mohave Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Powinni wprowadzić limity i licencje na zbiór grzybów coś na wzór wedkarstwa , bo nie długo same papierzaki bedą i huby na drzewach , bo głodna litwa wozi grzyby bagażnikami sądzę że 10 zł za wstep i wiaderko jest ceną do przyjecia Wzoram indiańskim tubylców by te ograniczenia nie obejmowały .W Olsztynie w okolicach Butryn i Zgniłochy brak miejsc na parkingu , a Wielbark zaatakowany jest przez stonke z Warszawki Powinni wprowadzić limity i licencje na zbiór grzybów coś na wzór wedkarstwa , bo nie długo same papierzaki bedą i huby na drzewach , bo głodna litwa wozi grzyby bagażnikami sądzę że 10 zł za wstep i wiaderko jest ceną do przyjecia Wzoram indiańskim tubylców by te ograniczenia nie obejmowały .W Olsztynie w okolicach Butryn i Zgniłochy brak miejsc na parkingu , a Wielbark zaatakowany jest przez stonke z Warszawki Też bym pojechał do tego Wielbarka, bo jestem z Warszawy, ale strasznie nie lubię krzyżaków, a o tej porze ich dużo w polskich lasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi81 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 W Olsztynie suszarki nie nadazaja suszyc prawdziwkow,dzisiaj od 7 do 10 150 sztuk same duze zbierane w jagodach. Ogolnie kupa ludzi i kazdy pelne wiadra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Zachęcony wpisami i zdjęciami, w końcu się dziś wybrałem w okolice Żyrardowa - maślaków uzbierałem sporo, ale innych grzybów totalne zero. W niektórych częściach lasu w ogóle nie było śladów "życia" jakby susza ciągle trwała. Tylko na brak zbierających nie można było narzekać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 U mnie dzisiaj 3 kanie, 3 prawdziwki i 2 borowiki ceglastopore. Chyba jeszcze za wcześnie. W lesie jest za sucho. Mam nadzieję, że październik będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Sucho znowu sie zrobiło. Dziś "tylko" 28szt prawdziwków, 3 "czerwone", 1 kania i po wiadrze maślaków. Ludzi w moim miejscu dosc dużo (naliczyłem z 7-8 osób chodzących, każdy miał prawdziwki w koszach). Sam miałbym pewnie znowu dobrze ponad 50szt, jakbym nie miał konkurencji. Jednak nie ma juz dużych grzybów... Sa jedynie średnie i małe. Podłoże jest liściaste, stad prawdziwki potrzebują kilku dni aby "wyjsć" ponad liście. Duże wyzbierane, średnie jeszcze stały, małe wychodzą. Ale nic nowego raczej nie rośnie, bo wody nie ma... Musi popadać. Pod Starogardem Gdańskim koledzy z pracy zbierają na jednej sesji 3-4 godzinnej po 150-200szt prawdziwka! Taka ilośc jest dla mnie niepojęta... Edytowane 1 Października 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Kuba! Jak dla mnie, po dzisiejszym wypadzie, i po rozmowie ze znajomymi i sąsiadami/grzybiarzami, widok prawdziwka, jest w ogóle nie pojęty. A co dopiero 100szt, czy więcej....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 U mnie słabo z grzybami. Strasznie sucho w lasach. Jak ktoś znajdzie gdzieś w dole las z jagodami i mchem to rosną tam prawdziwki, ale trzeba się najezdzic. W środę zrobiłem 30 kilka km po lasach rowerem i znalazłem miejsce gdzie rosły 52 sztuki. W innych po 2-3. Tam gdzie mozna dojechać samochodem zostały jedynie maslaki. Młode prawdziwki nie rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Jeszcze jedno uważajcie na zmije!!! U mnie w tym roku chyba więcej niż prawdziwkow. Spotkałem 5 w środę. Zdjęcie słabe, bo tylko z komórki, a podchodzić się bałem, ale widać przy choince "czarną mambę z białym zygzakiem". Niestety kilka osób znalazło się już w szpitalu z mojego rejonu z powodu tych gadów Edytowane 27 Września 2015 przez dekosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Dzisiejszy zbiór 87 zdrowych borowikow. Z robaczywymi było grubo ponad setkę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBERTO70 Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witam. Ładne grzybki na Świeta do bigosu jak znalazł oczywiście jezeli doczekają W lasach koło Sulejowa dopiero coś sie zaczyna dziać , pierwsze podgrzybki ,maślaki i troche prawdziwków ,rydzy . Ogólnie nie widac jeszcze wysypu . Jezeli będzie to pewnie 2 tyg . i po grzybach ,zostana pózniej jescze gąski zielonki . Miłego zbierania i konkretnego wysypu - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) U mnie tez wysypu nie ma. Dzisiaj nakrecilem 43km po lasach. Grzyby z miejsc niedostępnych dla samochodow. Złapałem zajawke na rower podczas gubienia oponki piwnej i łącze grzyby z rowerem W tamtym roku jakbym tak jeździł zbieralbym pewnie po kilka wiader... Dwa dni padało u mnie ale w lesie nie ma śladu po wodzie. Susza Edytowane 30 Września 2015 przez dekosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidoss Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 87 zdrowych prawdziwków, konkretne żniwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 W sobotę ponad 20 sztukdziś 84 a jutro liczę na powtórkę 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Ja jutro tez walczę Popadało trochę wczoraj w nocy, dziś piękne słońce i ciepło, to moze cos sie ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andras Opublikowano 30 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 U nas wyjątkowo słabo , Witnica lubuskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Na Mazowszu, trzeba być przed wszystkimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) Dziś miałem jedynie 25szt prawych, teściowa 11szt. Do tego mieliśmy kilka "czerwonych łebków" i po wiadrze maślaków. Ciagle sucho... Deszczu potrzeba porządnego. Niedziela pod znakiem szczupaków, grzybom dam odpocząć Edytowane 1 Października 2015 przez Żbiku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 (edytowane) Zagadka: na zdjęciu jest 7 prawdziwków. Znajdź je Edytowane 2 Października 2015 przez Żbiku 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Poprzednio w czwartek pół wiaderka, a dzisiaj calutkie, micha się cieszy 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Gratulacje! Zupełnie inny typ borowikow niż u mnie. Moje mają bardzo długie korzenie. Twoje świetne do marynaty, fajnie prezentowałyby sie w sloiku w całości:) Edytowane 3 Października 2015 przez dekosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi81 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Efekt rannego wstawania.4 zbIeraczy na tylnym siedzeniu jeszcze ze200 litrow w skrzynkach. Pierszy raz cos takiego widzialem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAREKO Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Poprzednio w czwartek pół wiaderka, a dzisiaj calutkie, micha się cieszy Ładne borowiki i to zdjęcie super aby takich grzybów jak więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Zagadka: na zdjęciu jest 7 prawdziwków. Znajdź je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi81 Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Jaka nagroda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Blisko, 6 trafionych Podpowiem, ze ten jeden na środku na gorze to nie grzyb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi