Skocz do zawartości

jaki rozmiar plecionki na szczupaka???

krokoss

Rekomendowane odpowiedzi

30lb na pewno będzie lepsza.Możesz naprawdę siłowo holować zaciętą rybę co ma duży wpływ na to jeśli masz w zamiarze uwolnić złowioną rybę,na pewno też mniej przynęt bedziesz tracił i nie ma potrzeby stosować fluo plecionki ponieważ 30lb linke widac z daleka :lol:

fluo do jerkow to zly pomysl. bierz ciemny zielony kolorek, 20 funtow. jesli lowisz ponizej 3m lub w metnej wodzie mozesz sprobowac z czerwona plecionka ot taki wynalazek.

Nie miałem na myśli fluo koloru do jerków :)używam ciemno siwej akurat.Na mysli miałem widoczność plecionki :lol:

Pozdrawiam kolego

Może jestem dziwny (a raczej na pewno), ale 20lb mam na młynku do lekkiego szczupaczenia (gumki 8-10cm na lekkich główkach), a na jerki, duże gumy stopniowo nawijam sobie na młynkach PP 40lb. Bo 40lb rozgina haki big game, a żeby odstrzelić przynętę to trzeba się nieziemsko postarać. A różnica widoczności plecionki 20lb, czy 40lb w wodzie... obie są tak samo widoczne dla ryby.

@Darecki

:mellow:

W przyszlym roku byc moze wybiore sie na tygodniowa przygode ze szczupakami w Szwecji...

Po tygodniu lowienia wstawie zdjecie naskorkow (bez skojarzen) :mellow:

Jeszcze nigdy nie odnioslem obrazen tego typu, o ktorych wiele osob pisze, jak o czyms nieuniknionym.

Moze inaczej trzymam linke podczas wykonywania wymachu ? :unsure:

Guzu

@Darecki

:mellow:

W przyszlym roku byc moze wybiore sie na tygodniowa przygode ze szczupakami w Szwecji...

Po tygodniu lowienia wstawie zdjecie naskorkow (bez skojarzen) :mellow:

Jeszcze nigdy nie odnioslem obrazen tego typu, o ktorych wiele osob pisze, jak o czyms nieuniknionym.

Moze inaczej trzymam linke podczas wykonywania wymachu ? :unsure:

Guzu

Kiedy rzucam najcięższymi z moich wabików (tzn. takimi powyżej 100 g), to przy wyrzucie muszę FEST docisnąć szpulę, co i tak nie powstrzymuje jej od wykonania pół obrotu. No i potem trzeba hamować dość intensywnie. Ścieranie się naskórka jest w tym wypadku nieuniknione, tak że po dniu łowienia opuszek kciuka robi się ciut nadwrażliwy...

Może używasz ciut lżejszych przynęt?

A co do mocy plecionek, to preferuję 30-40 Lb.

Jaki polecacie nr plecionki (moc w kg) na szczupaka i co oznacza że multiplikator pomieści np. Line Cap: 8/180, 10/155, 14/110.Pozdrawiam

Witam ,

Odnosząc się bezpośrednio do pytania to oznaczenie Line Cap , np 8/180 oznacza zapewne , że pomieści 180 yard'ów żyłki o wytrzymałości 8lb. Większośc producentów zza oceanu podaje pojemność w yardach dla mono , więc musisz wziąć to pod uwagę. Co do mocy to koledzy dobrze doradzali :D

Dodam od siebie , że dobra plecionka to i 15lb spokojnie wystarczy. Z doświadczenia wiem , że prędzej zawiedzie Cię krętlik , agrafka czy przypon niż dobra plećka. Generalnie ważne jest jakim kijem będziesz łowił i jakich przynęt używał. Ja do jerków używam 20 lub 30 lb.

Co do koloru plecionki , który przy okazji został wywołany to wg mnie nie ma większego znaczenia dla szczupłego , a bardziej dla łowiącego :D

Pozdrawiam

Piotr