Skocz do zawartości

Zestaw szczupakowy

krokoss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pogrzebaj trochę w zasobach forum, zapewniam Cię żę informacji jest multum. Na początek:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6915&amp ;start=0&

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4775&amp ;start=0&

Ja sobie skompletowałem na pierwszy zestaw shimano curado 201 DPV, st croix premier PC66MHF i do tego plećka 20 lb i lowi się elegandzko (powinieneś się zmieścić w podanej kwocię):D tylko na pewno nie od 5 gr :huh: Komfortowo jest gdzieś od ok 12.

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

Mam wielką prośbę o doradzenie przy wyborze zestawu. Głównie chciałbym używać slider 7-12, fatso 10 ale też fajnie by było móc używać cięższych przynęt - sweepera czy jacka. Czy jest to w ogóle możliwe używanie jednego kija do przynęt w zakresie 20-90/100g? Zastanawiam się nad tym wędziskiem Rozemeijer Jointed Gentle Jerk 30-60g i zastanawia mnie czy da sobie rade z jackiem albo sliderem 12? Czy lepiej będzie wybrać kij do 90 lub nawet 120g? Z tego zestawienie przygotowanego przez Was wynika że do tego Rozemeijera optymalna jest Daiwa Procaster Rojo ale ma dość małą pojemność 160yardów 12lb, nawijając 20lb albo nawet 30lb nie będzie za mało plecionki nawiniętej?

Mam dość duży mętlik w głowie jak ten zestaw zgrać za wszelkie propozycję i pomoc z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Ja stosuję jeden kij do przynęt 10-110g i ogarnia bez problemu (oczywiście te 10g to już tylko w razie potrzeby, a nie optimum pracy). Jest to przezbrojony Dragon Millenium HD Jerk Cast Pro 1,9m 60-120g. Przezbrojenie polegało tylko na postawieniu większych przelotek w innych miejscach niż oryginalnie.

Zdecydowanie bierz kija mocniejszego, bo lżejsze jerki też z niego polecą, a dużych na słabym kiju ani nie rzucisz dobrze, ani nie poprowadzisz wygodnie.

Pojemność szpuli jest wyrażona w lb, ale linki monofilowej (żyłki) - plecionki 30lb wejdzie na pewno ponad 100m, a przy jerkowaniu używane jest i tak max 60m.