Dzisiaj mój ojciec był pierwszy raz na rybach. Poradziłem żeby pojechał na zbiornik i połowił na spławik bo zapewne już się ruszyła płoć i wzdręga. O 20.30 (właśnie niedawno) wrócił ale nie miał dobrych wiadomości Na powierzchni jeziora unoszą się tony śniętych ryb: amurów, szczupaków (4-5 kg i więcej), okoni, karpi (okazy dochodzące do 18 kg) itd. Ludzie wynajęci do brudnej roboty mówią, że zbierają je od zeszłego tygodnia. Można sobie łatwo wyobrazić obraz tego co się tam działo 4 dni po zejściu lodów . I zapewne pozostałe zbiorniki (Mosty, Zahajki, Podedwórze) też zostały dotknięte tą tragedią. O śniętych rybach na żwirowniach słyszałem od pewnego znajomego ale nie wiedziałem, że obejmie to także moje ulubione jeziora. Wystarczyła jedna zima żeby zniszczyła tak wspaniały zbiornik. A miałem otworzyć na nim sezon szczupakowy Widzę, że nie ma sensu jechać tam ani na pozostałe akweny. Brzegi jak nigdy dotąd będą świeciły pustkami a zawsze na 1 maja nie było możliwości znalezienia jakiegoś wolnego stanowiska. Czy i u Was jest aż tak źle??
Pozdr.
Salmo
PS. Zostaje jedynie pewne starorzecze Bugu (w nim pokładam całą nadzieję) lub sama rzeka. Ale obawiam się, że bużysko też zostało wycięte z ryb
Pytanie
Salmo_Salar
Dzisiaj mój ojciec był pierwszy raz na rybach. Poradziłem żeby pojechał na zbiornik i połowił na spławik bo zapewne już się ruszyła płoć i wzdręga. O 20.30 (właśnie niedawno) wrócił ale nie miał dobrych wiadomości
Na powierzchni jeziora unoszą się tony śniętych ryb: amurów, szczupaków (4-5 kg i więcej), okoni, karpi (okazy dochodzące do 18 kg) itd. Ludzie wynajęci do brudnej roboty mówią, że zbierają je od zeszłego tygodnia. Można sobie łatwo wyobrazić obraz tego co się tam działo 4 dni po zejściu lodów
. I zapewne pozostałe zbiorniki (Mosty, Zahajki, Podedwórze) też zostały dotknięte tą tragedią. O śniętych rybach na żwirowniach słyszałem od pewnego znajomego ale nie wiedziałem, że obejmie to także moje ulubione jeziora. Wystarczyła jedna zima żeby zniszczyła tak wspaniały zbiornik. A miałem otworzyć na nim sezon szczupakowy
Widzę, że nie ma sensu jechać tam ani na pozostałe akweny. Brzegi jak nigdy dotąd będą świeciły pustkami a zawsze na 1 maja nie było możliwości znalezienia jakiegoś wolnego stanowiska. Czy i u Was jest aż tak źle??
Pozdr.
Salmo
PS. Zostaje jedynie pewne starorzecze Bugu (w nim pokładam całą nadzieję) lub sama rzeka. Ale obawiam się, że bużysko też zostało wycięte z ryb
26 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi