patu Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Hej.Zapewne wielu z Was zmaga się z tym problemem. Mnie dopadł uraz zapalenia nadkłykcia bocznego kości ramiennej - tzw. łokieć golfisty.Ból nie jest silny, ale podczas całodziennego łowienia ( setki rzutów to wyprosty stawu) oraz treningów dokucza coraz bardziej. Znajomy ostatnio zaniedbał ów uraz i wylądował na zabiegu przeszczepu komórek macierzystych. Przyczep stawu był zwapniony, w stanie uszkodzenia.Znacie jakieś sprawdzone sposoby , ćwiczenia na poprawę, zrehabilitowanie tego objawu. Blokada, steryd nie wchodzą w grę. Ostatecznie pozostają ultradźwięki i laseroterapia.Dzięki za ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5384 Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Hej Dwa lata temu miałem taki uraz i chodziłem na takie zabiegi z prądem interferencyjnym (nie jestem pewien czy to tak się nazywało). Smarowali mi rękę żelem chyba Altacet przykładali jakieś diody owijali wszystko bandażem elastycznym i podkręcali prąd aż zaczęło mrowieć.Po około 6 zabiegach ręka przestała już boleć. W sumie zabiegów było 10 i do dzisiaj jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromadzki Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Próbowałeś tej metody ESWT, mi trochę pomogło po pięciu zabiegach plus odpoczynek od spiningu i na rok miałem spokój, niestety obecnie znowu odczuwam lekki bół w łokciu. Zabiegi w prywatnej przychodni kosztują, ale znowu muszę się trochę podleczyć. Pozdrawiam i życzę zdrówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Zmagałem się z tą kontuzją pół roku. Lekki, nieprzyjemny, lecz nie tragicznie mocny ból. Po podleczeniu przesiliłem prawą rękę podczas zarybień. Kilka sztuk tu, kilka tam, a kilometry biegiem, z wiaderkiem w ręku, leciały. Efekt - stan ostry, trudność z podniesieniem filiżanki z kawą, w czasie zacinania sandaczy kij wylatywał z ręki. Dramat.Maści różnistych, w tym "końskiej", żelów dla sportowców, przerobiłem pewnie z litr. Mi nie pomogło. W końcu zastosowałem okłady z borowiny. Do nabycia w aptece. Po tygodniu przestało boleć, stosowałem jeszcze kolejny tydzień... Było to kilkanaście lat temu. Do dziś nie odczuwam bólu Myślę, że gorący termofor przykładany na łokieć (często i na długo) - również może pomóc, ja wypraktykowałem borowinę i odzyskałem zdrowie. Polecam wypróbować 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Nie rozgrzewać, chłodzić! Wszystkie stany zapalne chłodzimy.... zamrożony kompres żelowy codziennie powinien przynieść ulgę. Mi też od dłuższego czasu dokucza ta kontuzja i po chłodzeniu jest lepiej ale nie super dobrze( każdy organizm jest inny, więc tobie może pomóc bardziej...) na pewno prądy mogą pomóć no i ta borowina to ciekawy pomysł.... Zdrowia!! Edytowane 20 Września 2015 przez grzesiekre 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Terapia manualna. Mi gość ogarnął temat w ciagu 30 min. A od dziecka były sporty walki zawodniczo/zawodowo (boks, machanie kijami itp.) tylko trzeba znaleźć kogoś kto naprawdę się zna a nie osobę która skończyła kurs masażu.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Po roku samo przechodzi, zwlaszcza gdy sie nie wedkuje ???? Wspolczuje, mialem kiedys, nawet czajnika nie dalem rady podniesc. Wyleczysz po jakims czasie, zastanow sie jednak przy okazji, skad kontuzja. Prawdopodobnie pracujesz nadgarstkiem. U tenisistow uwaza sie to za blad techniczny. Ja nabawilem sie tego diabelstwa lowiac jakims Team Dragonem, niezbyt ciezkim, ale nie najlepiej zbalansowanym. Pojigowalem pol sezonu i musialem cala zime cierpiec. Tak czy inaczej warto poprzygladac sie wlasnym przyzwyczajeniom ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 ..zaczęło się gdy do treningów dołączyłem podciąganie na drążku...Wolę jechać na Morfinie niż odłozyc kij na rok.. . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Dieta bogata w kolagen, cwiczenia i fizjoterapia. Patu ruszaj do specjalisty, moze znajdziesz dobrego reumatologa lub ewntualnie traumatologa. Jak ci zaproponuje sterydy to uciekaj z gabinetu, a na iniekcje czynnikow wzrostu zgodz sie tylko pod kontrola USG bo czasem nie trafiaja w punkt. Niech cie doktor skieruje na rehabilitacje, dowiesz sie jak te cwiczenia wygladaja i bedIesz mogl sam cwiczyc. Zimne oklady, masaz lodem etc. Podobno jak przegniesz z chlodzeniem to stan zapalny calkiem mija i mimo ze nie boli to sie nie goi. Internetowe rady to ryzykowna sprawa, lekarz zdiagnozuje czy to lokiec tenisisty czy cos innego. Lokiec tenisisty mozna wyleczyc, wiec mozesz byc spokojny Moj ojciec ma teraz gorzej bo ma kompletnie zniszczona lakotke i uszkodzone wszystkie troczki w kolanie itd. Z kolanami jest trudniej, dbaj o nogi!Zdrowia!Ponizej link do cwiczen, ale ja bym spotkal sie z rehabilitantem zeby nie robic czegos na opak.https://krio-star.pl/fizjoterapia/lokiec-tenisisty/ Edytowane 20 Września 2015 przez ictus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 U tenisistow uwaza sie to za blad techniczny. U golfistów podobnie- zła technika. W wędkarstwie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 ..ja mam przypadłość wewnętrznej części - tzw. łokieć golfisty.Rozmawiałem z rehabilitantem mojego synka, ma przygotować pakiet cwiczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Patryk. Dzięki temu schorzeniu, parę ładnych lat temu, miałem okazję poznać @Guzu. A dolegliwości? Same minęły.Nie, Daniel mnie nie leczył. Wymieniliśmy tylko patyki, bo trzymetrowym CD do 28g nijak nie dawałem rady machać☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Waldi, 95% sezonu łowię nie dłużej niż 7`9- 8`6 ft..na podlodówke nie przejdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Tu masz jeszcze fajne cwiczenia od studenciakow fizjoterapii, znacznie lepszy link niz poprzedni: http://www.fizjoterapeutom.pl/materialy/artykuly/reumatologia/fizjoterapia-w-entezopatiach-stawu-lokciowego W Wawie bym cie wyslal do znajomego lekarza sportowego. Ja mam wszystkich kolegow pooperowanych - przez sport do kalectwa, czy to karate czy paintball. Nawet bez sportu, to przez komputery trafimy wszyscy do reumatologa Patu a moze to od komputera? Edytowane 20 Września 2015 przez ictus 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 ..za lekki żeby nim ćwiczyć, za duży żeby zapakować na ryby do plecaka... 99proc drążek, nie rozgrzane stawy i naderwanie. Tam najbardziej to odczuwam/łem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Tu masz jeszcze fajne cwiczenia od studenciakow fizjoterapii, znacznie lepszy link niz poprzedni: http://www.fizjoterapeutom.pl/materialy/artykuly/reumatologia/fizjoterapia-w-entezopatiach-stawu-lokciowego W Wawie bym cie wyslal do znajomego lekarza sportowego. Ja mam wszystkich kolegow pooperowanych - przez sport do kalectwa, czy to karate czy paintball. Nawet bez sportu, to przez komputery trafimy wszyscy do reumatologa Patu a moze to od komputera?..dzięki Paweł... przydatny link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Wolę jechać na Morfinie niż odłozyc kij na rok.. .No cóż, skąd ja to znam...Mi nie pomogło ale chociaż się nie pogarsza, cały sezon latam z okoniówką, taką do 5g Jak mnie parę dni podkusi połazić za szczupakiem to zaraz żałuję. Po prostu trzeba sobie trochę odpuścić i będzie dobrze. Nie wierzę w żadne cud-zabiegi, to jak z grubasami, jak nie przestana żreć to nie schudną. Edyta: I jeszcze cytacik:Pozytywnym aspektem tej dolegliwości jest spontaniczne wyzdrowienie – w przeciągu 1-2 lat, obserwowane u 80-90% wszystkich przypadków. Edytowane 20 Września 2015 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Krotki kij, krotki dolnik...az sie chce operowac samym nadgarstkiem ???? Ja sie teraz lapie na tym, ze co jakis czas przygladam sie, jak pracuje moja reka. Staram sie ruszac lokciem, nadgarstek spokojny, nieruchawy. I mimo tego, ze to bardzo intensywny sezon, ze czesto lowie z wysoko podniesionym kijem, odpukac w niemalowany blank, lokiec w formie ???? A klawiatura zalatwia podobnie, poprzez ugiete na niej nadgarstki. Edytowane 20 Września 2015 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Czyli jednak komputer to zlo Kolezanka miala problemy z nadgarstkami i musiala miec silikon pod nadgarstkiem albo bolesne zapalenie. Ja kolejny sezon mam skandynawska pstragowke 3,6m (w rzeczywistosci odrobine krotsza) i zastanawiam sie czy spowoduje u mnie kontuzje czy nie. Moja druga krociutka pstragowka 2.13m St. Croix ma znowu super krotki dolniczek wiec zwroce uwage co robie z nadgarstkiem. Pytanie, ktora z tych dwu jest niebezpieczniejsza. Skandynawka w kazdym razie bardziej meczy reke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Panowie przecież łokieć teniisty to uszkodzenie nerwu i przyczepu mięśnia tu ćwiczenia nie wiele pomogą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 http://m.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/kregoslup/lokiec-tenisisty-nie-musisz-grac-w-tenisa-miec-lokiec-tenisisty_39731.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Schładzanie ma sens tylko bezpośrednio po kontuzji ,by nie zwiększać obrzęku.Masaż + ocieplacz,by rozluźnić naczynia krwionośne i limfatyczne -ułatwić regenerację.Kolagen z jagnięciny lub cielęciny(np rozgotowane żeberka lub kotlety z kością) w diecie przyspieszą gojenie ok 1 miesiąca (choć dokucza do 1/2 roku).Osobiście zrobiłem sobie takie kontuzje 2,3x wrzucając cudze walizki po 50 kg na półki w pociągu...nigdy więcej. Edytowane 20 Września 2015 przez klim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek_n Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Zmagam się z tym trzeci rok lecz nieświadomie doprowadziłem do poważnego stanu schorzenia stąd tak długo to trwa. Przy takim stanie leczenie farmakologiczne nie pomogło. Zatem prywatna wizyta u chirurga sportowego ( 150,- ) w ramach której przeprowadził badanie, obejrzał wyniki badań krwi które już miałem, zrobił USG łokcia i zapodał dostawowo steryd ze środkiem znieczulającym który wystarczył bym wyszedł z gabinetu bez płaczu Gdyby nie pomogło to miałem wrócić i zastosować komórki macierzyste. Zapisał też rehabilitację - 10 zabiegów laser i dziesięć fonoforeza ( po 8 zyli każdy bez czekania na NFZ ). Już na drugi dzień było znacznie lepiej a po trzech dniach ręka prawie jak nowa lecz oczywiście zabiegi rehabilitacyjne wykonałem do końca. Niestety moja praca oraz wędkowanie odnawiają kontuzję lecz teraz od razu gdy jest źle stosuję taki zestaw - niesteroidowy środek przeciwzapalny doustnie przez 5 dni, smarowanie łokcia żelem przeciwbólowo/przeciwzapalnym dwa razy na dobe plus 5 x laser i powracam do stanu sprzed dolegliwości. Jeśli kontuzja powróci idź do reumatologa bo można się załatwić na całe życie. Poczytaj w necie oprócz łokcia tenisisty/golfisty reumatyzm tkanek miękkich jak np. to http://przychodnia.pl/reumatyzm/index.php3?s=3&d=4&t=9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 @matpgt lokiec tenisisty czy golfisty to dwie odmiany entezopatii, a podlozem podłożem tej dolegliwości są zmiany degeneracyjne i zle ukrwienie i unaczynienie okolic przyczepow. Ta entezopatia to dlugofalowe gojenie sie przyczepow sciegien a bol wiaze sie wlasnie z tym gojeniem. Masaze i cwiczenia pomagaja poprawic krazenie krwi i przyspieszyc rehabilitacje. Drugi plus z cwiczen wzmacniajacych i rozciagających oraz masazy to stymulowanie produkcji kolagenu. Kolejnym waznym jesli nie najwazniejszym plusem cwiczen jest wzmocnienie miesni, a wzmacnia sie te miesnie ktore moga odciazyc miesnie uszkodoznych prostowników czyli miesnie przedramienia. Podobnie jest z kolanem z ktorego wytna ci wiezadla, musisz zastapic je miesniami. Unieruchomienie oslabiajace miesnie jest zawsze zlym rozwiazaniem, to jedna z wielu widocznych zmian, teraz po operacjach blyskawicznie kaza sie ruszac i cwiczyc, kiedys kazali lezec. Wazne aby te cwiczenia wprowadzac w odpowiednim momencie aby nie odnowily albo poglebily urazu. Dlatego warto udac sie do specjalisty. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 20 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Podobno reumatologia u nas jest na fatalnym poziomie. Dodatkowo w diecie ktora obecnie sklada sie z przetworzonej zywnosci brakuje kolagenu i proliny. Aby uzupelnic kolagen nalezy jesc:zupy na kosciach (jak najwiecej chrzastek)ryby w galareciemieso w galareciegalaretki owocowezelatyna w innych produktachgolonkapodrobyglowiznaszpik Do tego trzeba zadbac o witamine C a takze D i B6. Witamina C jest kluczowa. Jej brak powodowal szkorbut na statkach, a szkorbut byl zwiazany z uposledzeniem syntezy kolagenu. Mozna tez uzywac suplementow z kolagenem formie hydrolizatu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi