Skocz do zawartości

jaki kupić spining 270 do lekkiego łapania ale nie wklejanke

colmic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,jaki wybrać spining do lekkiego łapania w miarę uniwersalny,bede łapał na rzece Odrze w Opolu.Długosć do łapania z brzegu czyli około 270cm,bede łapał na gumki typu rippery itp o długosci 5 i 7,5cm i główki od 3-4gr do 5-8gr max i woblery 4 cm 5cm  i 6cm żyłka około 0,20mm.Bede łapał to co się złapie ale myślę że najczęsciej to bedzie okoń, sandacz, kleń może czasem szczupaczek.Wedka ma być czuła i lekka.Cena to od 300 do 600zł ale może być też tańsza i w miarę dobra.Obecnie mam spining wklejkę  team dragon 1-7g 2,70cm i jest ok ale chciałbym odrobinkę mocniejszą  i nie ma być wklejka.Co polecacie?Czy dobrym wyborem bedzie team dragon feeling 4-16 gr 275cm ,a może coś innego?

Witam,jaki wybrać spining do lekkiego łapania w miarę uniwersalny,bede łapał na rzece Odrze w Opolu.Długosć do łapania z brzegu czyli około 270cm,bede łapał na gumki typu rippery itp o długosci 5 i 7,5cm i główki od 3-4gr do 5-8gr max i woblery 4 cm 5cm i 6cm żyłka około 0,20mm.Bede łapał to co się złapie ale myślę że najczęsciej to bedzie okoń, sandacz, kleń może czasem szczupaczek.Wedka ma być czuła i lekka.Cena to od 300 do 600zł ale może być też tańsza i w miarę dobra.Obecnie mam spining wklejkę team dragon 1-7g 2,70cm i jest ok ale chciałbym odrobinkę mocniejszą i nie ma być wklejka.Co polecacie?Czy dobrym wyborem bedzie team dragon feeling 4-16 gr 275cm ,a może coś innego?

Najlepsza będzie łapa,albo łapaczka z łapą do łapania,może też być kocia łapa ale to chyba wklejka.A jak już trafisz dzień że będą się łapały,i będziesz łapał to co się złapie to dragon będzie dobrym wyborem do takiego łapania.

Edytowane przez Maciej1979
  • Like 14

... Bede łapał to co się złapie ...

Wybacz kolego drobną złośliwość, ale to jest hasło miesiąca  :D  :clappinghands:

Co do wędki to kup sobie Shimano Beastmaster 270 cm., cw. 10-30 i będziesz zadowolony. To jest uniwersalna, dobrze wykonana wędka i w rozsądnej cenie, którą na pewno złapiesz to co się złapie. 

• Like 4

Wybacz kolego drobną złośliwość, ale to jest hasło miesiąca :D :clappinghands:

Co do wędki to kup sobie Shimano Beastmaster 270 cm., cw. 10-30 i będziesz zadowolony. To jest uniwersalna, dobrze wykonana wędka i w rozsądnej cenie, którą na pewno złapiesz to co się złapie.

Polecasz koledze kija ktorym można "jechać" na wahadło, duże wobki oraz gumy nawet na 15-20g główki gdy on pisze o innych przynętach? Nie przesadzaj!!! Wiem że BM to super kij ale do takiego łowienia potrzebuje czegoś lekkiego i "zgrabnego". Na pewno nie ten kij.

@Colmic

Kup sobie kija do 15-18g i na pewno bedziesz zadowolony.

Na giełdzie był nawet jakiś Team Dragon w takim zakresie.

Ja lecę na Shimano Nexave AX 5-20g i jestem zadowolony, przy podobnym łowieniu do jakiego Ty szukasz. Szybki kij, ma dużo mocy przy przyłowach, choć mógłby być lżejszy (ale ta moc musi w czymś drzemać). :)

Powodzenia.

Polecasz koledze kija ktorym można "jechać" na wahadło, duże wobki oraz gumy nawet na 15-20g główki gdy on pisze o innych przynętach? Nie przesadzaj!!! Wiem że BM to super kij ale do takiego łowienia potrzebuje czegoś lekkiego i "zgrabnego". Na pewno nie ten kij.

Masz rację, cw. < 20 g pewnie będzie lepsze do przynęt na jakie chce łowić kolega "łapacz". Trochę zasugerowałem się własnymi doświadczeniami i rzeką, w której kolega będzie łowił. Mi po prostu szybko zaczęło brakować mocy w podobnej wędce.

http://tackle4all.com/majorcraft-turel-rods-c-65_74_456_1147/majorcraft-turel-basic-tus892l-length-271mt-lure-515g-p-5532.html  cena okolo 540pln

uzywam mocniejszej wersji 7-28g, dla ciebie 5-15 powinna byc idealna

Edytowane przez 1ns4n1ty

będę łapał... łapią się... teraz bardziej popularne jest określenie ''BĘDĘ POZYSKIWAŁ'' -pozdrawiam ''ŁAPACZA''

A tak na poważnie dlaczego nie wklejka? Ja łowię na tango i przyłowy w postaci bolenia 74cm,i większych szczupaków nie robią na tym kiju żadnego wrażenia!

Mam wędkę Robinson Diplomat Jig Master - 2,7m 6-20g - spełni wszystkie Twoje wymagania z tym, że jest to wklejka. Czuła i szybka. Na przynęty i żyłkę, które opisałeś, rewelacyjna. Całe 160 z przesyłką w cenie.

Również jak najbardziej polecam ten kij. Mam go już kilka ładnych lat,dwa razy połamałem (udało się dokupić skład) i jest to mój nr 1.Na prawdę bardzo uniwersalny kij i zawsze kiedy nie wiem "co się trafi do złapania" to zabieram właśnie ten.