Skocz do zawartości

Gotlandia - informacje na temat łowiska

shavt

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie na Gotlandię jeździ się wiosną na trocie. Przepiękna wyspa, bardzo trudne, skaliste brzegi. Brodzenie ze spinningiem. Raczej odludzie. Zazwyczaj mocno wieje.

A we wrześniu to nie wiem. Choć u nas we wrześniu zamykamy sezon trociowy. Może tam także. Spróbuj zasięgnąć języka.

Cóż niektórzy przez przypadek na Gotlandię a niektórzy po mieście w korkach i tak qrwa do zaje....

Taka praca.. ze 2 godzinki chodziłem z małą wahadłówką w okolicach Visby ale nic nie zdziałałem. Widziałem jedną troć. Jutro spróbuję nad jednym o ile nie jedynym na Gotlandii sensownym jeziorem sie zakręcić.

• 7 lat później...
Dzwoniłem do kolegi, który aktualnie wraz z ekipą od czwartku przebywa na Gotlandii. Na razie wszyscy na zero, nawet napotkani miejscowi. Wędkarzy w tygodniu brak, owszem zdarzają się przewodnicy z obcokrajowcami ale i oni bezsilnie rozkładają ręce. Pogoda ładna słoneczna, wysokie ciśnienie ponad 1030hPa i woda 4-5 stopni Celsjusza. W zatokach osłoniętych od północnego wiatru 6-7 stopni Celsjusza. Brak oznak życia w wodzie. Zdarzają się nieliczne kiełże. Próbują muchą i spinem ale na razie jakby rzucali do studni. W piątek zmiana pogody na lepszą i niestety wracają....
PS. Jak dostanę jakieś foty to wrzucę. Ponoć jest tam też obecnie ekipa od dzikich przygód.....i coś tam łowią.

To zależy kiedy pojedziesz i na co się nastawisz. Jak trafisz w żerowanie, to jeden poranek może wystarczyć. Jak warunki będą niesprzyjające to i kilka dni może być mało. Jeśli wybierzesz się wiosną, to cały dzień można łowić przy sprzyjających warunkach. Latem to raczej poranki i wieczory. Choć woda tam jest bardziej słodka niż słona(niż u nas) i latem można liczyć na jazie, okonie i szczupaki. Na wyspie są też przyzwoite rzeki. Na tym wyjeździe kumpel trafił na spido + mucha jazia 50+. Jak mówił, w zatoce wygrzewało się kilkadziesiąt ryb o tym rozmiarze. Niestety tylko jeden dał się wyholować, bo reszta rozpierzchła się, gdy pechowiec narobił hałasu.

Edytowane przez vako
  • Like 1

Trochę poszperałemi wyspa wydaje się fajnym kierunkiem na kilkudniowy wypad.

Tak z doświadczenia, wystarczy kilka poranków? Czy raczej trzeba jechać bez rodziny i łowić cały czas?

Tak z doświadczenia to szwedzi łowią tak, że przyjeżdżają na spot na 3 samochody i do wody wchodzi jeden 1 lub 2 a reszta czeka czy coś się dzieje, jak są ryby to biorą. My w zeszłym roku mieliśmy kilka dni bez brania a było też 5 ryb w 20 minut we dwóch

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

• Like 1