Skocz do zawartości

Grzyby 2015

Rajfel

Rekomendowane odpowiedzi

Bedac dzis po raz pierwszy na grzybach w Szczytnie udalo mi sie nazbierac konkretnie grzybów kompletnie nie znajac lasu nie wchodzilem dalej jak 50 metrów od ulicy. Sporo borowikow, podgrzybkow, kozlarzy oraz MNOSTWO nie ido przebrania "turkow badz tzw kolpakow". Mysle ze jako wyjazd w nieznane nie można narzekać na efekty.

post-57264-0-23397400-1444239840_thumb.jpg

• Like 1

Bedac dzis po raz pierwszy na grzybach w Szczytnie udalo mi sie nazbierac konkretnie grzybów kompletnie nie znajac lasu nie wchodzilem dalej jak 50 metrów od ulicy. Sporo borowikow, podgrzybkow, kozlarzy oraz MNOSTWO nie ido przebrania "turkow badz tzw kolpakow". Mysle ze jako wyjazd w nieznane nie można narzekać na efekty.

Pewnie turków tam nikt nie zbiera.

Error jeżdząc samemu na grzyby, zabierasz tyle koszy i wiader w nie sprawdzone miejsce, o to masz nosa.Narobiłeś kursów do autka.

Byłem z babcia , dziadkiem i jednym znajomym. Wybór padł na Szczytno ponieważ był to wyjazd w ciemno a tam ode mnie najblizej 180 km. W " moich" miejscach pod stolicą niestety grzybów brak. A co do tych turków to miejscowi zbierali młode osobniki duże zostawiali.

Dziś na wariata skoczyłem po pracy na jak się okazało dwie godziny.. po drodze dwa razy utknąłem w korku i w lesie byłem o 16.. las wydaje się już zmęczony nieustannym nękaniem przez człowieka; mchy poryte lepiej niż jakby zabrało się za to stado dzików, wokoło powyrywane okazy grzybów niejadalnych, widok jak z dopiero co uciszonego pola walki. Prawdziwków już coraz mniej, na oko jakieś 30 sztuk, miałem nieodparte wrażenie że bajka jaka trwała przez ostatni tydzień zbliża się do końca, mrozy chyba zrobiły swoje.

2d2f2uv.jpg

• Like 4