barwena1977 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Jednak mój wybór padł na ww. Nikona i teraz muszę się zdecydować na obiektyw.Kolega powiedział mi że na początek najlepsza będzie stałka bo ta najlepiej uczy podstaw fotografii(kadrowanie i takie tam...).Polecił mi stałkę Nikkor AF-S 35mm f/1.8 G DX(niby świetna stosunek cena/jakość) , lub ewentualnie zakup z kitowym zoomem i dokupienie innej stałki(podobno troszkę słabszej)Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR+Nikkor 50mm f/1.8 D AF.Może coś doradzicie?W obu przypadkach mieszczę się w swoim maksimum 2500zł. .W 80% robię zdjęcia ludziom . http://www.e-fotojoker.pl/product/nikkor/nikkor-af-s-dx-18-5 5-mm-f-3-5-5-6g-vr/ http://www.e-fotojoker.pl/product/nikkor/nikkor-af-s-35mm-f- 1-8-g-dx/ http://www.e-fotojoker.pl/product/nikkor/nikkor-50mm-f-1-8-d -af/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz197503 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Ja bym wolał dołożyć tą nie całą stowke i kupić http://www.e-fotojoker.pl/product/nikon/nikon-d5000-z-ob-nik kor-18-105-mm-dx-vr/miałbyś fajny spacer zoom,a na stałke przyjdzie jeszcze czas Mam nikona d90 z tym obiektywem i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Mam 18-105mm i 35mm/1,8.Do fotografii ludzi polecam 35mm.Jest jasny i ładnie rozmyjesz tło.50mm bym odpuścił i kupił kiedyś tam 85mm.18-105 biorę tylko na wyprawy wędkarskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barach3 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Zgadzam sie w 100% z FISH-em. Pamiętaj, że przy niepełnej klatce z tej 50mm zrobi się 75mm. W znacznym stopniu utrudnia to fotografowanie w małych domowych pomieszczeniach.Na początek zrób tak, jak pisał grzegorz197503. Kup zestaw Nikon D5000 z ob. Nikkor 18-105 mm DX VR. Uniwersalne kitowe szkiełko pozwoli Ci robić fotki w różnych sytuacjach. Przy słabym świetle nie będą zniewalające, ale to już inna bajka. Fotografia, w którą zamierzasz wkroczyć, to studnia bez dna.(zarówno jeśi chodzi o kasę, możliwości, jak i ogromną wiedzę,której tajniki odkrywa się bardzo długo).Owocnego pstrykania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Rady innych sa o tyle trafione o ile nadaja oni na tych samych falach co my... Proponowane sa 2 glowne rozwiazania: stalka 35mm i uniwersalny zoom 18-105.O ile nad tym zoomem bym sie zastanowil, o tyle stalke bym na razie olal.Chyba ze odzalujesz i kupisz 2 obiektywy.Posiadanie 1go obiektywu, do tego stalki to nie jest najlepszy pomysl.Z kolei przy tym zoomie nie ma dobrego swiatla... Moze cos posrodku? Nie namawiam na Nikkora 17-55 2.8 bo to spory wydatek ale jest niezly zamiennik Tamron 17-50 2.8 a ostatnio zrobili nowy, ze srednica 72mm i VR. Mial byc jeszcze lepszy niz wczesniejszy, bez VR i śr 67mm.Bedzie szeroki kat i rozmycie tez da rade zrobic. Docelowo jezeli bedziesz robil rozne zdjecia musisz celowac w ok. 2szt obiektywow zoom pokrywajacych ogniskowe 1-18 do 300mm, plus jakies sprzety specjalne w rodzaju np. tej stalki 35, zalezne od potrzeb. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barach3 Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Moze cos posrodku? Nie namawiam na Nikkora 17-55 2.8 bo to spory wydatek ale jest niezly zamiennik Tamron 17-50 2.8 a ostatnio zrobili nowy, ze srednica 72mm i VR. Mial byc jeszcze lepszy niz wczesniejszy, bez VR i śr 67mm.Bedzie szeroki kat i rozmycie tez da rade zrobic. Z tego co zdołałem sprawdzić, to w tym wypadku wchodzimy już na inną półkę cenową. Kolega barwena1977 pisał, że ograniczony jest kwotą 2500 zł za całość.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Nie szkodzi..praktyka dowodzi, ze czasem te kwoty nie sa sztywne...zwlaszzca jak rozpatruje sie rzecz przede wszystkim od strony dobrego wyboru a w 2 kolejnosci kwoty do zainwestowania.Ja starego Tamrona nówke kupilem za 1600zl. Pamietam po sobie...jezeli sie jest srednio wdrozonym w pstrykanie lusterkiem z ob. zmiennoogniskowym to nie ma sensu brac sie za stalke.Jezeli zas obiektyw ma byc na razie 1en to warto wybrac cos naprawde dobrego, czytaj z jak najlepszym swiatlem. Ja wybralem i nie zaluje. Mam tez i wspomniana stalke 35 i bardzo czesto brakuje mi mm albo jest za duzo. Wiem...trzeba miec z 5szt stalek ....no i najlepiej 2 aparaty bo mozna nie nadazyc ze zmiana obiektywow. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Wojtek, odpuść sobie kitowe 18-55mm - słabe, ciemne szkło. 105-tka może nie jest jasniejsza, ale optycznie o wiele lepsza. Z tego co sie orientuję, dodawana jest czasami do zestawu jako KIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 No właśnie,ale powiedz jak myślisz Patu.Jezeli 90% mojej fotografii to portrety i foto rodziny to czy nie dobrym wyborem będzie fajna stałka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Po prostu zakochałem się w takich widoczkach: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87122&page=1 19 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87122&page=1 30 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87122&page=1 31 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=87122&page=1 46 Zauważyłem taką tendencję na tym forum że jak ktoś założy tą stałeczkę to już praktycznie jej nie zdejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 No ja na dniach najprawdopodobniej nabędę 35tkę jako uzupełnienie 12-24mm, 17-50mm, 70-210mm. Podobaja mi sie sample z tego szkła, ostrośc i bokeh jakiego nie uświadczysz z zooma. Powiem szczerze, że jako pierwszae skło wziąłbym raczej tele, pózniej zaczął zbierac na stałkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Ta stalka fajna rzecz...ale zalezy jak liczna ma sie rodzine <_< bo moze sie okazac, ze kadr za waski...i wtedy bedzie trzeba do tej stalki dokupic aparat pelnoklatkowy. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Gumo, akurat ta stałka nie nadaje się pod pełną klatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Slusznie...nie nadaje sie. Wiec nie da rady z niej wycisnac szerszego kata.Kurka wodna, i co ja teraz zrobie? Wlasnie sobie patrzylem na tego nowego tamrona 17-50 i zerkanem obok - stary tamron jest do kupienia juz ponizej 1300. @Patu, to 12-24 to Nikkor czy Sigma? Jakby nie patrzyl pare groszy trzeba sypnac... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Jeszcze chłopaki pytanko-czy podświetlenie punktów AF to jest rzecz bez której można się spokojnie obyć czy raczej jest to niezbędne(dla osoby zaczynającej zabawę z lustrzanką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Slusznie...nie nadaje sie. Wiec nie da rady z niej wycisnac szerszego kata.Kurka wodna, i co ja teraz zrobie? Wlasnie sobie patrzylem na tego nowego tamrona 17-50 i zerkanem obok - stary tamron jest do kupienia juz ponizej 1300. @Patu, to 12-24 to Nikkor czy Sigma? Jakby nie patrzyl pare groszy trzeba sypnac... GumoTokina ze stałym f/4... megaostre szkło, ale średnio sobie radzi pod ostre, kontrastowe światło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Tez myslalem o czyms kolo 10mm ale balem sie, ze wyjdzie z tego cos w rodzaju fish eye.Filter polarowy nie pomaga troche? Trudno mi Barwena odpowiedziec bo moj aparat ma tylko 3 pkty AF, jezeli by mial np z 18 i wszystkie by swiecily to nie wiem co by to dalo.Faktem jest, ze mnie reczne ostrzenie wychodzi najczescej gorzej niz gdy zdam sie na automat. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 @barwena1977, ja zaczalem od D90 i 35mm. Glownie sluzy do pstrykania rodzinki. Na rybach jeszcze ten zestaw ze mna nie byl, bo troche nie porecznie, ale moze sie przelamie.Szklo jest super, a to ze czasami trzeba czasem zrobic pare krokow nie jest specjalnym utrudnieniem. Za to radzi sobie w kazdych warunkach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi