Skocz do zawartości
  • 0

Ponton z podłogą typu AIR MATA - opinie

siarq

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Też tak myślę , każda podłoga ma wady i zalety. Opisana przygoda ze szczupaczkiem "wariatem" nie ma na celu odwiedzenia nikogo od zakupu pontonu z airmatą tym bardziej,

że sam takowe sprzedaje. Ma dać do myślenia , i chyba dała bo pewnie mata karpiowa załatwia temat, ja miałem tylko zwykłą wykładzinę łazienkową , która była za słaba. Forum po to istnieje by wymieniać doświadczenia i pomysły.

Teraz jakbym pływał z podłogą pompowaną  pewnie wziąłbym z szafy kurzącą się mate karpiową, a pod kwasiaka pewnie jakąś podkładkę. :)

• 0

@maweric wszystko można uszkodzić . Myślę że lekarstwem na sytuację jaka miała miejsce u Ciebie jest wyściełane maty choć by jakimś gumoleum . Odnośnie jeszcze tej air maty to Pisaliscie powyżej (bądź ja gdzies wyczytalem)ze czasami ona jest usztywniana kawałkiem sklejki/tworzywo . Jak to się ma do zwijania?

• 0

Podnoszę temat.

Kto widział lub posiada ponton - kajak Bark Elling Kardinal 430 z podłogą airdeck i może podzielić się wrażeniami?

Zastanawiam się nad kupnem tego modelu (pod spalinę) w związku z planowanymi wyjazdami  np. na norweskie fiordy, ale nie tylko.

Tak sobie myślę(może jestem w błędzie, bo nie wiem jak jest spasowana podłoga airdeck z bocznymi balonami), że wkładając dwie rury cienkościenne z kwasówki wzdłuż burt, przed włożeniem i napompowaniem  airdecka, usztywniłbym  znacznie ponton i zabezpieczyłbym  go przed falowaniem.

• 0

Powiem tak, siedzę w pontonach dużo czasu i nie spotkałem się z większym pontonem z airmatą niż 400, do się pływać po zbiornikach zaporowych bez problemu. Falowanie przy 20Hp bardzo minimalne, wręcz nie wyczuwalne ,( przy bardzo dobrze spasowanej podłodze i dobrze napompowanej podłodze), natomiast nie znam zachowania pontonu na morzu. 370 z airmatą sprawuje się super ( mimo ,że do wędkowania nie polecam tej podłogi , pisałem o tym kilka postów w górę ).

@Janusszr - jeżeli ten pontonik ma ciśnienie 0,15 Bar odpuściłbym zdecydowanie airmate.

Edytowane przez maweric

• 0

Założenia w sprawie pływania są takie:

-pływanie rekreacyjne max 4 osoby

-wędkowanie max 2 osoby

-silnik 6-10KM. Ograniczenie mocy tylko  ze względu na wagę

-odpadają podłogi typu sklejka, aluminium

Ryśku, jeżeli nie polecasz do wędkowania airmaty, to może VIB?

Ten ponton, to już nawet temat przewodni moich snów :)

• 0

Często przemieszczam się kamperem. Jak teren równy, to nie ma problemu z montażem podłogi aluminiowej, ale niestety zazwyczaj tak nie ma. Druga sprawa to duża waga tej aluminiowej podłogi.

Kolega "kamperowiec" śmiga z airmatą w Grecji i sobie b. chwali. Ponton 3,60 posiada.