Skocz do zawartości
  • 0

Konfiguracja Humminbird 698 hd ci hd si

kieroz

Pytanie

Witam kolegow. Mam prosbe. Zakupilem w/w echosonde i chcialbym zeby ktos mi pomogl w ustwieniach sonaru bocznego bo jakosc pozostawia wiele do zyczenia i nie mam pojecia jak to ustawic. I chcialbym sie dowiedziec jak zapisac logi do stworzenia wlasnej mapy batymetrycznej. A gdyby byl jakis uprzejmy kolega to prosilbym o pomoc w ustawieniach tego echa bo nie rozkminiam za bardzo/ Dzieki

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przede wszystkim musisz sobie ustawić "menu" na zaawansowane. Z opcji widoków wybrać tylko te, które chcesz używać ( bo wszystkie to chyba jest ich 20 i przewijanie to strata czasu ). Poszukaj widoku z nagrywaniem i tam masz funkcję zapis oraz zakończenie zapisu ( oczywiście karta SD w slocie, ja używam 32GB kart ). Co do ustawienia sonaru bocznego - metoda prób i błędów; najpierw wybierz kolor który Ci odpowiada, później kontrast i jasność. Jak sobie nie dasz rady to na początku października będę wolniejszy i się wybieram na sandacze to się umówimy :).

• 0

Zaawansowane menu juz wybralem odrazu kolega mi podpowiedzial. Ale czy te karty musza byc jakies specjalne czy moga byc zwykle karty SD. Bo  mam 3 karty micro SD z adapterem na zwykle SD czy takie beda odpowiednie? Z checia mozemy sie spotkac nad woda bo jednak praktyka jest lepsza niz teoria :) a jesli ktos juz ma doswiadczenie to jeszcze lepiej.

• 0

Ogolem nie ma problemu zeby kupic ale jestem ciekaw czy takie tez dadza rade bo szkoda mi ich nie uzywac skoro juz sa z poprzedniego echa. A i jeszcze takie pytanie jak ustawic przetwornik na lodce moze on byc lekko z boku czy raczej na srodku ?

• 0

przetwornik mam po prawej stronie ( patrząc od rufy ) około 35cm od silnika. XHS 9 HDSI 180T jest bardzo duży i niestety przy większych prędkościach się gubił; czytając fora US dowiedziałem się, że tam stosują dwa przetworniki: XHS 9 HDSI 180T - do wolnego i dokładnego skanowania oraz drugi ( też założyłem )XNT-9-20 do szybkiego pływania. Łączy się je specjalnym kablem ( niestety w PL nie do dostania, ale w Niemczech bez problemu ). Tak więc mam dwa przetworniki po prawej stronie. Ale to zależy też od łodzi, jej zanurzeniu i konstrukcji. Ostatnio dołożyłem jeszcze Transducer 360 Imaging i zakłóceń nie ma.

• 0

O kurde to ale masz elektoniki na lajbie. Pytam dlatego bo slyszalem ze jezeli przetwornik nie jest na srodku to si czyta ten drugi bok gorzej i nie jest taki dokladny czy to prawda? Ja lodka nie rozwijam zawrotnych predkosci bo plywam tylko na elektryku wiec wydaje mi sie ze nie potrzebuje tylu przetwornikow

• 0

O kurde to ale masz elektoniki na lajbie. Pytam dlatego bo slyszalem ze jezeli przetwornik nie jest na srodku to si czyta ten drugi bok gorzej i nie jest taki dokladny czy to prawda? Ja lodka nie rozwijam zawrotnych predkosci bo plywam tylko na elektryku wiec wydaje mi sie ze nie potrzebuje tylu przetwornikow

W twoim przypadku zamontował bym przetwornik na silniku, są takie obejmy. Faktycznie powstaje linia ( choć cienka ) od silnika przy si, ale to nie przeszkadza tak bardzo.

Edytowane przez wilk325

• 0

Tez juz sie nad tym zastanawialem ale pytanie czy silnik nie bedzie robil zaklocen?

Jak pływałem na elekktryku to tak miałem, zakłóceń nie było; jedynie trzeba uważać na głębokość bo najpierw jest przetwornik a później silnik i śruba :(

• 0

Nie jest tak źle, zwykle najpierw jest "płetwa" silnika potem przetwornik a na końcu śruba. "Płetwa " jest zwykle najniżej bo jej zadaniem jest ochrona śruby silnika. W przypadku Traxxisa 55 mieścił mi się przetwornik od 998c który do małych nie należy.

• Like 1

• 0

Wystarczy odpowiednio wygięty kawałek blachy z otworami, dwie opaski zaciskowe skręcane śrubokrętem, rozm 8-10cm i wszystko działa jak trzeba. Jedynie trzeba kabel nad samym silnikiem do kolumny przymocować, bo lubi się po śrubie plątać.

Gotowy kit : http://ecx.images-amazon.com/images/I/41uYTgIH%2BjL._SX300_.jpg

Trzeba tylko skalibrować echo dodając do głębokości długość zanużonej kolumny silnika.