Skocz do zawartości

Jak rozebrać "hamulec" w Shimano Twin Power 2500XT-RA?

cristovo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Musisz przytrzymać ten złoto - czarny pierścień pomiędzy pokrętłem hamulca a hamulcem walki ( ten po środku ).

Ja do przytrzymania tego pierścienia użyłem takiej opaski zaciskowej http://allegro.pl/opaski-kablowe-zaciskowe-czarne-200-2-5mm-zabrze-i5616832959.html, jak przytrzymasz pierścień,  odkręcasz wtedy pokrętło hamulca, hmmm tylko nie pamiętam w którą stronę.

post-54738-0-78886500-1441897582_thumb.jpg

Witam.

Musisz przytrzymać ten złoto - czarny pierścień pomiędzy pokrętłem hamulca a hamulcem walki ( ten po środku ).

Ja do przytrzymania tego pierścienia użyłem takiej opaski zaciskowej http://allegro.pl/opaski-kablowe-zaciskowe-czarne-200-2-5mm-zabrze-i5616832959.html, jak przytrzymasz pierścień,  odkręcasz wtedy pokrętło hamulca, hmmm tylko nie pamiętam w którą stronę.

Tam jest lewy gwint i aby poprawnie przeprowadzić całą operację odkręcania należy pokrętło hamulca zluzować do zera i odkręcać w prawo. 

Za jednym ruchem to się nie uda,należy co kawałek z powrotem pokręcić pokrętłem hamulca w lewo jednocześnie przytrzymując złoty pierścień.

I tak w kółko macieju aż się odkręci. 

Ponowny montaż przeprowadzamy w odwrotnej kolejności . Ten temat był wielokrotnie opisywany tu na forum.

Dobrze jest mieć specjalistyczny klucz Shimano. Choć posługując się kawałkiem przewodu elektrycznego w izolacji też można sobie poradzić.

Ps. Dla mnie osobiście jest to "dziadowskie" rozwiązanie przez Shimano. Pożałowali jednej centralnej śruby którą to w starszych modelach było wszystko skręcane.

Pozdrawiam

J-LK

• Like 1