Skocz do zawartości

LXS76MF2 a LXS70MF2

horac

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, to moj pierwszy post na forum. Takze witam wszystkich.

Prosilbym o pomoc w wyborze wedziska. Obecnie posiadam AVID AVS86MF2+ Shimano Vanquish 4000 i uzywam glownie przynet na glowkach od 5 do 12 gram. Sa to przynety gumowe typu kopyta relaxa 8, 10 cm. Reno killery 7 do 10 cm etc. Jako przynety twarde uzywam 4Play hard lures 21 gram 13,5 cm do oblawiania plytkich miejscowek. Uzywam tylko plecionki 10LB Power Strike

Obecny avid spisuje sie dosc dobrze ale wydaje mi sie ze jest malo czuly (czuc w zasadzie tylko brania i oranie po roslinnosci). Gumy 9 czy 8 cm na glowce ponizej 12 gram to w ogole nie czuc opadu i trzeba patrzec na plecionke. Te same gumy na glowce 12 gram juz sa lepiej wyczuwalne ale tez szalu nie ma. Dopiero gdzies w odleglosci 5 metrow czuc jakies stukanie np w mul. Lowie glownie na jeziorach, czasem na kanalach portowych.

Zatem szukam bardziej czulej wedki z najwyzszej polki ktora lepiej przeniesie sygnal od przynety do wedziska. Czy St Croix Legend Xtreme seria bedzie odpowiednia do tego rodzaju przynet ?

Lowie glownie z brzegu czasem z lodki. Ryby to szczupaki , okon jako przylow. Czasem uzywam black furry 1 na okonia albo wahadlowke Scylops 8g jak slysze cmokanie a szczupakow brak. Nie wykluczam tez sandacza ale zbyt wielu lowisk w mojej okolicy nie ma z ta ryba.

Patrzac na serie legend xtreme i gramature i rodzaj przynet jakie uzywam to oko zawiesilo sie na LXS76MF2 i nie wiem czy prawidlowo. LXS70MF2 jest ciut krotrza i nie wiem jaka jest roznica miedzy nimi bo z pewnoscia w stosunku do avida to jest roznica

Edytowane przez horac

Miekkie podloze, do tego ze 30 metrow odleglosci, glebokosc kilkumetrowa. Cos mi sie wydaje, ze nawet najmodulniejsza LegendElitka nie zadowoli Ciebie. Podbijasz gume, a ona opada subtelnie, pokonujac opor wody i lagodnie zaglebia sie w mule. Co tu moze spowodowac elektryczny przekaz do dloni? Jezeli masz dobrana glowke do cw kija, wszystko zobaczysz na szczytowce. Nie mozna wymagac od kawalka wegla nadprzyrodzonych talentow ????

• Like 1

Generalnie St croix nie podaje CW tylko zakres gramatury przynet z jakimi dane wedzisko najlepiej pracuje. U mnie to jest od 7 do 21 gram. Z tym ze ponizej 12 gram glowki to nawet nie czuc odbicia na kiju jak przyneta opadnie. Co do przekazu, nie ma go nawet z 10 metrow odleglosci. Tak jak pisalem, gdzies w okolo 5 metrow normalnie czuc jak glowka uderza o dno

Edytowane przez horac

No bo w tej zacofanej Ameryce jeszcze sie nie poznali na agresywnym opadzie i robia kije jak szczotki ???? A tak powazniej - lowilem wysokomodulowymi kijami, chociazby Phenix, na mule tez nic nie czulem. Za to kazde tracenie okonka jak palec przeszywalo cala reke. Jeszcze raz sugeruje, zebys wyobrazil sobie, z jakim niewielkim impetem opada guma w mul. Kamienie poczujesz, ale miekkie podloze zamortyzuje wiekszosc energii.

No tak im wiekszy opor ze strony wody tym mniej to odczuwalne. Natomiast wracajac do tematu wyboru kija czy LXS76MF2

1) Lepiej laduje przynety i przede wszystkim celniej ? bo z tego co widzialem pracuje calym blankiem

2) Lepiej amortyzuje wybryki ryby przy holu ?

3) Czy roznica w dlugosci 230 a 260(Avid) ma jakies znaczenie wieksze dla polowu z brzegu ? czy ta praca calym blankiem LXS niweluje roznice dluglosci jesli chodzi o odleglosc rzutu (LXS bardziej sprezysty)

4) Czy LXS jest tak samo uniwersalny jak AVID do roznych przynet ?

AVID jest ok ale dla mnie jakis sztywny, fajnie pracuje pod woblerami i swimbaitami czuc ich prace ale z guma to tak sobie. Na[rawde trzeba dac ciezar zeby obserwowac szczytowke przy opadzie (pomijajac czucie uderzenia o miekkie dno) bo na glowce 7g + guma czy 5g+guma to tego nie widac a i 10g tez bardzo wnikliwie trzeba patrzec.

Edytowane przez horac

Jezeli szukasz kija typowo gumowego, zapewne znajdziesz cos bardziej dopasowanego niz seria S&S. Z brzegu 260 jest niezlym kompromisem, chyba ze oblawiasz rzeczki pstragowe, wtedy 230 bedzie swietnie i bardzo dobrze ???? No i moze celuj oczko nizej, odpowiednik ML w St. Croix? Tylko tu znowu blanki tej firmy beda raczej kleniowo-woblerowe, niz opadowe. Nie mozna miec wszystkiego w jednym. Chyba nie ????

Z pomostu to i kijem podlodowym da sie ???? Ja preferuje dluzsze, ale 2,3 m tez rzucisz daleko. Po prostu co Ci lepiej lezy. Bedzie wygodniej obserwowac szczytowke. Pomadrzylem sie, a teraz dajmy szanse innym. Na pewno ktos doradzi konkretny model. Uwzglednij jedynie moje sugestie co do czucia upadku w mul, tu raczej cudow nie bedzie ???? Rozwaz tez cw kija, chyba ML lepiej sie sprawdzi. Pomijajac te woby 21 gramowe.

Kiedy te woby czasami mega skuteczne na szczupaka, szczegolni ena glebokosci do 2 metrow. Liplure robia rzez po prostu. Jak jest szczupak to nie ma opcji zeby nie zareagowal jak sie odpowiednio to prowadzi. Nie chcialbym z nich rezygnowac. Jak jest dzien kiedy szczupak odgryza tylko ogonki w gumach to tez sie sprawdzaja

Wybor padl na inny kijek - LES70MLF. Swietna wedka, na jeziora do 11 gram starczy a i tak mozna tym do 20 gram spokojnie machac. Nawet sie uwiesil dzisiaj szczuply na relaxa bialego z czarnym grzbietem 8 cm + glowka 5g -  taki 4x cm i bez problemu wyholowany. Czuc fajnie opad gumy (takie wibracje na blanku). Mysle ze bedzie pociecha z kija. Odleglosci rzutowe takie jak w AVS86MF2.

Zastanawiam sie jeszcze tylko nad zmiana grubosci plecionki, bo mam 10LB Power Strike i taki mepps 1 nie leci za daleko

Edytowane przez horac