Skocz do zawartości

Grzyby 2015

Rajfel

Rekomendowane odpowiedzi

Powinni wprowadzić limity i licencje na zbiór grzybów coś na wzór wedkarstwa , bo nie długo same papierzaki bedą i huby na drzewach , bo głodna litwa wozi grzyby bagażnikami ;) sądzę że 10 zł za wstep i wiaderko jest ceną do przyjecia ;)

Wzoram indiańskim tubylców by te ograniczenia nie obejmowały  :D .

W Olsztynie w okolicach Butryn i Zgniłochy brak miejsc na parkingu , a Wielbark zaatakowany jest przez stonke z Warszawki  :doh:

Powinni wprowadzić limity i licencje na zbiór grzybów coś na wzór wedkarstwa , bo nie długo same papierzaki bedą i huby na drzewach , bo głodna litwa wozi grzyby bagażnikami ;) sądzę że 10 zł za wstep i wiaderko jest ceną do przyjecia ;)

Wzoram indiańskim tubylców by te ograniczenia nie obejmowały  :D .

W Olsztynie w okolicach Butryn i Zgniłochy brak miejsc na parkingu , a Wielbark zaatakowany jest przez stonke z Warszawki  :doh:

Też bym pojechał do tego Wielbarka, bo jestem z Warszawy, ale strasznie nie lubię krzyżaków, a o tej porze ich dużo w polskich lasach :angry:

Zachęcony wpisami i zdjęciami, w końcu się dziś wybrałem w okolice Żyrardowa - maślaków uzbierałem sporo, ale innych grzybów totalne zero. W niektórych częściach lasu w ogóle nie było śladów "życia" jakby susza ciągle trwała. Tylko na brak zbierających nie można było narzekać.... :P

Sucho znowu sie zrobiło. Dziś "tylko" 28szt prawdziwków, 3 "czerwone", 1 kania i po wiadrze maślaków. Ludzi w moim miejscu dosc dużo (naliczyłem z 7-8 osób chodzących, każdy miał prawdziwki w koszach). Sam miałbym pewnie znowu dobrze ponad 50szt, jakbym nie miał konkurencji.

Jednak nie ma juz dużych grzybów... Sa jedynie średnie i małe. Podłoże jest liściaste, stad prawdziwki potrzebują kilku dni aby "wyjsć" ponad liście. Duże wyzbierane, średnie jeszcze stały, małe wychodzą. Ale nic nowego raczej nie rośnie, bo wody nie ma... Musi popadać.

Pod Starogardem Gdańskim koledzy z pracy zbierają na jednej sesji 3-4 godzinnej po 150-200szt prawdziwka! Taka ilośc jest dla mnie niepojęta...

Edytowane przez Żbiku

U mnie słabo z grzybami. Strasznie sucho w lasach. Jak ktoś znajdzie gdzieś w dole las z jagodami i mchem to rosną tam prawdziwki, ale trzeba się najezdzic. W środę zrobiłem 30 kilka km po lasach rowerem i znalazłem miejsce gdzie rosły 52 sztuki. W innych po 2-3. Tam gdzie mozna dojechać samochodem zostały jedynie maslaki. Młode prawdziwki nie rosną:(

Jeszcze jedno uważajcie na zmije!!! U mnie w tym roku chyba więcej niż prawdziwkow. Spotkałem 5 w środę. Zdjęcie słabe, bo tylko z komórki, a podchodzić się bałem, ale widać przy choince "czarną mambę z białym zygzakiem". Niestety kilka osób znalazło się już w szpitalu z mojego rejonu z powodu tych gadów

post-47668-0-82983600-1443364948_thumb.jpg

Edytowane przez dekosz
  • Like 1

Witam. Ładne grzybki na Świeta do bigosu jak znalazł oczywiście jezeli doczekają  :D W lasach koło Sulejowa dopiero coś sie zaczyna dziać , pierwsze podgrzybki ,maślaki i troche prawdziwków ,rydzy . Ogólnie nie widac jeszcze wysypu . Jezeli będzie to pewnie 2 tyg . i po grzybach ,zostana pózniej jescze gąski zielonki . Miłego zbierania  i konkretnego wysypu - pozdrawiam.

U mnie tez wysypu nie ma. Dzisiaj nakrecilem 43km po lasach. Grzyby z miejsc niedostępnych dla samochodow. Złapałem zajawke na rower podczas gubienia oponki piwnej i łącze grzyby z rowerem :) W tamtym roku jakbym tak jeździł zbieralbym pewnie po kilka wiader... Dwa dni padało u mnie ale w lesie nie ma śladu po wodzie. Susza :(

Edytowane przez dekosz

Dziś miałem jedynie 25szt prawych, teściowa 11szt. Do tego mieliśmy kilka "czerwonych łebków" i po wiadrze maślaków.

Ciagle sucho... Deszczu potrzeba porządnego. Niedziela pod znakiem szczupaków, grzybom dam odpocząć ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 2