Skocz do zawartości

Części do Twin Power F3000

leszekw72

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam dojścia do części do TP F3000 - potrzebuję zaślepkę gniazda korbki po prawej stronie do kołowrotka Shimano Twin Power 3000 F Japan (na rynek EU, z drewnianą rączką) - wg schematu część 6451 Handle Screw Cap (B.)

Mefisto sprawdził i nie ma.

Może ktoś ma inne dojście lub młynek na części?

Edytowane przez leszekw72

Możesz szukać na eReplacement parts lub mike's reel repair,ale mam obawy,że będzie ciężko.

Od sustaina 4000 FB znalazłem, ale nie wiem, czy pasuje:

część 6373

Jak myślisz?
Zamawia ktoś tam części? - dołożę się do zamówienia

Stella 98 i Sustain FB,to odpowiednik Twin Powera.

Tylko,że nie było Sustaina wielkości 3000,ale może podejść od 4000.

No i zostaje jeszcze Ebay.

W tych kołowrotkach ( Stella F/98, Sustain FB ,Twin Power F ) model 3000 i 4000 to to samo body . Jedynie kolorki maja inne  ;) .

Edytowane przez miramar69

Co do zaślepek,to na pewno różnią się kolorami i napisami.

Powiem tak,porównałem swoją Stellę 2500F do Sustaina 4000FB i zaślepki są inne,ale inne są też gabarytowo korpusy,natomiast patrząc na tego Twinka:

http://www.ebay.com/itm/Shimano-Twin-power-3000-w-box-and-spool-2nd-highest-spinning-reel-next-Stella-/231686616509?hash=item35f19935bd

Wygląda to już lepiej,nie widzę jakichś różnic w kształcie,choć widzę,że przykręcona jest innymi śrubami (większe łby i pojedyncze nacięcie,a u mnie mniejsze i nacięcia krzyżowe,choć w Sustainie wokół tych łebków jest jeszcze zagłębienie wokół śrub o większej średnicy,jakby było stworzone miejsce na większe łebki).

Najlepiej,jakby ktoś miał dwa Twinki -3000 i 4000,to można porównać,bo Sustain to jest w zasadzie to samo,co Twinek,różni się chyba łożyskiem i kolorami budy :).

Z Mikes'a ja kiedyś zamawiałem przez znajomego,może coś kiedyś zamówię jeszcze,ale nie w tym roku na pewno :( .

Edytowane przez CM Punk

Co do zaślepek,to na pewno różnią się kolorami i napisami.

Powiem tak,porównałem swoją Stellę 2500F do Sustaina 4000FB i zaślepki są inne,ale inne są też gabarytowo korpusy,natomiast patrząc na tego Twinka:

http://www.ebay.com/itm/Shimano-Twin-power-3000-w-box-and-spool-2nd-highest-spinning-reel-next-Stella-/231686616509?hash=item35f19935bd

Wygląda to już lepiej,nie widzę jakichś różnic w kształcie,choć widzę,że przykręcona jest innymi śrubami (większe łby i pojedyncze nacięcie,a u mnie mniejsze i nacięcia krzyżowe,choć w Sustainie wokół tych łebków jest jeszcze zagłębienie wokół śrub o większej średnicy,jakby było stworzone miejsce na większe łebki).

Najlepiej,jakby ktoś miał dwa Twinki -3000 i 4000,to można porównać,bo Sustain to jest w zasadzie to samo,co Twinek,różni się chyba łożyskiem i kolorami budy :).

Z Mikes'a ja kiedyś zamawiałem przez znajomego,może coś kiedyś zamówię jeszcze,ale nie w tym roku na pewno :( .

2500 i 4000 na pewno się różnią. TP 3000F od 4000F różni się tylko szpulą

Witam.

Czy to potrzeba tyle zachodu aby zdobyć plastykową duperelkę która nic nie robi tylko zasłania.

Przez czas tej pisaniny dawno można było sobie to dorobić z szarego plastiku,wypolerować i po temacie. No,ale nie będzie napisów - TwinPower Shimano.  I to jest chyba ten ból  B) . A napisy i tak ścierają się po pewnym czasie.

Dla mnie osobiście to pierdółka,a nie tam żadna część.

Edytowane przez Józef Lesniak

Dzięki Panie Józefie za głos w sprawie. Pewnie, że pierdółka, ale jej brak drażni :-)

Chodzi raczej o estetykę całości a nie napis. Jak nie będzie dekielka to zrobię jak Pan radzi. Ale może komuś zalega w szufladzie - patrz post miramar69, więc zapytać warto

A przy okazji poszukiwań tej pierdółki dowiedziałem się kilku rzeczy:

- gdzie kupić zapasowe części od starszych młynków

- które modele miały wspólne elementy

- jakie są ceny używanych młynków w JPN

- itd.

Witam.

# 2409 to nic innego jak podkładka grafitowo-nylonowa regulująca luz osiowy wałka posuwu szpuli. Występuje w różnych grubościach od 0,10 mm do 1 mm. Zamówienie jednej takiej podkładki nic Panu nie da, trzeba mieć ich kilka w różnych grubościach aby prawidłowo wyregulować luz na ''worm shaft'.

# 2401 to łożysko o wymiarach 6x2x3

# 6042 to gumowy oring który ma za zadanie stabilizację rotora po otwarciu kabłąka. Bez tego przy tej wielkości kołowrotka można się obejść.

Ale, jeśli już to zamawiać tylko silikonowy niebieski lub fioletowy prosto z Japan.  Te czarne gumowe są do d..py.

Silikonowe (niebieski lub fioletowe) pojawiły się w kołowrotkach produkowanych od 2001 roku,ale tylko w wersjach JDM. Na EU były tylko czarne,które jak nasiąkły środkami smarnymi to robiły się dwa razy dłuższe i często kleszczyły się pod rotorem blokując kołowrotek. One nie będą pasować do tytułowego kołowrotka.

Trochę przesadziłem że są do d..py. Ta uwaga dotyczy jedynie wersji na rynek EU. 

Natomiast w Twin Power '98 oraz w Stella '98 te pierścienie są takie same,różnią się jedynie średnicą w zależności od wielkości kołowrotka. Są czarne zarówno w wersjach JDM jak i EU. ( jakość bardzo dobra i wytrzymują bardzo długo). Raczej trudno będzie zdobyć inne jak czarne.

• 5 miesięcy temu...