Skocz do zawartości

Kołowrotki-oznaczenie, a rzeczywista wielkość

PatLove

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chciałbym dopytać o jedna kwestie-jak to jest z oznaczeniami, a rzeczywista wielkością kołowrotków? Przeglądam forum i w wielu tematach mozna przeczytać ze np Shimano czy Daiwa o oznaczeniu rozmiaru 3000 to nie zbyt duży kreciolek, natomiast taki Zuber 3000 do maluchów raczej nie należy. Czy powiedzmy taki Biomaster 3000 bedzie odpowiadał mniej więcej wielkością np zauberowi 3000 i bedzie odpowieni na szczupaka w zestawieniu z kijem do 35g,czy raczej nadaje sie do lżejszych zestawów?

Edytowane przez PatLove

Powiem tak, wielkość Shimano 3000 odpowiada wielkością Zauberowi 3000, natomiast Daiwa to już rozmiar 2500.

Shimano w rozmiarze 4000 odpowiada Daiwie 3000.

Shimano 2500 to Daiwa- brak odpowiednika, inne firmy budżetowe np. produkowane przez koncern Mitsubishi / Awa-Shima, Mistral / to wielkość 1000.

Daiwa 2000 to wielkość Shimano 1500.

Shimano 1000 to przypuszczam wielkość kołowrotków podlodowych 500.

Jak to się ma do powiedzmy ABU, DAM-a czy innych dystrybutorów zależne jest od producenta.

A nie prościej przeczytać, ile kołowrotek waży i ile linki wchodzi na szpulę? Wielkość kołowrotka jest orientacyjna i rozwodzenie się nad nią nie ma najmniejszego sensu. Dzisiaj, w dobie super hiper ultra lekkich kołowroteczków stella 4000 waży właściwie tyle, co kiedyś turek 2500, zatem jaki sens porównywać te wielkości?

• Like 1

Jeżeli nie wiesz, to oznaczenia wielkości kołowrotków wzięły się od oznaczenia ilości żyłki konkretnej średnicy która wchodziła na szpulę:

100 m. żyłki 0,2 mm = 2000

100 m. żyłki 0,3 mm = 3000

100 m żyłki 0,4 mm = 4000... etc.co było pośrednim wyznacznikiem mocy kołowrotka.

Teraz to już raczej umowne oznaczenia wielkości kołowrotków.

A kołowrotek należy dobierać nie tylko do c.w i mocy kija, ale też do przynęt i warunków połowu.

W Twoim przypadku jeżeli chcesz łowić na gumy do 10 cm. na główkach do 15gr.  w stojącej wodzie to mogłoby wystarczyć i  Shimano 2500, ale do połowów dużą obrotówką pod prąd w rzece lepsza byłaby wielkość Shimano 4000.

Edytowane przez slawek_2348

W DAM -ach współczesnych jest już zupełny bajzel, bo 30 jednego modelu może być wielkości 40 innego.

Okuma - tu jest zabawa, bo taki 30 jest gabarytowo wielkości shimano 1500, tylko szpula jest duża.

Co do shimano 1000 i wielkością podlodówki - no, niezupełnie, małe są ale nie aż tak. Pomijam fakt mocy, że stradic 1000 bez stresu użyłbym na sandacza na lekko , a tysiaczka innej firmy to spławik albo podlodówka. Na krakowskiej Wiśle shimano 1000/1500 (exage, super gt) jest bardzo popularnym młynkiem do orki, osobiście uważam to za przesadę ale mimo wszystko coś w tym jest. Niejeden 3000 sredniej półki z innej firmy na Wiśle poległ po jednym sezonie.

W DAM -ach współczesnych jest już zupełny bajzel, bo 30 jednego modelu może być wielkości 40 innego.

Okuma - tu jest zabawa, bo taki 30 jest gabarytowo wielkości shimano 1500, tylko szpula jest duża.

Co do shimano 1000 i wielkością podlodówki - no, niezupełnie, małe są ale nie aż tak. Pomijam fakt mocy, że stradic 1000 bez stresu użyłbym na sandacza na lekko , a tysiaczka innej firmy to spławik albo podlodówka. Na krakowskiej Wiśle shimano 1000/1500 (exage, super gt) jest bardzo popularnym młynkiem do orki, osobiście uważam to za przesadę ale mimo wszystko coś w tym jest. Niejeden 3000 sredniej półki z innej firmy na Wiśle poległ po jednym sezonie.

Shimano1000 exage na Wisłę do orki?U mnie po jednym wypadzie na jezioro,przy główkach max 5gr plus gumka i paru wycholowanych rybach to już nie był ten sam kołowrotek który kupowałem w sklepie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Maciej1979

Bajzel bajzlem, ale pewien problem jest. Dawniej Shimano wielkosci 4000 wydawal sie czyms mega poteznym, sumy, trocie, lososie ???? Dzis ten rozmiar to zwyczajny szczupak czy bolen. Mniejszy po prostu nie wytrzyma orki glowkami ponad 12 gramow czy ciagania obrotowek od 3 w gore. Serio! I to nie tylko nizsze modele, ale chociazby i TP.

gringo dzięki ale bardziej chodziło mi o jakas używkę made in Japan, której mógłbym szukać w kwotach 300-400pln

Biomaster XT niestety mi uciekł, a Stradic, którego miałem namierzonego okazało sie ze ma przełożenie 6,0 czy 6,1 wiec chyba na szczupłego trochę nie bardzo. Poza tym większe przełożenie to delikatniejszy mechanizm, a ja chce cos mocniejszego w rozmiarze 3000

Edytowane przez PatLove

gringo dzięki ale bardziej chodziło mi o jakas używkę made in Japan, której mógłbym szukać w kwotach 300-400pln

Biomaster XT niestety mi uciekł, a Stradic, którego miałem namierzonego okazało sie ze ma przełożenie 6,0 czy 6,1 wiec chyba na szczupłego trochę nie bardzo. Poza tym większe przełożenie to delikatniejszy mechanizm, a ja chce cos mocniejszego w rozmiarze 3000

To chyba żart z tym przełożeniem i mechanizmem, co?  Ja łowie trocie, łososie na pomorskich rzekach gdzie łowię na ciężkie przynęty stawiające duży opór w szybkim nurcie oraz szczupaki na jeziorach i rzekach jednym młynkiem- sargusem o przełożeniu 6,2:1. Nawet nie jęknie, więc nie mów, że wszystko co ma szybsze przełożenie jest słabe.

Jeżeli chodzi o serię Shimano XT to 3000, 4000 i 5000 to te same kołowrotki tylko mają odpowiednio głębsze/pojemniejsze szpule.

Przy nowszych modelach Shimano 2500 i 3000 s..cośtam cośtam to takie same kołowrotki tylko szpulka w 3000 jest płytsza i to kręciołki na pstrągokleniojazia. Na szczupłego weź 4000.

Na giełdzie u Dawek1 masz nowe Rarenium za 580 PLN lub Stradica za 560, a jak Ci za drogo to poszukaj Technium 4000 fb/fc.

A na alledrogo jest Twin Power XT 3000...

Edytowane przez Artech

@kleniu25, a czy gdziekolwiek w wypowiedzi Twojego poprzednika użyte jest sformułowanie, ze wszystko co ma szybsze przełożenie jest słabe? Napisał, z tego co widzę, ze na szczupłego trochę nie bardzo. I ja sie z tym zgodzę. Nie chodzi o wytrzymałość ale o wolne prowadzenie na pozna jesień.

Po drugie, teoretycznie wyższe przełożenie = więcej zębów na kole głównym = mniejsze i płytsze zeby = mniejsza wytrzymałość. Nie jest to reguła ale biorąc pod uwagę 2 identyczne kolowrotki (np TP 4000 '11) ze zwykłym przełożeniem (5,2:1 bodajże) i wersje XG (6,1:1 bodajże), teoretycznie wersja XG będzie mniej wytrzymała z uwagi na powyższe) ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Stradic z tym przełożeniem to też pewnie jeden z pierwszych wypustów (seria aero) .Śmiało bym brał,grube ścianki,tworzywo obudowy dość twarde.

Jaka wielkość? Bo ja używałem/używam prawie 20 lat rozmiar 2000 z kijem do 40 g,trochę za mały,ale zniósł wiele i jeszcze działa.

Edytowane przez CM Punk

Nie chodziło mi konkretnie o tego stradica,ze przy przełożeniu 6,0 czy 6,2 bedzie słaby bo pewnie bedzie mocniejszy od większości obecnych kreciolkow do ok 500pln ale o uogólnienie ze im większe przełożenie, tym teoretycznie bardzie delikatniejszy mechanizm. Poza tym tak, jak pisałem-wydaje mi sie ze na szczupaka optymalna przełożenie to 5,0-5,2, a przy większym bedzie za szybko.

Stradica brałem pod uwage w wielkości 4000 z końcówka fe, natomiast zajmę sie na razie tym twin powerem,moze uda sie go wyhaczyc,a jezeli nie to znalazłem jeszcze drugiego biomastera xt, tyle ze 4000 ale przynajmniej oba maja przełożenie 5,1 i mieszczą sie w moim budzecie

Edytowane przez PatLove

To wolniej kręć korbą,złowione przeze mnie szczupaki nie zastanawiały się,jakie jest przełożenie,a co do trwałości,to sądzę,że i kołowrotki za ponad tysiaka wymiękną dużo wcześniej niż Aero,co do nowszych,to się nie wypowiem.

Bierz jeszcze pod uwagę stare Sustainy,np.FB,to są bliźniaki Twin Powera na Stany.

Edytowane przez CM Punk

Zobaczymy, na ten moment stradica oczywiście nie skreśliłem ale jest on ostatni na liście zakupów.

CM Punk dzieki za sugestie, na razie mam na oku tego biomastera i twin powera. Generalnie byłem juz bliski zakupu zaubera ale pojawiło sie kilka ciekawych używek wiec spróbuje któraś zanabyc.

Edytowane przez PatLove

Panowie zamówiłem z Japonii twin powera 2500s 05'

oznaczenia na szpuli: 3lb 160m, 4lb 130m, 5lb 100m, 6lb 80m.

Chce już zamówić plecionkę do niego średnica 0,16 lub 0,18 ktoś jest mi wstanie napisać ile mniej więcej wejdzie plecionki na niego 0,16 i 0,18?

Zakladam, ze na tak plytka szpulke wejdzie Ci cala plecionka z motka, a moze nawet polowa ???? To nie jest korba (wlasciwie szpula) do tak mocnej i grubej linki. Kup 6 czy 8 lb (PP, Stren itp.) 4-splotowej, ewentualnie drozsza, mocniejsza, ale i stosunkowo cienka 8-splotowa. Shimano ma ten plus, ze mozna nawinac pod rant, ewentualny nadmiar szybko sam sie zlikwiduje ????

Edytowane przez coloumb