Skocz do zawartości

Kołowrotek se zrobiłem

DonPablo

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uwielbiam takie ''lajtowe'' zestawy 

Paweł a co to za kolba ta podwójna ?

rcs

http://www.sl-planets.co.jp/shop/p/p00055263/

Najbardziej mi sie podoba tez z czarna korba i czarna szpula ;)

Ale faktycznie ten z czerwona szpulka bardziej pasuje do patyka, zreszta bardzo fajnego patyka :)

Z JP sciagales tego Rasta?

tak

Paweł ten kij jest do 14 lb ?  :o

tak

• Like 1

Najbardziej mi sie podoba tez z czarna korba i czarna szpula ;)

Ale faktycznie ten z czerwona szpulka bardziej pasuje do patyka, zreszta bardzo fajnego patyka :)

jak mi się uda kupić taki czarny zapas (może być też morethan 2508 ;) ) to zrobię sobie jeszcze jeden taki młynek...specjalnie do szpuli :D

• Like 2

• 10 miesięcy temu...

Jest różnica, ale nie powiem Ci czy warto- wszystko zależy od tego, czego kto oczekuje.

Podobno w formule 1, żeby uzyskać czas lepszy o 1 s na okrążeniu, są w stanie wydać i 10 mln $ ;)

W teorii, taka korbka dzięki lepszemu rozłożeniu ciężaru (po dwóch przeciwstawnych stronach osi napędu) lepiej wyważa koło główne.

Bardziej równomiernie rozkładają się siły a to wpływa na kulturę pracy młynka i odczucia łowiącego.

Najlepiej to widać, kiedy porównasz pracę młynka na sucho. Po zakręceniu, kołowrotek z korbką podwójną będzie kręcił dłużej niż z pojedynczą.

Przy łowieniu UL a już na pewno SUL i XUL, ma to duże znaczenie, przy cięższym- może już niekoniecznie.

Druga sprawa- uważam, że łatwiej i szybciej trafia mi się palcami na knob bez patrzenia na kołowrotek, jeśli jest w 2 miejscach a nie w 1 :D

Są też kwestie estetyczne, które można... pominąć, bo to kwestia gustu.

Gdyby było tak, że jest to rozwiązanie uniwersalne i jedynie słuszne, to pewnie we wszystkich topowych młynkach były zamontowane korbki podwójne..a jak wiadomo, tak nie jest.

• Like 3

...................

Są też kwestie estetyczne, które można... pominąć, bo to kwestia gustu.

Gdyby było tak, że jest to rozwiązanie uniwersalne i jedynie słuszne, to pewnie we wszystkich topowych młynkach były zamontowane korbki podwójne..a jak wiadomo, tak nie jest.

Nie tylko estetyczne pominąłeś. W epoce "czarnych Aero" wciąż obijałem sobie paluchy tym "nadmiarem korby". 

Więc względy praktyczne i zwyczajne nawyki

• Like 2