DonPablo Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) http://www.petycjeonline.com/petycja_o_pozbawienie_j_t_grossa_orderu_zasugi_rp bardzo proszę, nie komentujcie, tylko jeśli ktoś uważa za ważne, to niech po prostu podpisze. Edytowane 18 Września 2015 przez DonPablo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Tu nie ma co komentowac, tu trzeba zabierac ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Przykro mi, ale nie znam języka niemieckiego na tyle by zrozumieć artykuł. Poproszę córkę o tłumaczenie gdy wróci z wakacji. Do tego czasu podpisać nie mogę, ale jeśli prawdą jest główna teza jakoby Gross twierdził, że nasi przodkowie mieli większy udział w Holocauście niż Niemcy to podpiszę bez wahania. Jedno mogę dziś stwierdzić na podstawie lektury "Złotych żniw" - ten pan historykiem jest dla mnie tylko tytularnie, a w manipulacji faktami i ich naginaniu do przyjętej z góry tezy, przypomina klasyków propagandy totalitarnej. Myślę też, że to człowiek chory z nienawiści, a komuś takiemu należy przede wszystkim współczuć. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Skoro zareagowała nawet Ambasada w Niemczech to z pewnością takie słowa padły ! Znamienne, ze własnie w Niemczech, którzy od lat prowadzą politykę historyczną ukierunkowana na umniejszanie własnych win i choćby częściowe przerzucanie odpowiedzialności za zbrodnie II w.ś. na innych. A pan Gross ? Cóż, wielokrotnie udowadniano mu delikatnie mówiąc mijanie się z prawdą, posługiwanie się kompletnie niewiarygodnymi świadkami itd, itp A on z uporem swoje - pluje na Polskę. Dziwić może jedynie, ze ktoś taki zatrudniany jest w Uniwersytecie Princeton. No i ze Polska za te kłamstwa i plucie jeszcze ordery daje ! Oczywiście podpisałem Edytowane 18 Września 2015 przez Marcin Rafalski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Wlasnie to, ze zatrudnili go na uniwerku w Stanach, dziwi najmniej ???? Edytowane 18 Września 2015 przez coloumb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Zacna inicjatywa, podpisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 W zasadzie to jesteśmy zgodni....., jednak się wstrzymam do czasu tłumaczenia córki. Polityka historyczna Niemiec i nie tylko w kwestii Holocaustu, jest rzeczywiście po prostu odrażająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Postawa piekna, ale tym razem ostroznosc chyba nadmierna. Ilosc powaznych instytucji i osob, ktore wyrazilo ubolewanie, zdziwienie, oburzenie itp. jest na tyle znaczaca, ze trudno zakladac zla wole czy brak profesjonalizmu jakiegos tlumacza. Slowa padly, slowa na tyle jednoznaczne, ze jakiekolwiek niuanse przy tlumaczeniu nie zmienia ich sensu. Smutne, prawdziwe i niestety bardzo politycznie poprawne, takie sa oczekiwania. Zupelnie na uboczu. Czytam, ze jakis tam nasz profesor ekonomii twierdzi, ze Polska do 2060 roku bedzie musiala sciagnac okolo 5 mln nowych obywateli. To nie ma nic wspolnego z wojnami, uchodzcami, samarytanizmem, solidarnoscia...zwykla potrzeba zapewnienia sily roboczej. To samo dzieje sie teraz w Niemczech. Tu nie chodzi o ratowanie biednych ludzi, tu sie ratuje wygodny styl zycia. Niestety cena moze byc zbyt wysoka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) dublet ???? Edytowane 18 Września 2015 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nie omieszkam skomentować w tej sprawie... Przyczyny są proste, żydokomuna nie śpi. W momencie, gdy uda się oczernić polaków na tyle, aby skutecznie dowieść przed społecznością międzynarodową, że to li tylko Polacy są odpowiedzialni za holocaust narodu Żydowskiego naciski na wypłatę odszkodowań dla diaspory Żydowskiej ze strony całego świata będą tak duże, że Polska się ugnie. Suma jest to niebagatelna, bo opiewa na około 65 mld dolarów(kwotą tą potwierdził ambasador Izraela w Polsce Pan Szewach Weiss) i zajęcie tego mienia przez daną grupę społeczną na terenie Polski usankcjonuje ją jako najbardziej wpływową i nikt prócz ich samych nie wie jak to w późniejszej perspektywie wykorzystają. Pomiędzy Żydami a Muzłumanami jakoś średnio widzę naszą świetlaną przyszłość. Żeby nie było z perspektyw nacjonalistycznych nie czuje się antysemitą w żadnym calu, ale kto wie, bo teraz antysemitą jest ten, który Żydom nie płaci i nie daje specjalnych zasług i przywilejów. Konkludując, zgodnie z prawem cywilnym z 1964r. jeżeli spadkodawca nie sporządził testamentu, a ustawowy spadkobierca (syn, córka, brat, siostra, ojciec, matka) nie odebrał majątku w ciagu 10 lat od śmierci spadkodawcy, majątek ów przepadał na rzecz państwa.http://www.allisfinanse.pl/dokumenty/PRAWO_SPADKOWE.pdf Podstawy prawne więc nie istnieją a mogą być stworzone przy naszym udziale jeśli w naszym imieniu będą przemawiać tacy myśliciele pokroju Gross'a lub Bartoszewskiego. Kwestia czy pozwolimy na to i postawimy diasporę ponad nasze prawo i oddamy im mienie bezspadkowe nadal więc jest otwarta. Ps. Proszę moderację o nieusuwanie mojego posta jako pozbawiony ksenofobii, przedstawiający li tylko fakty historyczne a zasadny jako przykład na uzasadnienie całej petycji w jaki sposób można się domyślać nie oskarżając o nic J.T.Gross'a oprócz pewnej niefrasobliwości 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Mimo, iż daleko mi do spiskowej teorii dziejów, wszelkich narodowych czy rasowych uprzedzeń, z przykrością muszę przyznać, że to co napisał Tomek88 ma sens. Jedyną racjonalną przesłanką historycznej manipulacji co do Holocaustu, której Gross jest forpocztą, może być rzeczywiście przygotowanie gruntu pod roszczenia finansowe wobec Polski. Co do mojej powściągliwości muszę Wam Koledzy powiedzieć, że widziałem, a także na własnej skórze doświadczyłem, tylu odrażających, dziennikarskich manipulacji, że pozostanę jadnak przy swoim, co nie zmienia mojej bardzo negatywnej opinii na temat dotychczasowej "twórczości" Grossa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Drogi Robercie naprawdę chciałbym się mylić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Petycja podpisana. Tak swoja drogą to jestem ciekawy za co Kwaśniewski odznaczył tego błazna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 19 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) Nie zapomnijcie o potwierdzeniu swojego podpisu, poprzez wejście na swoją skrzynkę pocztową i kliknięcie linku w mailu od petycjeonline.Zachęcam Was też do dzielenia się informacją o petycji ze znajomymi. Edytowane 19 Września 2015 przez DonPablo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Petycja podpisana. Tak swoja drogą to jestem ciekawy za co Kwaśniewski odznaczył tego błazna.Właśnie za to! Przecież kwas też jest od nich..... Ile by złego nie napisać o prl-u to do 89 roku nie było takich kwiatków jak Gross, nie było polskich obozów koncentracyjnych, i wielu innych szkalujących Polskę i Polaków rzeczy. Temat rzeka.... Moderatorzy nie zamykajcie tematu bo jest BARDZO WAŻNY, i nire chodzi tu o" brzydkie zdjęcie" tylko o coś dużo bardziej cennego ,a nawet bezcennego...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Drogi Robercie naprawdę chciałbym się mylić... Ja też Tomku, ja też, ale trzeba być ślepym by nie dostrzec w jaką straszną hipokryzję starają się nas wpędzić ci, którzy przypisują sobie atrybut bycia elitą, co dotyczy nie tylko sposobu postrzegania historii najnowszej. Kiedyś odnosiłem błędne warażenie, że zakłamywanie Holocaustu to jakieś epizody kreowane przez niespełna rozumu "historyków" , dla których głoszenie szokujących herezji było sposobem na zaistnienie. Teraz coraz częściej zbliżam się do Twoich wniosków. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 No cóż nie tylko p. Gross Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 No cóż nie tylko p. GrossWarto przeczytać komentarze pod artykułem Dr. McCarthyhttp://www.belfasttelegraph.co.uk/opinion/letters/poles-cant-deny-role-in-auschwitz-31529293.html Właśnie za to! Przecież kwas też jest od nich..... Ile by złego nie napisać o prl-u to do 89 roku nie było takich kwiatków jak Gross, nie było polskich obozów koncentracyjnych, i wielu innych szkalujących Polskę i Polaków rzeczy. Temat rzeka.... Moderatorzy nie zamykajcie tematu bo jest BARDZO WAŻNY, i nire chodzi tu o" brzydkie zdjęcie" tylko o coś dużo bardziej cennego ,a nawet bezcennego......Dlaczego dostał order od Kwaśniewskiego nie problem się domyślić. Mnie natomiast bardziej interesuje jego uzasadnienie a konkretnie zasługi Grossa dla RP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nie popadajmy jednak Koledzy w nadmierny pesymizm, gdyż na szczęście istnieją jeszcze anglojęzyczni historycy, którzy opierają swoje publikacje na rzetelnie gromadzonymi i analizowanym materiale, których znajomość problematyki historii najnowszej Europy wschodniej i środkowej, mam nadzieję, będzie neutralizować w świecie propagandystów w stylu Grossa - mam tu na myśli przede wszystkim przedstawicieli szkoły brytyjskiej : Beevora, Moorhousa czy Daviesa. Pisarze płodni, z lekkim piórem, rzetelni. Moorhouse to rocznik 1968, a więc facet dopiero się rozpędza w samodzielnej twórczości. Problemem jest jednak do ilu odbiorców są oni w stanie trafić, ilu sięgnie po 600-900 stronicową książkę i zdoła przyswoić jej treść. Takie mamy czasy, że człowiek współczesny często wyrabia sobie przekonanie na podstawie artykułu prasowego, którego ilość znaków ledwie przekracza wiadomość SMS-, ewentualnie krótkiej broszurki na ok. 100 stronach o sensacyjnym tytule lub obrazoburczej tezie, która siłą rzeczy trafi do większej rzeszy odbiorców. Gross to wie doskonale i ma w d..... rzetelność. Nie jeden Gross bierze się ostatnio za "poprawianie" naszej historii, bo mamy i rodzime "gwiazdy" pokroju Zychowicza. Wybaczcie lekki odjazd od tematu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Za późno już na petycje. O 15 lat jak wyszła kłamliwa książka i wtedy był czas na odbieranie orderu od Stolzmana, zaraz po tym jak w Jedwabnem w 2001 wykonano odkrywkę archeologiczną pod kierunkiem prof. Andrzeja Koli, która choć skromna obaliła kłamstwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Mam już swoje lata i często słyszę określenie "żydokomuna" ale przyznaję że nie kumam. Czy to są te osoby z którymi politycznie się nie zgadzam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Mam już swoje lata i często słyszę określenie "żydokomuna" ale przyznaję że nie kumam. Czy to są te osoby z którymi politycznie się nie zgadzam? Całe życie starałem się unikać stygmatyzowania kogokolwiek, ale coraz częściej mam tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) Myślę, ze to określenie wzięło się z czasów gdy po II w.ś. w Urzedzie Bezpieczeństwa ok 75 - 80 % kadry było narodowości żydowskiej(źródła na życzenie). Edytowane 19 Września 2015 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Myślę, ze to określenie wzięło się z czasów gdy po II w.ś. w Urzedzie Bezpieczeństwa ok 75 - 80 % kadry było narodowości żydowskiej(źródła na życzenie).Ale czytam o tym 70 lat po II WŚ więc śmiało można założyć że określenie nieaktualne. Chyba że powtórzyć za Wyspiańskim: "Chińczyki trzymają się mocno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Myślę, ze to określenie wzięło się z czasów gdy po II w.ś. w Urzedzie Bezpieczeństwa ok 75 - 80 % kadry było narodowości żydowskiej(źródła na życzenie).Niedawno coś czytałem o tym, MBP w W-wie to ok. 60%. Rejonowe nawet nie 50%. Za to pewnie w 100% prawdziwi komuniści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi