siarq Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Witam wszystkichChciałbym poznać opinię użytkowników pontonów z airmata. Osobiście użytkuje ponton z Alu podłoga i wszystko jest ok , jednak składanie i rozkładanie trochę mnie słabi. Proszę o opinie osob które użytkuje , a nie którym się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Też tak myślę , każda podłoga ma wady i zalety. Opisana przygoda ze szczupaczkiem "wariatem" nie ma na celu odwiedzenia nikogo od zakupu pontonu z airmatą tym bardziej,że sam takowe sprzedaje. Ma dać do myślenia , i chyba dała bo pewnie mata karpiowa załatwia temat, ja miałem tylko zwykłą wykładzinę łazienkową , która była za słaba. Forum po to istnieje by wymieniać doświadczenia i pomysły.Teraz jakbym pływał z podłogą pompowaną pewnie wziąłbym z szafy kurzącą się mate karpiową, a pod kwasiaka pewnie jakąś podkładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 ja pływałem z kwasiakiem i na szczęście takiego problemu nie miałem, ale zapobiegliwym pewnie "miednica" się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 ja też pływałem kupę czasu na kwasiaku i nic, na podłodze leżały większe sztuki i też nic się nie działo, ale jeden "wariat" zmusił mnie do dźwigania 10kg więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 W Juli fachowe miednice po 3 dyszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 @maweric wszystko można uszkodzić . Myślę że lekarstwem na sytuację jaka miała miejsce u Ciebie jest wyściełane maty choć by jakimś gumoleum . Odnośnie jeszcze tej air maty to Pisaliscie powyżej (bądź ja gdzies wyczytalem)ze czasami ona jest usztywniana kawałkiem sklejki/tworzywo . Jak to się ma do zwijania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 (edytowane) normalnie się składa, przecież pontonu nie zwijasz w rulon Edytowane 1 Października 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 1 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Nie wiem jak Ty skladasz ,ja swój "roluje" od strony pawezy ku dziobowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 1 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 nie rolujesz, bo masz pawęż , tylko składasz na trzy/cztery zależnie od długości, to akurat mniej więcej wchodzi jedno w drugie, nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Podnoszę temat.Kto widział lub posiada ponton - kajak Bark Elling Kardinal 430 z podłogą airdeck i może podzielić się wrażeniami?Zastanawiam się nad kupnem tego modelu (pod spalinę) w związku z planowanymi wyjazdami np. na norweskie fiordy, ale nie tylko.Tak sobie myślę(może jestem w błędzie, bo nie wiem jak jest spasowana podłoga airdeck z bocznymi balonami), że wkładając dwie rury cienkościenne z kwasówki wzdłuż burt, przed włożeniem i napompowaniem airdecka, usztywniłbym znacznie ponton i zabezpieczyłbym go przed falowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 takiej długości pontonu z air-matą, to już nie polecam, wg mnie max 360, a najlepiej 330 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) Powiem tak, siedzę w pontonach dużo czasu i nie spotkałem się z większym pontonem z airmatą niż 400, do się pływać po zbiornikach zaporowych bez problemu. Falowanie przy 20Hp bardzo minimalne, wręcz nie wyczuwalne ,( przy bardzo dobrze spasowanej podłodze i dobrze napompowanej podłodze), natomiast nie znam zachowania pontonu na morzu. 370 z airmatą sprawuje się super ( mimo ,że do wędkowania nie polecam tej podłogi , pisałem o tym kilka postów w górę ).@Janusszr - jeżeli ten pontonik ma ciśnienie 0,15 Bar odpuściłbym zdecydowanie airmate. Edytowane 15 Września 2016 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Założenia w sprawie pływania są takie:-pływanie rekreacyjne max 4 osoby-wędkowanie max 2 osoby-silnik 6-10KM. Ograniczenie mocy tylko ze względu na wagę-odpadają podłogi typu sklejka, aluminiumRyśku, jeżeli nie polecasz do wędkowania airmaty, to może VIB?Ten ponton, to już nawet temat przewodni moich snów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Fiord to nie jeziorko. Przede wszystkim nawet lekki ślizg wskazany. Nie wiem czy 10 KM wystarczy na cztery osoby lub dwie z gratami wedkarskimi.A pchanie wody na fiordzie 12-14 km/h niewskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Tak masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Mam Mawerica 400 a podłogą aluminiową.Rysiu, czy do tego pontonu dostanę u Ciebie airmatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Jakiś czas temu pytałem o airmatę do większego pontonu (330+) i podobno jest problem z dostępnością bo jest nie dość sztywna i faluje w ślizgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 17 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2021 Często przemieszczam się kamperem. Jak teren równy, to nie ma problemu z montażem podłogi aluminiowej, ale niestety zazwyczaj tak nie ma. Druga sprawa to duża waga tej aluminiowej podłogi.Kolega "kamperowiec" śmiga z airmatą w Grecji i sobie b. chwali. Ponton 3,60 posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 snoek3 Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Koledzy pytanko a zakładacie ponton razem z airmatą czy wyciągacie ze środka ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
siarq
Witam wszystkich
Chciałbym poznać opinię użytkowników pontonów z airmata. Osobiście użytkuje ponton z Alu podłoga i wszystko jest ok , jednak składanie i rozkładanie trochę mnie słabi. Proszę o opinie osob które użytkuje , a nie którym się wydaje
Top użytkownicy dla tego pytania
16
16
6
6
Popularne dni
30 Wrz
19
1 Paź
14
20 Wrz
8
21 Wrz
6
Top użytkownicy dla tego pytania
bazyloss 16 odpowiedzi
siarq 16 odpowiedzi
miramar69 6 odpowiedzi
Mateush 6 odpowiedzi
Popularne dni
30 Wrz 2015
19 odpowiedzi
1 Paź 2015
14 odpowiedzi
20 Wrz 2015
8 odpowiedzi
21 Wrz 2015
6 odpowiedzi
Popularne posty
miramar69
W czasie łowienia wszystko jest OK, nawet jak ktoś łowi na stojąco (byle za dużo nie był nerwowy/ruchliwy). Trochę gorzej jest z pływaniem przy większych prędkościach - zaczyna falować i nie bardzo wc
siarq
Jak bys jeszcze zdradzila jakiej firmy byl to wentyl i dlugosc
siarq
A czym pompujesz @Krzysiek podloge
Opublikowane grafiki
68 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi