Skocz do zawartości

Dragon Viper River Jig 30

SkiDivPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dostałem w/w wędkę w prezencie ponad miesiąc temu i mam z nią mały problem :).

Mam bardzo małe doświadczenie w łowieniu spinningiem, do tej pory łowiłem starymi miękkimi wędkami z włókna szklanego, którymi wyholowanie ryby nie sprawiało problemu.

Ten Dragon to wklejanka i teoretycznie brania powinno być łatwo zauważalne, niestety ja już kilka razy przegapiłem branie (holowałem rybę myśląc że to zaczep).

A hol ryby to już istna tragedia zgubiłem już kilka szczupaków, ostatniego dzisiaj rano na Bugu.

Co robię źle, czy ta wędka jest dla mnie za trudna?

Zestaw

Dragon Viper River Jig cw 8-30 2,75m

Ryobi Zauber 400

Plecionka Mikado Octa 0,19

Dziękuję za pomoc.

Tomek

Trzeba czekać a doświadczenie przyjdzie z czasem. Wędki z włókna szklanego wybaczają błędy. Jeżeli chcesz poczuć mocniejsze branie to sztywniejsza wędka w zestawieniu z plecionką będzie OK - tylko w takim zestawieniu łatwiej o stratę. Wklejki są mniej czułe na branie ale fachowiec potrafi łowić późno jesienne okonie/sandacze łowiąc i zachwalając tylko tego typu wędki. Mikado 0,19 to dość grubo nastawiasz się na szczupaki?

Tak, szczupaki na dzisiaj są moim celem.

Zaczynam już rozróżniać trącenia przynęty o zaczepy. Jednak ostatnio holowałem rybę prawdopodobnie dużą sądząc po włożonej sile myśląc że ciągnę jakiś zaczep. I tutaj jest problem ponieważ nie czułem charakterystycznego oporu ze strony ryby i wędka też nie uginała się tak jak moje poprzednie.

Ryba oczywiście zerwała się na płyciźnie 2 metry od brzegu.

I tutaj też pytanie do forumowiczów czy ktoś łowi tym kijem i czy on rzeczywiście jest taki sztywny, czy to tylko moje subiektywne odczucie i trzeba się przyzwyczaić.

Kolego, to wędzisko typu jig - blank do określonego typu łowienia o dużym zakresie c.w. 8 - 30 g. Jeśli nastawiasz się na szczupaki, powinieneś sięgnąć po wędzisko typowo szczupakowe (wiem, to dostałeś w prezencie), dedykowane spinningowaniu szczupaków. Tym jigiem oczywiście można łowić każdy gatunek ryby, ale raczej techniką jigowania i przy rybach mniejszych rozmiarów należy liczyć się z utrudnieniami.

Spad, spięcie ryby może nastąpić z kilku powodów, choćby płytkiego wniknięcia haczyka i wtedy ryba szarpiąc się na wędce najzwyczajniej rozrywa tkankę w paszczy i uwalnia się. Innym powodem tracenia ryb jest zbyt energiczne zacięcie na nazbyt dokręconym hamulcu i w tym przypadku również osłabia się zacięcie.

Nie napisałeś nam, jakimi przynętami łowisz, jakiej wagi.

Wędzisko musi być dobrane do używanych przynęt, łowiska i łowionych ryb.

pozdrawiam

Co to oznacza ,,osłabia się zacięcie" ???

Jeśli zbyt mocno dotniesz hak płytko osadzony w tkance (tego nigdy nie wiemy, jak jest osadzony - to loteria), to istnieje duża szansa że naderwiesz tkankę w rybiej paszczy i osadzony hak luzuje się, co sprzyja wypięciu podczas świecy, koziołków i innych wygibasów ryby, i oczywiście również wtedy, gdy powstanie szkodliwa dźwignia w niektórych przynętach.

Obecnie łowię na rzekach Narew i Bug. 

Gumy 8-13 cm

główki 8-20 gram.

Kolego, używasz odpowiedniej wagi przynęt od wędziska. Pozostają ci 2 rozwiązania: nauczysz się posługiwać tym spinningiem lub wymienisz go na inny, który bardziej ci podejdzie. Wędzisko musi dobrze leżeć w ręku i współpracować z wędkarzem.