Skocz do zawartości

ważna petycja w kwestii prawdy historycznej

DonPablo

Rekomendowane odpowiedzi

Może jednak takich wątków nie powinno być na forum wędkarskim?

Nie wiedziałbym , że nad wodą mogę spotkać idiotów, którzy ciągle żyją "żydokomuną".

Może jednak na takie posty nie powinno się odpowiadać

Nie wiedziałbym, ze nad wodą mogę spotkać idiotów którzy nie rozumieją co czytają

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 4

Tyle ze to nie my tu nienawidzimy, tu nienawidza nas. I wmawiaja nam najgorsze podlosci. Mozna na to machnac reka, ale ta cala miedzynarodowa agitka antypolska ma jakies podloze i cel. Skutki tej nagonki nie sa jedynie estetyczno-wizerunkowe, tracimy na tym o wiele wiecej

Mikołaj, nie wiem czy prawdziwym, ale pewnie jesteś lepszym Polakiem od tych, co budzą się i zasypiają ze sztandarem i pieśnią patriotyczna na ustach. Jak to mówią krowa, która dużo ryczy mało mleka daje a i pies, który szczeka nie gryzie. Luknij na powyższy cytat zalatujący towarzyszem Wiesławem (czasy się zmieniają a ludzie nie) toż to klimat jak z Marcowych migdałów "Studenci do nauki, literaci do pióra, syjoniści do Syjamu".

• Like 1

Mam nadzieje że rosyjski ambasador w Polsce już dostał wezwanie na dywanik.  Takie rzeczy należy wyjaśniać na bieżąco.

• Like 2

Mam nadzieje że rosyjski ambasador w Polsce już dostał wezwanie na dywanik.

Nie sądzę. Ambasador w Warszawie nawet nie musi wiedzieć co pieprzy jego kolega w Wenezueli. Możemy wystosować notę protestacyjną do MSZ Rosji na którą Rosja odpowie albo nie.
  • Like 1

Ja odnoszę wrażenie że te paszkwile zawsze wykwitaja razem. W tym przypadku też tak jest. I to jest niestety efekt tego ze polskie władze nie reagują odpowiednio( bo ważniejsza jest kłótnia kto komu ręki nie podał i dlaczego), przeciwstawiając się temu z całą stanowczością! Na pochyle drzewo każda koza wskoczy...

• Like 1

I to jest niestety efekt tego ze polskie władze nie reagują odpowiednio( bo ważniejsza jest kłótnia kto komu ręki nie podał i dlaczego), przeciwstawiając się temu z całą stanowczością! Na pochyle drzewo każda koza wskoczy...

Władze reaguję wysyłając notę protestacyjną. I to jest wszystko co mogą zrobić. Z powodu takich pierdół nie można zerwać stosunków dyplomatycznych a tym bardziej wypowiedzieć wojny.
  • Like 2

Z Gorssem można się zgadzać albo nie, uważam jednak że taka petycja niewiele zmieni, bo petycje internetowe są generalnie ignorowane, jeżeli ktoś zna przykład że nie to proszę podać.

Lepszym pomysłem moim zdaniem jest wytoczenie autorowi książki procesu, taka inicjatywa krąży gdzieś na FB choć zapewne jak większość inicjatyw internetowych do niczego nie doprowadzi.

Taki proces mógłby zapoczątkować prawdziwą rzetelna dyskusje nt. udziału Polaków w Zagładzie a wyrok wskazał jednoznacznie kto ma rację. W cywilizowanych krajach tak się to załatwia a do takich Polska należy.

Sprawa poszla do prokuratury. Przynajmniej jedno zawiadomienie, od posla Zalka (nie moja bajka, zaden z niego posel, ale tu ma moje poparcie). Dziadek posla ukrywal w czasie wojny Zydow, jest wiec on moralnie uprawniony do takich krokow. Ale to i tak nic nie da, to sa marte przepisy, podobnie jak w casusie Nergala (tu akurat wystarczylby symboliczny wyrok, zachowanie bylo kretynskie i skandaliczne, ale wsadzanie do ciurmy za debilizm byloby przesada). Jak to mowia, nic sie nie stalo.....Polacy nic sie nie stalo ????

• Like 1

By oddać sprawiedliwość p. Grosowi należy zauważyć, że jest tez autorem (wraz z ówczesną żoną p. I.Grudzińską-Gross) wstrząsającej książki opartej na ogromnej pracy badawczej w archiwach amerykańskich tyczącej tysięcy relacji Polaków uratowanych przez Andersa z ZSRR : "W czterdziestym nas matko na Sybir zesłali... Polska  a Rosja 1939 - 1942" W pracy tej p.Gross z ogromną uczciwością intelektualną cytował relacje o zjawisku poparcia sporej części ludności żydowskiej dla inwazji sowieckiej 17 września. Oczywiście nie zmienia to jednak faktu, ze późniejsze jego książki pozostawiają wiele do życzenia zarówno pod względem dokumentacji zdarzeń, doboru świadków czy pisania pod z góry założoną tezę(posiłkowałem się artykułem p. P.Semki z bieżącego numeru tyg. "Do Rzeczy") 

Jako jeden z tych którzy  podpisali wspomnianą petycję otrzymałem maila gdzie jej organizator zachęca do rozszerzenia akcji o wysyłania maili do pracodawców p. Grossa. Szczegóły zainteresowanym na priv. Ci co podpisali oczywiscie wiedzą

fragment złożony z faktów, autora nie podam bo nie wiem czy by sobie życzył :

Z całą pewnością można się odnieść do kalendarium, które wg mnie wcale nie jest takie jednoznaczne. Tak więc rozmowy Lipskiego z Hitlerem i Ribbentropem, dotyczące możliwości rozwiązania „problemu żydowskiego”, o której wspomniałem wyżej. Lipskiemu podobał się pomysł wyprawienia ich na Madagaskar, choć jak wiadomo, nie był on wówczas niemiecki.
Można dzisiaj różnie myśleć o walce politycznej o Gdańsk. Stworzenie wolnego miasta było największym wybrykiem historii, który musiał prowadzić do konfliktów. Chyba Gamelin powiedział po zakończeniu I WŚ, że mamy dwadzieścia lat spokoju. I nie mówił tego z radością, oceniając warunki Wersalu. Niewiele się pomylił…
Niemcom zależało na wciągnięciu Polski do osi i to raczej nie ulega kwestii. Jedyną stolicą, w której tak uroczyście upamiętniono śmierć Piłsudskiego w 35 był Berlin. Dodam tylko, że w obchodach uczestniczył Hitler. Na Wawelu też była po wrześniu wystawiona warta honorowa. Trasa kolejowa do Prus też nie byłaby takim wielkim problemem – myślano o puszczeniu jej mostem – eksterytorialnym. Słynne polowania Goeringa w Białowieży jakoś nie przebiegały w podłej atmosferze.
Zgrywaliśmy się na kozaków i to nie ulega kwestii. Wystosowanie ultimatum wobec Litwy z marca 38 też chyba nie było przesadnio mądre. Tylko tak można było nawiązać stosunki dyplomatyczne? Gdyby Hitler w międzyczasie nie zajął Czech, pewnie by do tego nie doszło. I co dalej? Pierwsze żądania dot. Gdańska ,trasy kolejowej i przystąpienia do paktu to 24.10.38r. – społeczeństwa wówczas o tym nie poinformowano. Kategoryczne żądania to 21.03.39, a już w kwietniu Angole /6.04/ zapewniają o pomocy w zachowaniu niepodległości. 28.04 Hitler wypowiada pakt o nieagresji.
Różnie można na to patrzeć, ale czy bycie jedynym przegranym w gronie zwycięzców jest powodem do dumy? Dodam tylko, że kosztem 11 mln Polaków, których po wojnie się nie doliczono /z tymi, którzy pozostali na wschodzie/.
Wypowiedź tego pseudo polityka dowodzi jedynie, że historię można różnie interpretować. Oni w tym są niezawodni, do granic bezczelności.

Edytowane przez sacha

• 5 tygodni później...
  • 2 miesiące temu...

może nam się przydać

Niekoniecznie, proszę zapoznaj się z regulaminem jerkbait.pl

4. Nie publikuj treści, które mogą zostać uznane za naruszające porządek prawny lub dobre obyczaje. Pamiętaj, że jerkbait.pl  jest neutralny światopoglądowo i nie jest miejscem do prowadzenia publicystyki politycznej, religijnej, obyczajowej.

Edytowane przez milupa