Skocz do zawartości
  • 0

Zbiornik wewnętrzny Mercury 3,5 KM

cometopudge

Pytanie

Witam,  potrzebuję porady. Być może ktoś z szanownego grono spotkał się z usterką zbiornika który pękł bez przyczyny. Czym można to załatać, pokleić itp? Użyłem dwu składnikowego kleju distal który jednak wszedł w reakcję z benzyną i zmiękł. Czy istnieje inny sprawdzony sposób uszczelniania plastiku? Z góry dzięki za odpowiedzi.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miałem dokładnie to samo w swoim Mercurym 3,5 - obok otworu na jedną ze śrub mocujących zbiornik pojawiła się taka rysa przez , którą zaczęło wyciekać paliwo ale tylko wtedy gdy silnik leżał na boku z pełnym zbiornikiem.

Próbowałem polutować to lutownicą zalewając  pęknięcie a po zmatowieniu papierem ściernym nałożyłem warstwę Distalu. Działało do czasu gdy zassał mi się korek od paliwa i musiałem w niego puknąć...oczywiście zaczęło znowu cieknąć.

Po sprawdzeniu ile kosztuje nowy zbiornik.. pojechałem do  firmy zajmującej się naprawą plastików samochodowych. Po godzinie odebrałem naprawiony zbiornik  a na pytanie ile płacę usłyszałem, że taki drobiazg to prezent od firmy i życzą mi miłego pływania :)

Tak więc nie ma co samemu kombinować - fachowcy użyją takiego samego tworzywa do zalutowania  i pewnie zapłacisz grosze.

Edytowane przez Andrzej1

• 0

Widać coś jest na rzeczy, bo pamiętam jak znalazłem pęknięcie - rysę na zbiorniku przy wlewie. Dobrze, że było to powierzchniowo i nie powiększało się, ani nie ciekło, tylko rozwarstwiło się.

O żadnym mechanicznym uszkodzeniu nie było mowy, widać "ten typ tak ma".