Zanderix Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Często słyszę : " ... starsza wersja tej przynęty była bardziej łowna ... " Czy nowe rozwiązania zastosowane przez producentów - woblery, gumy, blachy ... etc. - faktycznie "obniżają łowność" naszych faworytów ? Czy nie jest na przykład tak, że to sentyment i osiągane wyniki sugerują nam podejście "jak do jeża" do nowszych wersji "kilerów" ? Ciekaw jestem waszych doświadczeń w tej materii. PZDRZanderix 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 K...k Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 W tej samej, w Wiśle.w tej samej, ale czy w takiej samej? kolega @CM Punk dokładnie zrozumiał, co miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 afro555 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Kwestia wiary w przynętę ... ale osobiście sięgam po nowości różnych firm i często z różnym skutkiem...jednak jestem wierny sprawdzonym w swoich doświadczeniach przynętom. Udoskonalenie nie zawsze przynosiło oczekiwany rezultat...Kiedyś łowiłem pewną przynętą : wahadłówka firmy Wirek w kształcie "Uklei" boleniowa niby (obecnie od wielu lat nie produkowana), dostarczyła mi wielu niebywałych emocji wędkarskich...Chciałbym tę przynętę odnaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wesol Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Ja myślę że nie ma reguły, jak biorą to na wszystko a jak nie biorą to już trzeba kombinować.Każdy ma jakieś kilery w pudłach ale wszystko zależy od warunków danego dnia nad wodą.Ostatnio szukając szczupłych przerzuciłem prawie wszystko co miałem ze sobą i na koniec przy zaczepie wyjąłem starą wahadłówkę.Zmieniłem kółka i kotwę i przy którymś rzucie siedzi piękna zębata pani Stare blachy mają moc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Skob.el Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Wracając do Salmo to niestety przez swoją nieuwagę zanabylem mała porcję woblerkow minnow 6cm (mowa oczywiście o wobkach z tej epoki)... I co ??? Ano gów.... z jakimiś nowymi grubymi sterami ... Ich praca oczywiście całkiem odmienna....i pytam się po co ku... Było to zmieniać...????Dziadostwo ledwo chodzi w wartkim nurcie... A o ustawianiu nad wodą nie wspomne...Moim zdaniem w tym wypadku stare=lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybspinn Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Większość ryb raczej nie ma za dużo czasu żeby przyjrzeć się przynętom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mariano Italiano Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 A jednak starsze modele koszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Greg1407 Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Ja to co napisze to już powiedziało wielu prze demną ale jak dla mnie to uważam ze jaka woda takie brania sa ryby drapiezne w danym miejscu beda brały na to co sie i poda raz lepiej raz gorzej (pomijam aspekty twałosci w przypadku sumów bo to faktycznie jest nie fer ) 10 lat temu jak zaczynałem spininngowac w pudełku królowały właściwie 3-4 przynęty i złowiłem wtedy na nie pełno ryb. Dzisiaj dalej łowie w tych samych miejscach i uzywam czesto takich samych przynęt i nic nie bierze uzywam tez nowości efekt podobny Niema ryb niema znaczenia czy cos jest stare i lepsze albo nowe i lepsze czy gorsze Sa ryby i biora to nawet nie mysle o przynęcie ze jest gorsza bo nowsza czy lepsza etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Stafford Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Kwestia wiary w przynętę ... ale osobiście sięgam po nowości różnych firm i często z różnym skutkiem...jednak jestem wierny sprawdzonym w swoich doświadczeniach przynętom. Udoskonalenie nie zawsze przynosiło oczekiwany rezultat...Kiedyś łowiłem pewną przynętą : wahadłówka firmy Wirek w kształcie "Uklei" boleniowa niby (obecnie od wielu lat nie produkowana), dostarczyła mi wielu niebywałych emocji wędkarskich...Chciałbym tę przynętę odnaleźćhttp://www.wirek.com.pl/products/spoons/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daaaro Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Po prostu na nowe modele łowi się mniej bo coraz mniej ryb Największą różnicę między starym, a nowym zauważyłem w siudakach bezsterowcach. Te stare pierwsze modele szły ciężko jak czołg i były mega skuteczne, a te nowe jak dla mnie tragedia.Jak na stare łowiłem dużo bolków to na te nowe strasznie słabo, prawie nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 salmo Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Jakie macie doświadczenia z wobkami salmo Sting - stare bez grzechotki i te nowe z grzechotką...patrząc głównie pod sandacza:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mariano Italiano Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ponoc modele "bez" skuteczniejsze.Jak dla mnie bez znaczenia.Trzeba dodac, że nie ma jednego rodzaju grzechotki.Koedys slyszalem patent o nawiercaniu wobka i mocowaniu na stałe kulek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wiktor Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Mam pytanie trochę nie w temacie ale nie wiem gdzie zapytać. Jak coś to podpowiedzcie.Dostałem jakiś czas temu kilka mepsow od przemiłego Starszego Pana. Wie ktoś z jakiego okresu mniej więcej to produkcja? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lepton Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 To masz skarb.Lata siedemdziesiąte.(blister jasno zielony)Ten na ciemno zielonym blisterku trochę młodszy.Wszystkie mają rodowód - dystrybucja Pewex i Baltona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wiktor Opublikowano 4 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 (edytowane) O cholera!! To jestem zaskoczony....dostałem je w prezencie A tak na marginesie ile może być warta taka jedna sztuka? Pytam tylko z ciekawości sprzedawać nie zamierzam Edytowane 4 Stycznia 2016 przez Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Taps Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Mam pytanie trochę nie w temacie ale nie wiem gdzie zapytać. Jak coś to podpowiedzcie.Dostałem jakiś czas temu kilka mepsow od przemiłego Starszego Pana. Wie ktoś z jakiego okresu mniej więcej to produkcja? 20151229_231355.jpg20151229_231415.jpgJa też dostałem,w listopadzie ! Od Juliusza Nowickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto7 Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Czasem wynika to ze zmian nawet malowania. Kiedyś effzety miały inne kolory był model że srebrnym korpusem w czarne rowki i paletka fiolet czerwień hologram w pofalowane paski szerokości 2mm w rozmiarze 2 przez dwa sezony wyławiały okonie i szczupaki mniejszych rozmiarów około 3 razy więcej niż inne modele. Nazywał się ten model forelle o ile dobrze pamiętam. Chętnie bym kupił... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Przywitajmy nowego archeologa na forum 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bolesław Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) Przywitajmy nowego archeologa na forum I bardzo dobrze... lepsze stare dobre tematy niż słabe nowe.. w imię.. nowe.. nowe...???? Szczególnie kiedy ktoś ma coś do powiedzenia ciekawego.. a nie nabijanie postów z nudów własnego życia i pisanie papki..???? Edytowane 8 Marca 2021 przez Bolesław 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 roberto7 Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Szkoda prądu na jałową dyskusję z człowiekiem który wiedze wędkarską nabywa z netu albo kopiując innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wojti80 Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Uwielbiam stare polskie wahadłówki i tu już do nowych przekonać się nie mogę.To samo tyczy się woblerów rapali. Jakoś te nowe plastikowe nie do końca mi pasuja 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 BOB1 Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Dzisiaj do stałem od znajomej garść żelastwa po jej ojcu. W tym dwie srebrne Algi 2 i 3 w oryginalnym zbrojeniu, z wybitą czapelką... i już się morda śmieje 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 snufkin86 Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Czy nowa przynęta czy stara nie ma znaczenia. Bo przynęta to tylko jeden ze składników całego połowu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bertus Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 W moim pudełku pomiędzy kolorowymi twitchami i holo-gumami zawsze poniewierają się jakies stare wystrugane woblery czy wiekowe błystki. Nie raz otwierały wodę tam gdzie nowalijki zawodziły. Druga sprawa to powroty do starych przynęt i sposobu ich prowadzenia. Wielkie wyklepane na imadle z cienkiej blachy wahadłówki i powolne leniwe prowadzenie gdzie ich charaktyrystyczne bujnięcia aż czuć na przedramieniu Aż pojadę porzucać po pracy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Okonhel Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Ryby nie wiedzą czy rzucamy kopytem Relaxa czy SG albo czy w wodzie jest stara Alga Polspingu czy nowa. Szukamy cudownych przynęt i kombinujemy ze sprzętem bo ryb mamy coraz mniej i coraz trudniej je złowić. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kardi Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Stare lepsze, np mocowanie kotwiczki w Veltic Rublexa i możliwość wymiany skrzydełek w Reflex ABU. Już im się nie chce, mają to w tej no...wiecie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Zanderix
Często słyszę : " ... starsza wersja tej przynęty była bardziej łowna ... "
Czy nowe rozwiązania zastosowane przez producentów - woblery, gumy, blachy ... etc. - faktycznie "obniżają łowność" naszych faworytów ?
Czy nie jest na przykład tak, że to sentyment i osiągane wyniki sugerują nam podejście "jak do jeża" do nowszych wersji "kilerów" ?
Ciekaw jestem waszych doświadczeń w tej materii.
PZDR
Zanderix
Top użytkownicy dla tego pytania
7
6
5
4
Popularne dni
11 Wrz
40
13 Wrz
9
10 Mar
3
8 Wrz
3
Top użytkownicy dla tego pytania
Guzu 7 odpowiedzi
tasiek321 6 odpowiedzi
patu 5 odpowiedzi
Lepton 4 odpowiedzi
Popularne dni
11 Wrz 2015
40 odpowiedzi
13 Wrz 2015
9 odpowiedzi
10 Mar 2021
3 odpowiedzi
8 Wrz 2021
3 odpowiedzi
Popularne posty
tasiek321
Siła przyzwyczajenia i wiary w przynętę, niezależnie wersji czy od daty jej produkcji Czasami łapię się na tym, że cały dzień łowie bolenie na jedną przynętę "X" (z powodzeniem) i zapytany na co
patu
...sprawdza się stara zasada... 80% ryb łowię na 20% przynęt...
kardi
Stare lepsze, np mocowanie kotwiczki w Veltic Rublexa i możliwość wymiany skrzydełek w Reflex ABU. Już im się nie chce, mają to w tej no...wiecie.
Opublikowane grafiki
81 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi