Andrzej Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Witam, czy ktos tam był? Ja wygląda ta woda?Wybieram się tam na koniec maja.Proszę o wszelkie wskazówki i spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezorator Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2006 także bym się czegoś chciał dowiedzieć o tym jeziorze.Pomożecie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Witam poruszam znowu ten wątek, z nadzieją, że może ktoś z Forumowiczów był lub będzie w najbliższym czasie i ma trochę informacji na temat tego jeziora.pzdr.TARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Hej !Podzielcie sie wiadomościami ze Szwecji ! Sporo was wróciło ze skandynawi to podpowiedzcie tym co to siedzł na walizkach i odliczają dni do wyjazdu ( ja 2 czerwca na Asunden <_<Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 5 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2006 Witam, właśnie wróciłem z nad Yxern. Bardzo ładne jezioro, ale niestety obecność polskich wędkarzy mięsiarzy od roku zrobiła swoje.Na początek poraziła nas informacja naszego opiekuna o ekipie, która zabrała do domu 95kg fileta chwaląc sie wszystkim dookoła. Trafiło nam sie kilka szczupaków 75-85cm, pare sandaczy 55-60cm i kilka ładnych okoni 35-42cm, a poza tym same małe szczupaczki. Były tam ekipy wędkarzy sprzed roku i się zawiedli małą ilością ryb jak na tę wodę. Podobno był to ich drugi i ostatni wypad nad to jezioro.Co do łódek to myślałem że Linder robi stabilniejsze jednostki. Szkoda, że gospodarz pozakładał do nich nowe silniki Suzuki 2,5KM niby czterosów a taki z niego głośny niewdzięczny radziecki silnik, ale bardzo ekonomiczny.Podsumowując będę starał sie wybierać łowiska bez możliwosci zabierania ryby bo nasz naród z reguły kalkuluje wyprawe pod kątem napakowania lodówek wszystkim znajomym.Rok temu odwiedziłem Bjorko i było tam super.Napewno tam wróce następnym razem. Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2006 Andrzeju ciesze sie ze opisales ogolnie jak bylo , mimo ze Twoje pytania pozostaly bez odpowiedzi , te o Yxern przed wyjazdem . Mozliwe ze z naszego Forum nikt tam nie byl i dlatego brak tych odpowiedzi . To co piszesz o lodowkach potwierdza liczne spostrzezenia innych z tamtad powracajacych . Czy od nastepnego roku haslo - Polak madry po szkodzie -... zostanie zastapione - Szwed madry po szkodzie - . Niech sie Szwedzi jak najszybciej zastanowia poki jest czas . Albo miesiarze-lodowkarze , dwa lata i koniec z rybami ...albo normalny fishing , normalna turystyka wedkarska i dudki u Szweda w sakiewce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 WitamPonawiam pytanie o jezioro Yxern, wyjazd mam zaplanowany na 9-ego września, a moje informacje na temat tego łowiska są szczątkowe .Jeżeli ktoś z Was miał jakieś doświadczenia na tym łowiskiem to proszę o informacje .PozdrawiamTARŁO$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 @tarlos wyszukiwarka forumowa to dobra rzecz, warto z niej korzystac jak sie szuka jakis informacji Witam, właśnie wróciłem z nad Yxern. Bardzo ładne jezioro, ale niestety obecność polskich wędkarzy mięsiarzy od roku zrobiła swoje.Na początek poraziła nas informacja naszego opiekuna o ekipie, która zabrała do domu 95kg fileta chwaląc sie wszystkim dookoła. Trafiło nam sie kilka szczupaków 75-85cm, pare sandaczy 55-60cm i kilka ładnych okoni 35-42cm, a poza tym same małe szczupaczki. Były tam ekipy wędkarzy sprzed roku i się zawiedli małą ilością ryb jak na tę wodę. Podobno był to ich drugi i ostatni wypad nad to jezioro.Co do łódek to myślałem że Linder robi stabilniejsze jednostki. Szkoda, że gospodarz pozakładał do nich nowe silniki Suzuki 2,5KM niby czterosów a taki z niego głośny niewdzięczny radziecki silnik, ale bardzo ekonomiczny.Podsumowując będę starał sie wybierać łowiska bez możliwosci zabierania ryby bo nasz naród z reguły kalkuluje wyprawe pod kątem napakowania lodówek wszystkim znajomym.Rok temu odwiedziłem Bjorko i było tam super.Napewno tam wróce następnym razem. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Cześć, znalazłem ten temat przez Google a przez naszą wyszukiwarkę, niestety nie. Podobno wprowadzono limity mięsiarstwo się skończyło, i znowu można tam złapać ładną rybę. Tak piszą o nim na stronie biura podróży. Czy ktoś może bywał tam ostatnio , i może napisać jak jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Byłem tam chyba dwa lata temu, na jesieni (początek października). Generalnie woda bardzo ciekawa, z dobrą obsadą drapieżnika, ale ryby dosyć trudne technicznie - przynajmniej podczas naszego pobytu tak to wyglądało. Szwedzi łowili duże ilości sandacza na vertykala na blatach ok 6m głębokosci w okolicy głównego plosa. Myślę że na wiosnę może to wyglądać inaczej, bo jezioro ma bardzo zróżnicowaną strukturę i jest sporo miejscówek do łowienia 'płytkiego' zatoki gdzie ryba ma się wytrzeć itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seam Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Wracając w sobotę ze szkierów spotkałem przed promem w Kalskronie ekipę, która była przez tydzień na Yxern. Łapali głównie sandacze, .......... i szczupaki 114cm i 113cm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Byłem tam chyba dwa lata temu, na jesieni (początek października). Generalnie woda bardzo ciekawa, z dobrą obsadą drapieżnika, ale ryby dosyć trudne technicznie - przynajmniej podczas naszego pobytu tak to wyglądało. Szwedzi łowili duże ilości sandacza na vertykala na blatach ok 6m głębokosci w okolicy głównego plosa. Myślę że na wiosnę może to wyglądać inaczej, bo jezioro ma bardzo zróżnicowaną strukturę i jest sporo miejscówek do łowienia 'płytkiego' zatoki gdzie ryba ma się wytrzeć itpA ty nie ma zlocie? Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Jest tutaj na pewno przynajmniej jedna osoba, która ma Yxern w małym palcu...pytanie czy będzie chciała zabrać głos w dyskusji - palcem wskazywał nie będę Pozdrawiam,malcz Edytowane 8 Czerwca 2015 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Jeśli miał bym wskazać tylko jedno jezioro w Szwecji, które darzę największym sentymentem i nad które wracałem z największa radością ... to właśnie YXERN Byłem nad nim kilkanaście razy (nie chce mi się liczyć ile) w różnych porach roku. Pisze "byłem" bo od kilku lat przestałem tam jeździć z bardzo prostej przyczyny...nasi "koledzy wędkarze". Osobiście przyszło mi obserwować i poczuć na kiju co może zrobić takie stado Hunów, najeżdżając tę piękna wodę od wczesnego kwietnia do końca listopada stadami najpierw cztero osobowymi potem ośmio a wreszcie całymi autokarami. Najbardziej zadowolone było biuro podróży (nazwy nie wspomnę bo musiał bym dopisać niecenzuralne słowo), które czerpało z tego zyski. Obecnie przejęło te miejscówkę inne biuro. Prowadza inną politykę wyjazdów i podobno woda sie odradza. Może kiedyś to sprawdzę? tym czasem pozostaje przy wspomnieniach wyjętych i nie wyjętych szczupaków (112cm 13kg, sandaczy (do 4kg) (tam nauczyłem się je na prawdę łowić) i okoni (54cm ale holowałem i widziałem już przy łodzi takiego, którego oceniam na ponad 65cm!). Charakterystyka dna, linia brzegowa, zatoki z nenufarami i blaty z zatopionymi i wystającymi rafami kamiennymi, ostre spady i górki okoniowo sandzczowe...BAJKA. Do tego niewielu wie, gdzie jest wejście w wąski kanał prowadzący na płytki, obrośnięty trzcinami akwen (ok 400ha) wiosenne tarlisko płoci a więc i bogate w wypasione mamuśki. Kończę bo się wzruszę lub wkurzę PS nie wiem czy mam YXERN w małym palcu? ... ale na pewno w średnim Edytowane 10 Czerwca 2015 przez BOB1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Dziękuję wszystkim za wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) @BOB1 myślę że jednak "w małym" Mam nadzieję, że na prawdę się odradza - muszę koniecznie tam zajrzeć.... Pozdrawiam,malcz Edytowane 11 Czerwca 2015 przez malcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Jezioro YXERN w Szwecji.Do 2016 sprzedawała firma NaGrubeRyby.Czy ktoś coś wie? Warto za szczupłym się wybrać na tydzień? Czy jest jakaś firma obsługująca wycieczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 Ze względu na rzeź jaką robili nasi rodacy Szwed został poproszony przez gminę aby więcej nie współpracował z biurami podróży no i temat zamknięty Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi