Skocz do zawartości
  • 0

Ponton z podłogą typu AIR MATA - opinie

siarq

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niekoniecznie golą . Jak napisałem muszę do okulisty ;) 

Najtaniej na dzień dzisiejszy http://www.poweroutlet.co.uk/honwave-t38-ie-air-v-floor-3-8m.html?gclid=CL-KyKfCnsgCFWR22wodkEUPvw . Nie mogę odnaleźć strony gdzie były za ok £960.  T32 ie znalazem taniej w pl . Poczekam na posezonowe wyprzedaże w uk i dziabne cosik :)

• 0

tylko te Hondy to VIB, a to nie to samo, VIB musi być cały czas napompowany na max, byłem świadkiem, jak w gorący dzień po włożeniu do wody ciśnienie trochę spadło i nie było juz tak fajnie, no i podłoga nie jest "płaska"

Edytowane przez bazyloss

• 0

tylko te Hondy to VIB, a to nie to samo,

To są jeszcze jakieś inne modele hondy z airmatą ? Zależy mi na tym aby całość tzn dętka i silnik były lekkie . Wszelkie dechy , twarde podłogi odpadają .

Edytowane przez m a t

• 0

nie wiem, ale VIB to średni pomysł, dodatkowo serwis to już problem, podłoga składa się z dwóch części przymocowanych do burt na stałe, pompując je "zapierają się" o siebie i kształtują dno w układzie V, jak będzie z nią problem, to już nie takie proste jak z Air Matą, gdzie po prostu ją wyciągasz i wkładasz nową czy oddajesz do naprawy samą podłogę

• 0

Pomiędzy klasyczną airmatą a kilem często montowane jest dodatkowe usztywnienie z płata sklejki i nawet jak lekko spadnie ciśnienie w macie to odczuwasz to tylko w tylnej części (podłoga się wybrzusza). VIB może jest fajne do rekreacji, ale spadek podłogi jest niewygodny do stawania na dnie, a przy mokrej macie trudno o zachowanie równowagi (mimo antypoślizgu). Klasyczną air matę w razie chęci lub potrzeby możesz zastąpić podłogą ze sklejki viba niestety nie.

• 0

Obawiam się że brak otworu na zawór kila to może nie być jedyna różnica. Na pewno nie ma również "kieszeni" na usztywnienie, ale to też drobiazg.  Nie wiem jak jest w Kolibri, ale oglądałem kiedyś różne Quickisilvery i te bez kila miały zupełnie inny rodzaj airmaty, po prostu nie muszą byś tak sztywne bo nie są wypychane przez kil.

• Like 1

• 0

wiesz, u mnie nigdy pontony nie były jakoś masakrycznie pełne wody czy brudu, po rybach podwijałem matę, pod spodem wycierałem dużym (specjalnie kupiony :) :) ) ręcznikiem i tyle

raz na kilka wypadów jeśli było wystarczająco ciepło , to dodatkowo zostawiałem na 20-30min i już

żadnego pontonu nie zakatowałem, a wręcz przeciwnie

w połowie sezonu i na koniec mycie kompleksowe suszenie do ostatniej kropli i impregnacja Yachticonem i już

• Like 1

• 0

oczywiście parę razy w życiu zdarzyło mi się łowić i zwijać w deszczu, ale wtedy następny plus zwijasz wszystko mokre w kilka minut i do domu (nawet ze dwa razy, to po prostu wrzuciłem wszystko do bagażnika bez pakowania, bo tak padało), na drugi dzień poświęcasz chwile na wypakowanie, nadmuchanie połowiczne, wytarcie i przesuszenie, ale to przecież musisz zrobić niezależnie od konstrukcji podłogi i znów następny plus, matę bez powietrza wyjmujesz w 10s i wkładasz 15s :)

Edytowane przez bazyloss

• 0

Wszystko się zgadza, tylko jeśli nie umiesz podebrać ryby i wyhaczyć na zewnątrz pontonu, używasz podbieraka to po airmacie. Szczupak ( duży ) podebrany podbierakiem złapany na woblera przedziurawił mi airmatę w 6 miejscach. Mnie to wyleczyło z tej podłogi , fakt że nie wychodzi mi wyhaczanie ryb w wodzie.

• 0

Wszystko się zgadza, tylko jeśli nie umiesz podebrać ryby i wyhaczyć na zewnątrz pontonu, używasz podbieraka to po airmacie. Szczupak ( duży ) podebrany podbierakiem złapany na woblera przedziurawił mi airmatę w 6 miejscach. Mnie to wyleczyło z tej podłogi , fakt że nie wychodzi mi wyhaczanie ryb w wodzie.

Trzeba było zainwestować (ca 80zł) w najprostszą matę karpiową (wygodna do siedzenia), niezależnie od niej na podłodze mam marketową wykładzinę antypoślizgową (czarna ażurowa).

Ja pontonu używałem głównie do "karpiowania" (sondowanie, nęcenie, wywózka zestawów, podbieranie ryb) co ze względu na pozostałości, wymuszało wyjmowanie podłogi do czyszczenia, tyle że to żaden wysiłek.

Moim zdaniem jeżeli ktoś używa pontonu mobilnie (każdorazowy montaż i demontaż) to ponton z airmatą jest niezastąpiony. Ma wszak dwie wady; wymusza utrzymanie czystości (chodzenie bezpośrednio po macie w zapiaszczonych butach wcześniej czy później jej zaszkodzi), stosowanie aku żelowego lub dobrego pojemnika na akumulator (ja airmatę "załatwiłem" aku bezobsługowym, który okazał się nieszczelny).

• Like 1

• 0

równie dobrze mógł Ci przedziurawić burtę ;)

Air Mata ma swoje ograniczenia, nikt nie twierdzi, że nie, ma też swoje niezastąpione zalety