Skocz do zawartości

Problem z kołowrotkiem Penn Sargus II 2500 - gubi hamulec

Kizior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam temat zakładam ponieważ mam problem z pracą kołowrotka z tytułu wątku.

Kołowrotek czasami czasami "gubi hamulec" tzn podczas nawijania żyłki na włączonej blokadzie wstecznych obrotów  czasami korbka zacznie się obracać. Wiadomo że podczas samego nawijania żadnego problemu to nie stanowi jednak straciłem przez to parę ryb w tym kilka niezłych potworów. Dodam iż nie ma takze charakterystycznego dzwięku hamulca podczas wydawania linki.

Kołowrotek mam sparowany z shimano beast master dx dł. 2.10, cw.  40-80 max. 120. Linka 9kg wytrzymałości plecionka. Stosowane przynety od 20 do 80gram.

Moje podejrzenia co do przyczyny :

a) zbyt duży ciężar przynęt w stosunku do możliwości kołowrotka

B) kontakt kołowrotka z wodą tj. czasami wkładałem kołowrotek do wody przy wychaczaniu ryb (często brodzę w woderach)

Jeśli ktoś ma jakąś radę badź spostrzeżenia co do niewłaściwego użytkowania kołowrotka bedę wdzięczny.

P.S. mam także kołowrotek spinfisher i w jego przypadku nic się nie dzieję jednak do wody wkładany nigdy nie był.

Potwierdzam. Dokładnie to samo pojawiło się w Sargusie mojego syna. Nic z tym nie robiłem póki co. Najwyraźniej wadliwe łożysko oporowe wpakowali do tego modelu. Młody łowi na mojego Battle'a lub Spinfishera i wszystko ok.

Miałem ostatnio to samo w swoim Stradic'u. Często odkładałem wędkę z kołowrotkiem w zroszoną trawę i oporówka po jakimś czasie zaczęła puszczać. Woda musiała rozrzedzić smar a ten dostał się na rolki łożyska. Rozebrałem je, wytarłem ze smaru rolki i obudowę od wewnątrz, złożyłem z powrotem i jak na razie młynek śmiga bez zarzutu :)