Skocz do zawartości

Team Dragon Guide Select OPINIE

flowhere

Rekomendowane odpowiedzi

Cze!

Ja posiadałem Casta Guide Select Carina Cast 230 7-28. Kij niby sztywny ale nad woda pracował bardzo fajnie, każde puknięcie czułem nawet o roślinki wodne. Na rybie fajna praca ładne ugięcie. Wędka przy prowadzeniu woblera z dużym sterem nie wyginała się jak poyebana ale za to podczas holu j/w. Posiadam również casta Guide Select Skinner Cast 190 40-80. Kijek bardzo fajny, świetnie pracuje ze sliderami 46g, fatso 52g, jack 70/80 podczas holu też ciekawe dość mocne ugięcie. Trzymałem w ręku też spina z tej serii chyba do 25g, wydawał się dość sztywnawy ale zapewne pracowałby świetnie nad wodą. Ta sztywność oddaje pięknie każde puknięcie, podczas holu ładnie się kijek wygina, świetne wędeczki do woblerów... gum też. Poza tym design oraz uchwyt też niczego sobie. Jak chcesz prześlę kilka fotek na maila...

Pzdr

Tak czekałem na opinie i nie zawiodłem się. Na początek osoby które nie miały do czynienia ze sprzętem oceniły negatywnie. Później użytkownicy już tacy krytyczni nie byli a nawet zauważyli kilka cech pozytywnych.

W tym roku użytkuję właśnie tą serię w modelu bandit cast. Potrzebowałem kija potwornie szybkiego, bo 80-90 procent czasu stosuję woblery i to dosyć spore. Kij nie poddaje się jak kluska dzięki temu można poprowadzić wobka tak jak się chce. Mogę też zaciąć rybę która miewa coś w rodzaju szczękościsku.

Przy holu rzeczywiście kij zachowuje się inaczej. Pracuje dosyć fajnie choć i tak ja nie holuję klasycznie - po prostu odkręcam hamulec prawie do zera. Ryba się uspokaja i nie młynkuje, nie skacze (czyli ryzyko spadu minimalizuje się).

Rzuca mi się dobrze od owych 5-6 gram. Mogę to robić tak jak lubię - czyli dosyć energicznie.

Rękojeść to oczywiście tworzywo sztuczne. Widzę jednak, że część z obecnych tu osób z pogardą traktuje plastik a darzy sympatią tworzywa węglowe. Pamiętajcie, że jedno i drugie to w uproszczeniu tworzywo sztuczne (czytaj plastik). Różnią się tylko wypełniaczem i sposobem przetwarzania. Jeżeli wytrzymałość jest odpowiednia a wygląd i waga nie przeszkadzają to nie robi to różnicy z jakiego jest materiału.

Kwestia powierzchni rękojeści. Nie jest śliska. Nie znam tej technologii, ale to znowu nie ma znaczenia, czy jest to guma, czy tworzywo sztuczne o powierzchni mało śliskiej.

Wadą którą widzę na pierwszy rzut oka to cena detaliczna. Mogłaby być niższa, ale pewnie każda wydawałaby się zbyt droga.