krokoss Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Jaki polecacie nr plecionki (moc w kg) na szczupaka i co oznacza że multiplikator pomieści np. Line Cap: 8/180, 10/155, 14/110.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 Proponuje 20 lb. Jesli do naprawde duzych jerkow (powyzej 100 g) to 30 lb... Stren, Sufix lub Power Pro. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokoss Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 co to znaczy 20lb jaki to rozmiar w porównaniu do zyłki i ile wyciagnie Kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 1lb to ok. 0,45kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mebone Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Proponuje 30lb poniewaz trudniej odstrzelic ciezkiego jerka... podczas nauki rzutow multikiem kilka razy odstrzelilem przynete (lowilem na Power Pro 20 lb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tajfun82 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 testowałem 4 plecionki pod jerki były to stren,p-line,pp,i jedną z dragona wszystkie o wytrzymałosci 30 lb zostałem przy p-line najeleprza jaka miałem mam ja ze sklepu aspius ,na forum ktos chandluje z tego sklepu bodajze 'psułek'pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_755 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 30lb na pewno będzie lepsza.Możesz naprawdę siłowo holować zaciętą rybę co ma duży wpływ na to jeśli masz w zamiarze uwolnić złowioną rybę,na pewno też mniej przynęt bedziesz tracił i nie ma potrzeby stosować fluo plecionki ponieważ 30lb linke widac z daleka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogalson Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 fluo do jerkow to zly pomysl. bierz ciemny zielony kolorek, 20 funtow. jesli lowisz ponizej 3m lub w metnej wodzie mozesz sprobowac z czerwona plecionka ot taki wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_755 Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 fluo do jerkow to zly pomysl. bierz ciemny zielony kolorek, 20 funtow. jesli lowisz ponizej 3m lub w metnej wodzie mozesz sprobowac z czerwona plecionka ot taki wynalazek.Nie miałem na myśli fluo koloru do jerków :)używam ciemno siwej akurat.Na mysli miałem widoczność plecionki Pozdrawiam kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 fluo do jerkow to zly pomysl a ja lubie fluo do jerkow sprawdza sie jako sygnalizator bran podczas opadu jerkow... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Może jestem dziwny (a raczej na pewno), ale 20lb mam na młynku do lekkiego szczupaczenia (gumki 8-10cm na lekkich główkach), a na jerki, duże gumy stopniowo nawijam sobie na młynkach PP 40lb. Bo 40lb rozgina haki big game, a żeby odstrzelić przynętę to trzeba się nieziemsko postarać. A różnica widoczności plecionki 20lb, czy 40lb w wodzie... obie są tak samo widoczne dla ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Ja 40 na szczupaki nie biore bo mi sie takimi juz zle rzuca. Krocej, glosniej. Nie lowie multiplikatorem, wiec mi sie nic nie odstrzeliwuje przy rzucaniu.20 lb starcza... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Ale ja na Slammerze 360 pod ciężką gumę też już nawinąłem 40lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Przezorny zawsze ubezpieczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Guzu- juz mialem zapytac jak ty to robisz ze nie odszczeliwujesz ciezkich przynet przy 30funtowych plecionkach? Teraz wiem ze najwyrazniej naskorek na palcu jest mocno nadwyrezony. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 @Darecki W przyszlym roku byc moze wybiore sie na tygodniowa przygode ze szczupakami w Szwecji...Po tygodniu lowienia wstawie zdjecie naskorkow (bez skojarzen) Jeszcze nigdy nie odnioslem obrazen tego typu, o ktorych wiele osob pisze, jak o czyms nieuniknionym. Moze inaczej trzymam linke podczas wykonywania wymachu ? Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 @Darecki W przyszlym roku byc moze wybiore sie na tygodniowa przygode ze szczupakami w Szwecji...Po tygodniu lowienia wstawie zdjecie naskorkow (bez skojarzen) Jeszcze nigdy nie odnioslem obrazen tego typu, o ktorych wiele osob pisze, jak o czyms nieuniknionym. Moze inaczej trzymam linke podczas wykonywania wymachu ? Guzu Kiedy rzucam najcięższymi z moich wabików (tzn. takimi powyżej 100 g), to przy wyrzucie muszę FEST docisnąć szpulę, co i tak nie powstrzymuje jej od wykonania pół obrotu. No i potem trzeba hamować dość intensywnie. Ścieranie się naskórka jest w tym wypadku nieuniknione, tak że po dniu łowienia opuszek kciuka robi się ciut nadwrażliwy... Może używasz ciut lżejszych przynęt? A co do mocy plecionek, to preferuję 30-40 Lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Rochu, Ja uzywam kolowrotka spiningowego. Nie dociskam szpuli... Guzu p.s. z przynet powyzej 100 g to tylko bulldawgi zdarza mi sie uzywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BACIAR Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Jaki polecacie nr plecionki (moc w kg) na szczupaka i co oznacza że multiplikator pomieści np. Line Cap: 8/180, 10/155, 14/110.Pozdrawiam Witam , Odnosząc się bezpośrednio do pytania to oznaczenie Line Cap , np 8/180 oznacza zapewne , że pomieści 180 yard'ów żyłki o wytrzymałości 8lb. Większośc producentów zza oceanu podaje pojemność w yardach dla mono , więc musisz wziąć to pod uwagę. Co do mocy to koledzy dobrze doradzali Dodam od siebie , że dobra plecionka to i 15lb spokojnie wystarczy. Z doświadczenia wiem , że prędzej zawiedzie Cię krętlik , agrafka czy przypon niż dobra plećka. Generalnie ważne jest jakim kijem będziesz łowił i jakich przynęt używał. Ja do jerków używam 20 lub 30 lb. Co do koloru plecionki , który przy okazji został wywołany to wg mnie nie ma większego znaczenia dla szczupłego , a bardziej dla łowiącego PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi