Skocz do zawartości
  • 0

Czas wytrzymałości akumulatora

MarcysTorun

Pytanie

Witam,

postanowiłem się doradzić. Planuje kupno pontonu z silnikiem 55lb(silnik jakiś e-power) do tego jest akumulator żelowy 108Ah, sprzedający , mówi, że to wystarczy na 1,5-2h ciągłego pływania. MI się wydaje, że to stosunkowo mało, ale może ktoś doświadczony powie mi czy taki akumulator jeszcze trochę pożyje.  Jeżeli pytanie jest głupie, to przepraszam, ale będzie to moja największa inwestycja wędkarska przy studenckim budżecie to się trochę stresuje, żeby nie kupić akumulatora na jeden sezon:)

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przykład z mojego podwórka : Aku 120 Ah Koyosonic już 3 letni. Silnik-zwykła Minn Kota 30 Lb bez żadnego tam maximizera - to mi wystarcza. Pływam cały dzień tj.ok.10-12 godzin po jeziorze o powierzchni 40 hektarów przy nieraz dość sporym wietrze ( tam zawsze wieje) i to głownie w trollingu. Łodz 3,90 - waga 140 kg. Nie miałem nigdy problemu z akumulatorem i dopłynięciem do celu po zakończeniu wędkowania.

Mam zamontowany sygnalizator (dzwiękowy i świetlny) rozładowania akumulatora poniżej 10,5 volt. I tylko raz zdarzyło się że po 14 godz. pływania się odezwał. W tym czasie jak corocznie byłem na majowym biwaku na moim ulubionym jeziorze,wiec pływałem na maxa,bo rybki świetnie brały.

Po takim sygnale było koniec łowienia i odjazd do znajomego znad jeziora na jego prywatną przystań i natychmiastowe ładowanie. To było dwa lata temu. Do dzisiaj akumulator nie zmienia swoich parametrów. Nie jestem jakimś specem od elektryki i nie będę się tu merytorycznie wypowiadał na ten temat,ale w praktyce jest tak jak opisałem.Sądzę że problemy z akumulatorem pojawiają się w wyniku niedbalstwa tuż po jego rozładowaniu do dolnej granicy,czyli poniżej 10,5 volt. Odwlekanie w czasie do jego powtórnego naładowania niekorzystnie się odbije na trwałości i mocy.Musi być po rozładowaniu natychmiastowe ładowanie. Sam wiem jak załatwiłem jeden z pierwszych akumulatorów.

Chcecie to wierzcie lub nie.

Ostatnia sobota:Wisła między tamami,Kraków,lekki uciąg wody,płynięcie pod prąd w trollu non stop na trzecim biegu bez maxa 45lb.Aku nowe 115ah,ponton 300cm,szerokość 146cm,2osoby +2aku razem ok 280kg.Przepłyneliśmy 10,5km aż pokazało 11,8 v pod obciążeniem i zmiana na drugie aku i płynięcie z powrotem.Aku miał jeszcze 46% pojemności.Myśle że realnie sam przepłynął bym 15-18km na tej samej trasie na tym aku do 10,5v.W domu aku pokazało w spoczynku 12v.

Pozdrawiam

J-LK

Edytowane przez TomFil

• 0

Ale ja piszę o srebrzonych stykach w manetce. Ale piszesz, że miales okazję sprawdzić tej samej mocy silniki "z MAX" i bez niego. I rzeczywiście ten z MAXEM brał mniej pradu - dalo się nim dluzej plywac na taki samym aku?

a ja miałem bez Maxi i teraz z MAX , szczerze to nie zauważyłem róznicy :) łódka ta sama i jeziora te same

• 0

Ostatnia sobota,kanał Łączany w Skawinie.Przeleciałem cały kanał tam i z powrotem na dwóch aku.Trolling.W jedną stronę jest 14km..Pod lekki prąd na aku 115ah Duracell,cały czas na 3biegu,brakło mi do ujścia Wisły 0.5km,resztę na wiosłach.Spowrotem na aku 80ah Tuborg ,połowe trasy na 1-ynce,drugą połowe na 3-ecim biegu dlatego że za mały uciąg prądu od połowy,dopłynołem na styk,jak buzzer piszczał na 1-ynce (10.5v).Silnik Motor Guide R3 bez maxa 45lb.Ponton 300cm,146cm,jedna osoba( około 180kg).