Przed chwilą dostałem od Przyjaciółki takie zapytanie:
Czy masz jakąś wiedzę na ten temat? Im głębiej drążę, tym mniej wiem... Trzy opinie, każda inna...
To są cytaty z wypowiedzi na forum żeglarskim i dot. kamizelek, o których rozmawialiśmy:
1. "I jeszcze, żeby ostudzić Twoje zapędy, to dodam, że jeśli planujesz podróże samolotem z tą kamizelką, to będziesz miał kłopot, bo (jak mówią ci co próbowali) nabojów z CO2 nie przyjmują nawet w bagażu rejestrowym."
2. "...wiec prostuje, kamizelki pneumatyczne bez zadnych problemow mozna przewozic w bagazu rejestrowanym. wiem, bo juz przewiozlam 6 i nie bylo z tym zadnego problemu."
3. "O kamizelkach nigdy dosyć.
Są reguły i nie ma żadnych kłopotów z przewożeniem samolotem ( a przynajmniej mnie się nie zdarzyły).
Warunki przewozu towarów niebezpiecznych w tym pneumatycznych kamizelek ratunkowych reguluje IATA. Dozwolony jest przewóz jednej kamizelki i dwóch zapasowych nabojów na osobę zarówno w bagażu podręcznym jak i rejestrowym . Wymaga to wcześniejszego uzgodnienia z operatorem lotniczym. Najlepiej zgłosić kamizelkę w momencie rezerwacji biletu. Późniejsze zgłoszenie jest możliwe ale czas oczekiwania na decyzję może wynosić 4 tygodnie. W zgłoszeniu należy przedstawić oświadczenie producenta o zgodności z normami IATA.
Przewoźnik dopisuje zgodę do biletu oraz rejestruje w systemach lotniskowych.
Zawsze zabieram własne , regularnie atestowane kamizelki dla dzieci (Crewfit 150) i nigdy nie miałem problemów przy odprawie. W drodze na rejs biorę je do kabiny (na wypadek zaginięcia bagażu rejestrowego) wracają w luku . Dzieci traktują swoje kamizelki jako część ubioru i noszą je bezwarunkowo. Nagrodą jest skok do wody w kamizelce na zakończenie rejsu."
Panowie, jak wygląda sprawa od strony praktycznej?
Pytanie
platynowłosy
Witam Panowie
Przed chwilą dostałem od Przyjaciółki takie zapytanie:
Czy masz jakąś wiedzę na ten temat?
Im głębiej drążę, tym mniej wiem... Trzy opinie, każda inna...
To są cytaty z wypowiedzi na forum żeglarskim i dot. kamizelek, o których rozmawialiśmy:
1. "I jeszcze, żeby ostudzić Twoje zapędy, to dodam, że jeśli planujesz podróże samolotem z tą kamizelką, to będziesz miał kłopot, bo (jak mówią ci co próbowali) nabojów z CO2 nie przyjmują nawet w bagażu rejestrowym."
2. "...wiec prostuje, kamizelki pneumatyczne bez zadnych problemow mozna przewozic w bagazu rejestrowanym. wiem, bo juz przewiozlam 6 i nie bylo z tym zadnego problemu."
3. "O kamizelkach nigdy dosyć.
Są reguły i nie ma żadnych kłopotów z przewożeniem samolotem ( a przynajmniej mnie się nie zdarzyły).
Warunki przewozu towarów niebezpiecznych w tym pneumatycznych kamizelek ratunkowych reguluje IATA.
Dozwolony jest przewóz jednej kamizelki i dwóch zapasowych nabojów na osobę zarówno w bagażu podręcznym jak i rejestrowym . Wymaga to wcześniejszego uzgodnienia z operatorem lotniczym. Najlepiej zgłosić kamizelkę w momencie rezerwacji biletu. Późniejsze zgłoszenie jest możliwe ale czas oczekiwania na decyzję może wynosić 4 tygodnie. W zgłoszeniu należy przedstawić oświadczenie producenta o zgodności z normami IATA.
Przewoźnik dopisuje zgodę do biletu oraz rejestruje w systemach lotniskowych.
Zawsze zabieram własne , regularnie atestowane kamizelki dla dzieci (Crewfit 150) i nigdy nie miałem problemów przy odprawie. W drodze na rejs biorę je do kabiny (na wypadek zaginięcia bagażu rejestrowego) wracają w luku . Dzieci traktują swoje kamizelki jako część ubioru i noszą je bezwarunkowo. Nagrodą jest skok do wody w kamizelce na zakończenie rejsu."
Panowie, jak wygląda sprawa od strony praktycznej?
Pozdrawiam
Alek
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi