Skocz do zawartości

Grzyby 2015

Rajfel

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem Przemo czy to Ci pomoze ale powiem jak jest u mnie. Las omijam szerokim łukiem bo tam nie ma nic. Wszystko zebrane w tzw "samosiewkach" pojedyncze choinki z podłożem trawiasto borówkowym. Kazdy te miejsca omija co mnie dziwi bardzo i gna do lasu. Ja wracam z wiadrem 17L a inni nic. Fakt faktem zbieram maślaki ale mysle ze w sytuacji jak nikt nie zbiera nic to i maślak daje radość.

Pozdrawiam

Dzis bylem znow na miejscowce i dalo sie zebrac lubianke na czubato +/- 3kg niestety nie zrobilem zdjecia :( . Wszystko swierze najwyzej 2 dniowe idealne na marynowanie. Jest nadzieja i wiele wskazuje ze to nie koniec. W srode lub czwartek lece na warmie wiec postaram sie dac info jak sytuacja ma mazurach.

• Like 1

W Świętokrzyskim mieliśmy ostatnio trochę śniegu.. zanim spadł zaliczyłem wypad na ponad 60 sztuk prawdziwków. Miałem wrażenie że w lesie iglastym się kończyły, w liściastym zaczynały. Po śniegu byłem w niedzielę.. w lesie iglastym jeszcze ponad 30 sztuk prawdziwków, w liściastym totalne zero.. niedługo wybiorę się na kolejny rekonesans.
Aha, istny wysyp rydzów  :)

Kamilu w swoich stronach na lasach złoczewskich, 20 km od Sieradza. Jutro nie ma po co jechać, po weekendzie, w środę dopiero jak grzyby odskoczą po nawałnicy grzybiarzy sobotnio-niedzielnych a będą rosły bo w lesie mokro i ma być ciepło.

Teraz to już przegiąłeś. :angry: ;)

Poowiem Szczerze ze grzyby ktore sa u mnie sa same młode świeżo wyrosniete i zeby uzbierac te 10 L naprawde trzeba sie sporo nachodzic. Duzych i starych juz nie widziałem wszystko pod marynowanie. Ale spadło juz tak duzo lisci ze szukanie sprawia wiecej nerwow niz przyjemnosci tak wiec juz chyba zakoncze sezon.. aczkolwiek roznie moze byc :) Zaczynaja sie pokazywac Gąski zielone i Siwe. Jak uda sie jeszcze wyskoczyc to postaram sie cos wstawic.