Skocz do zawartości

Porównanie wędek - st. croix LES70lf vs LXS70lf

Zbynio63

Rekomendowane odpowiedzi

Choroba stcroix się pogłębia.Po tbs68mxf i lxs610mlxf szukam typowo okoniowej szpady.Myślę nad kijami jak w tytule.Jeżeli użytkownicy w/w patyków mogą opisać realnie te wędki to będę niezmiernie wdzięczny.Chodzi mi o realny c.w. jak również akcję,ugięcie pod rybą itp.Opisy katalogowe znam.Wodom Cześć i Chwała.

Mam tytułowego xtrema w wersji fabrycznej. Jest sporo delikatniejszy od 610 i czuć, że to fast. Typowa okoniówka pod główki od 1 do 8 gram i smukłe gumaki do 3". Zanderowe przyłowy do 60 cm nie stanowiły problemu podczas holu, tylko zaciąć trudno, bo na twarde podniebienie mocy ciut przymało, jak również varivas 0.3 do mocnego dawania w pysk nie zachęca. Moim zdaniem różnica w mocy i szybkości pomiędzy 610 a 70lf w jednym kawałku, jest proporcjonalnie podobna do różnicy pomiędzy 68 a 610. Elitki niestety nie używałem.

Edytowane przez Mariusz Gulbiński

Macalem obie tytułowe ale zdecydowałem się na LXS70LF.Jest szybsza od elitki i jakoś pasuje mi ten kosmiczny dolnik :) najczescies łowie nim na 3g + guma 2-3" (te 3g to min. na ten kij) czucie jest przyzwoite przy takim zestawieniu wraz z varivas 0,06.Max co go obciazalem do tej pory to 5g + shaker 3,25" na 8m i dawał sobie rade.Kijek bardzo szybki i czuły :) jednak na głębokie ugiecie potrzeba pasiaka pod 40cm.

Mam extrima ale 7' i porównywałem go z legendem w tej samej długości, dla mnie osobiście legend jest poprawnym kijem ale szpada to jednak zdecydowanie extrim bardziej szybki i czulszy blank od legenda, ma natomiast dwie wady ciężar kija fabrycznego (20%więcej niż legend) i uchwyt który nie każdemu przypada do gustu (proponuje przez zakupem obejrzeć na żywo ten uchwyt) 

od siebie dodam że pierwsze wrażenie kija nie było pozytywne ale jednak walorami nad wodą zdobył maksymalną liczbę moich punktów i moje zadowolenie

Waldek