Kizior Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Witam temat zakładam ponieważ mam problem z pracą kołowrotka z tytułu wątku.Kołowrotek czasami czasami "gubi hamulec" tzn podczas nawijania żyłki na włączonej blokadzie wstecznych obrotów czasami korbka zacznie się obracać. Wiadomo że podczas samego nawijania żadnego problemu to nie stanowi jednak straciłem przez to parę ryb w tym kilka niezłych potworów. Dodam iż nie ma takze charakterystycznego dzwięku hamulca podczas wydawania linki.Kołowrotek mam sparowany z shimano beast master dx dł. 2.10, cw. 40-80 max. 120. Linka 9kg wytrzymałości plecionka. Stosowane przynety od 20 do 80gram.Moje podejrzenia co do przyczyny :a) zbyt duży ciężar przynęt w stosunku do możliwości kołowrotka kontakt kołowrotka z wodą tj. czasami wkładałem kołowrotek do wody przy wychaczaniu ryb (często brodzę w woderach)Jeśli ktoś ma jakąś radę badź spostrzeżenia co do niewłaściwego użytkowania kołowrotka bedę wdzięczny.P.S. mam także kołowrotek spinfisher i w jego przypadku nic się nie dzieję jednak do wody wkładany nigdy nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Oporówka popuszcza . Umyć w benzynce ekstrakcyjnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kizior Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Oporóka czyli? Sry za pytanie ale jestem zielony jeśli chodzi o nazewnictwo w częściach z kołowrotka. W sumie zastanawiałem się czy nie przesmarować kołowrotka innym smarem albo wymienić plastikowych części na jakiś stop metalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kizior Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Nie było pytania - domyśliłem się że chodzi o łożysko oporowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Nie było pytania - domyśliłem się że chodzi o łożysko oporowe.Wpisz w szukajkę łożysko oporowe lub oporòwka i poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Potwierdzam. Dokładnie to samo pojawiło się w Sargusie mojego syna. Nic z tym nie robiłem póki co. Najwyraźniej wadliwe łożysko oporowe wpakowali do tego modelu. Młody łowi na mojego Battle'a lub Spinfishera i wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Tak jak piszą powyżej koledzy - jeśłi do łożyska oporowego dostanie się woda lub smar to bedziesz miał takie objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Miałem ostatnio to samo w swoim Stradic'u. Często odkładałem wędkę z kołowrotkiem w zroszoną trawę i oporówka po jakimś czasie zaczęła puszczać. Woda musiała rozrzedzić smar a ten dostał się na rolki łożyska. Rozebrałem je, wytarłem ze smaru rolki i obudowę od wewnątrz, złożyłem z powrotem i jak na razie młynek śmiga bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Znam Pana który serwisuje te kołowrotki i zawsze jest ten sam problem za dużo smaru tam gdzie go nie powinno być - rada umyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi