hasior Opublikowano 15 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Gucio korbę przekładasz i ogień drugą ręką.trzeba sobie radzić???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) Kuba, prostymi cwiczeniami domowymi poprawisz/naprawisz sobie ten lokiec tenisisty.Banjo dotknal sedna strawy. Lokiec jest dosc skomplikowanym stawem i wszystkie przykurcze, a w szczegolnosci cwiczenia lub czynnosci zyciowe, gdzie np: skracamy pelnozakresowa supinacje, przciazajac jeden dluzszy lub krotszy ale nie pelnozakresowy fragment ruchu, prowadza do zewntrznego jak u Ciebie lub wewnetrznego (zwanego lokciem golfisty) dysbalansu i stanu zapalnego.Stara niezawodna trojbojowa profilaktyka to: Ketonal, przez trzy dni i jazda dalej. Znacznie zdrowiej jest po 20g Omega-3 (dziennie) przez dluzszy czas to stan zapalny zminiejszy sie wyraznie albo nawet zniknie. Proces mozna tez przyspieszyc bankami z ogniem (cisnieniowe bywaja za slabe) Nie oznacza to jednak ze problem jest z glowy. Gdy bedzie to juz mozliwe, wez, jak masz w domu mlotek (1-2 kg), za koncowke trzonka, lokiec przytul to tlowia i staraj sie wykonywac koliste ruchy, samym przedramieniem, najpierw na zewnatrz a potem do wewnatrz i tak na zmiane (zacznij od kierunku, ktory mniej boli). Cwiczenie to mozesz robic kilka razy w ciagu dnia ale tak by nie przeciazyc stawu. Jak juz krecenie nie bedzie sprawialo zadnego bolu mozna zaczac wznosy sztangielki nachwytem. Energicznie do gory i wolno w fazie ekscentrycznej (wazne by w pelnym zakresie ruchu, do pelnego rozciagniecia) ciezar raczej maly 3-4 kg.Masarz powieziowy taki jak Gua-Sza tez bardzo Ci pomoze jak nie masz profesjonalnego "skrobaka" to moze byc trzonek lyzki, dekiel sloika itd Powodzenia! Edytowane 17 Listopada 2024 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Arek na pewno 20g Omega-3? Pytam bo taka dawka znajduje się w 100g tranu. Nie wiem czy organizm zniesie wypięcie połowy szklanki tranu dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) Kuba, prostymi cwiczeniami domowymi poprawisz/naprawisz sobie ten lokiec tenisisty.Banjo dotknal sedna strawy. Lokiec jest dosc skomplikowanym stawem i wszystkie przykurcze, a w szczegolnosci cwiczenia lub czynnosci zyciowe, gdzie np: skracamy pelnozakresowa supinacje, przciazajac jeden dluzszy lub krotszy ale nie pelnozakresowy fragment ruchu, prowadza do zewntrznego jak u Ciebie lub wewnetrznego (zwanego lokciem golfisty) dysbalansu i stanu zapalnego.Stara niezawodna trojbojowa profilaktyka to: Ketonal, przez trzy dni i jazda dalej. Znacznie zdrowiej jest po 20g Omega-3 (dziennie) przez dluzszy czas to stan zapalny zminiejszy sie wyraznie albo nawet zniknie. Proces mozna tez przyspieszyc bankami z ogniem (cisnieniowe bywaja za slabe) Nie oznacza to jednak ze problem jest z glowy. Gdy bedzie to juz mozliwe, wez, jak masz w domu mlotek (1-2 kg), za koncowke trzonka, lokiec przytul to tlowia i staraj sie wykonywac koliste ruchy, samym przedramieniem, najpierw na zewnatrz a potem do wewnatrz i tak na zmiane (zacznij od kierunku, ktory mniej boli). Cwiczenie to mozesz robic kilka razy w ciagu dnia ale tak by nie przeciazyc stawu. Jak juz krecenie nie bedzie sprawialo zadnego bolu mozna zaczac wznosy sztangielki nachwytem. Energicznie do gory i wolno w fazie ekscentrycznej (wazne by w pelnym zakresie ruchu, do pelnego rozciagniecia) ciezar raczej maly 3-4 kg.Masarz powieziowy taki jak Gua-Sza tez bardzo Ci pomoze jak nie masz profesjonalnego "skrobaka" to moze byc trzonek lyzki, dekiel sloika itd Powodzenia!Nie przeczę temu powyżej. Ale z takimi dolegliwościami najlepiej pójść do dobrego rehabilitanta i na terapie manualną połączona z ćwiczeniami własnymi. Bo powodów może być bardzo dużo.Latami bolały mnie barki, że spać nie mogłem. Ortopedzi proponowali albo blokadę albo mówili że mam takie luzy w stawach (bo sport to zdrowie ) że to musi boleć. Kiedyś zaczęły mnie nieziemsko boleć łokcie, nic już unieść nie umiałem i po lekarzach trafiłem wreszcie do mądrej i dobrze wykształconej rehabilitantki. Pierwsza obejrzała tak dokładnie zdjęcia i TK kregoslupa. Obmacała mnie. I powiedziała: kręgosłup szyjny. Poćwiczymy. Najpierw cię przestaną boleć łokcie, potem barki, a jak zacznie wreszcie bolec szyja, która jest źródłem, to będziemy blisko celu. I tak dokładnie było. Nie wiem ile serii chodziłem, ale zajęło mi to ze dwa lata chodzenia na zabiegi i 3 pływania. Ale dziś na codzień nic mnie nie boli. Pomimo, ze zwyrodnień stawów i kręgów oraz masy przepuklin i jednego dysku w stanie protruzji się nie pozbyłem. Ale inne życie. Żyje normalnie i nic nie boli. Oczywiście każdy chyba rozumie, ze „nic nie boli” u faceta po 40 następuje tylko po śmierci? Ale w porównaniu z bólem który mi towarzyszył w młodości, ciągłymi napadami „korzonków”, tymi barkami, łokciami itd to dziś żyje normalnie i „nic mnie nie boli”. A i jeszcze sauna (prawidłowa) rozluźnia przykurcze i poprawia krążenie, dziś korzystam już tylko z sauny. Edytowane 17 Listopada 2024 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) Moja sprawdzona metoda na sobie samym to 20 kapsulek rozlozonych rownomiernie w ciagu dnia. Jedna kapsulka zawiera: 540mg EPA i 360mg DHA.W tym miejscu pozdrawiam i dziekuje Wodynowi (Andrzejowi Roszkowskiemu), dzieki ktoremu tego sprobowalem i zgodnie z jego przeslaniem nie zatrzymuje dla siebie tylko podaje dalej Jak stan zapalny mija zostaje przy 10 kapsulkach dziennie Niefajnie jest jak sie hepnie rybka ale przy diecie niskoweglowodanowej nie zdarza sie to czesto QhDiagnostyka specjalistyczna zawsze jest bardziej precyzyjna nie porada kolegi nawet z duzym doswiadczeniem sportowym.Bark jest duzo bardziej skomplikowanym stawem niz lokiec i wieksza czesc miesni zarowno przedniej jak i tylnej tasmy ma na niego i jego prace wplyw. Bol lokcia (jako stawu posredniego) moze byc rowniez spowodowany problemami stawow polozonych wyzej -barkow i nizej czyli nadgarstkow. Podobnie bywa to z kolanami, ktore bola a "kontuzja" jest wynikiem problemu w stawie skokowym albo biodrowym...Reasumujac, analize przyczyn,- zostawiam Kuby Fizjoterapeucie a moja porada dotyczy samodzielnego poradzenia sobie z uporczywym bolem z przesilenia w juz konkretnej diagnozie, gdyz Kuba napisal konkretnie co jest zdjagnozowane i nie bedace wynikiem innych dysfukcji o ktorych nie wspomina. Edytowane 17 Listopada 2024 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Tran zamówiony, nie słyszałem aby komuś zaszkodził a jak pomoże to będę skakał z radości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) Ostatnio, z różnych względów, staram się ćwiczyć zgodnie ze wskazaniami tego człowieka.https://www.facebook.com/share/r/1AtJRXKNuK/Czego nie dokonało 2 medyków, powoli, dzięki tym wskazówkom z różnych filmików, zmierza ku poprawie. Polecam przejrzeć tę filmotekę. Może być rozwiązniem. Ale temat uciekł ???????????? Edytowane 17 Listopada 2024 przez popper 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Jak mawiają angole co najmniej na 3 łokcie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Cześć. Borykałem się poprzedni sezon od kwietnia gdzies. Bolało, nie przechodziło. Cały czas łowiłem. Na zakończenie sezonu pstragowego w istatni dzien już prawie nie mogłem wyprostować ręki. No i zacząłem się rozglądać za leczeniem. Miałem cały pakiet z luxmedu chyba z 15 zabiegów- ultradźwięki, laser, krioterapia i jakieś masaże ze 3. Po 1,5 miesiąca tych zabiegów nadal boli to znowu do lekarza. Ten mi kazał zamówić 3 zastrzyki za 250zl każdy. Zrobił mi jeden - 2 dni tylko beż bólu i poszedłem do fizjoterapeuty - takiego widać zaangażowanego od pierwszej wizyty. 3 miesiące co tygodniowa wizyta i masaże- ręką wróciła do pełnej sprawności. I na ten łokiec tenisisty tylko ćwiczenia i masaz zmienionych miejsc. Ja tą rękę już tak zaniedbałem że miałem i lokiec tenisisty i golfisty w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 I preparat artrozin wspomagająco niby dobry - ja brałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 Zdaję sobie sprawę ze swojego uzależnienia i niestety na koniec sezonu, dorobiłem się entezopatii nadkłykcia bocznego Rozpocząłem kurację falą uderzeniową i lekarz zabronił mi, na razie, łowić ryby.Dzisiaj nie wytrzymałem i trochę łowiłem ale napierd...a jakby ktoś gwoździe wbijał w łokieć. Mam nadzieję, że do stycznia trochę się polepszy bo jak nie to będą musieli mnie zamknąć w zakładzie zamkniętym.Ja przerabiałem temat jak wróciłem po wielu latach przerwy do ćwiczeń tricepsa na wyciągu... Niestety pomogło dopiero zaprzestanie ćwiczeń z obciążeniem. Rozciąganie i rolowanie ścięgien bez zaprzestania ćwiczeń nie dawało żadnej poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 U osob cwiczacych silowo, najczesciej ta przypadlosc bierze sie z niewlasciwego doboru cwiczen a w szczegolnosciu chwytu oraz nadmiernej objetosci treningowej...Brak zrozumienia tego powoduje, ze przeciazony organizm napierw wysyla sygnaly inhibicyjne, zazwyczaj ignorowane, w mysl zasady ze "przetrenowanie nie istnieje" a potem wystawia juz rachunek za zagapienie sie, ignorancje, glupote itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Warto też zastanowić się nad iniekcja z osocza bogatoplytkowego. Ja co prawda korzystałem przy okazji kontuzji kolana, ale mój ortopeda twierdził, że o ile w przypadku innych entezopatii np Achillesa, nie ma porażających rezultatów, to w przypadku łokcia tenisisty jest to jedna z najefektywniejszych metod leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Mi fizjoterapeuta tłumaczył, że jeśli to nie jest wyleczone, a cały czas pracuje nastepuja takie procesy pozapalne jak zwapnidnia w ostateczności, a ogólnie okolica przyczepu nie jest odżywiana właściwie, nieukrwiona dostatecznie i się nie regeneruje. Dodatkowo mięśnie chroniąc przyczepy obkurczają się i dalej problemy narastają. Masaż jest bolesny, ale powoduje że dajemy sygnał do odbudowy zdegenerowanych obszarów. Rozluźnia mięśnie i powoduje odżywienie okolicy przyczepu. Ja się żegnałem już z wędkarstwem, a po kilku miesiącach ręką wróciła. Tu jeszcze na swoim przykładzie powiem, że też trochę ćwiczyłem z odpowiednimi przerwami na regenerację. Tylko błędem było to że w dni wolne od ćwiczeń np. Cały dzień łowiłem- a to w ciągu godzin to jest wysiłek dla ręki- tego nie brałem pod uwagę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Leczenie każdego problemu zdrowotnego powinno rozpoczynać się od prawidłowo postawionej diagnozy oraz zrozumienia, dlaczego dana sytuacja wystąpiła.Ból sam w sobie nie jest niczym złym – to jedynie sygnał, że w organizmie dzieje się coś niepokojącego. Czasami wynika z przeciążenia wskutek powtarzalnych ruchów, innym razem jest efektem zaburzeń metabolicznych, które ograniczają zdolność organizmu do regeneracji.Nie każdy ból w okolicy nadkłykcia bocznego to łokieć tenisisty, tak samo jak nie każdy ból po wewnętrznej stronie kolana oznacza uszkodzenie łąkotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Masz pełną rację. I teraz pędzisz do lekarza ...na NFZ - dostaniesz się za jakieś pół roku i nie wiadomo do kogona Medicover (jak masz szczęście mieć) - trafisz do znudzonego ortopedy i usłyszysz "chce pan blokadę"?pójdziesz prywatnie - zapłacisz sporo i trafisz albo dobrze, albo źle (bo to w większości ci sami lekarze co w NFZ i Medicoverze czy innym Luxmedzie). A moje doświadczenia są takie, że jak już mam płacić, idę do porządnego rehabilitanta. Za te same pieniądze co u lekarza masz zainteresowanie, w moim przypadku analizę TK i zdjęć, oraz ... godzinę dotykania i pomocy ( a nie 15 min jak u lekarza). Nie chcę umniejszać lekarzom, ale moje doświadczenia z nimi są słabe, za to rehabilitanci postawili mnie na nogi. I ich diagnoza była nie tylko dokładna ale i trafiona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Dzisiaj 90 % lekarzy to businessmani bez powołania co zamiast prawa poszli na medycynę aby kosić cash . Znaleźć fachowca to prawdziwy cud. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Dzisiaj 90 % lekarzy to businessmani bez powołania co zamiast prawa poszli na medycynę aby kosić cash . Znaleźć fachowca to prawdziwy cud.Trafna diagnoza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Dzisiaj 90 % lekarzy to businessmani bez powołania co zamiast prawa poszli na medycynę aby kosić cash . Znaleźć fachowca to prawdziwy cud.Generalnie to samo można powiedzieć o prawnikach... itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 … Za te same pieniądze co u lekarza masz zainteresowanie, w moim przypadku analizę TK i zdjęć, oraz ... Od takich rzeczy nie jest fizjoterapeuta a lekarz radiolog\ ortopeda Wynika to z paru powodów :-wykształcenia ( nie da się tego zrobić na weekendowym kursie )-odpowiedzialności cywilnej Leczy lekarz resztą zawodów medycznych bierze udział w procesie leczenia. Fajnie jak Fizjo rzuci okiem na : Tk , RtG , MRI ale problem w tym, ze jego ocena w tej materii nie jest wierząca i niestety często obarczona jest błędem. Brak umiejętności pracy w zespołach medycznych oraz brak umiejętności uzupełniania kompetencji rodzi wiele problemów na których najwięcej traci pacjent.Ego straszna rzecz często nie mająca nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.I żeby nie było nie jestem lekarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) Generalnie to samo można powiedzieć o prawnikach... itd...Zgadza się, ale lekarz stoi na straży naszego życia a nie jak prawnik w zależności od strony ma sprawnymi manewrami "manipulować", uzyskiwać dla nas korzyści itd... to coś więcej, to ma być strażnik naszego zdrowia .Przykład z ostatnich dni , znajomy mojej rodziny skarżył się od dwóch lat na bóle kości.Lekarze badali itd ... , wkręcili mu hipochondrie a finał jest taki , że to przerzuty raka prostaty na którego kilka lat temu był operowany - ktoś się w końcu nad tym pochylił. Oczywiście nikt za to nie odpowie bo to rak , podstępna choroba bla bla bla no i są ważniejsze sprawy - romanse , kredyty , zakupy ... pacjenci mają grzecznie stać w kolejce do wizyty , oczywiście płatnej za kilkaset zł aby dostąpić zaszczytu wysłuchania kilku minutowego mamrotania pod nosem.Przepraszam za odejście od tematu Edytowane 25 Listopada 2024 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 Niestety, kuracja falą uderzeniową nie daje u mnie rady. Andrzejek, uderza mnie teraz prądem, powiem szczerze, trudno zachować sztywność https://youtu.be/hj93tJwX7bI?si=zdY3g7mPAnFedkoa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 Idź do fizjo, do wiosny wyleczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2024 To już mój trzeci fizjo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2024 Mój znajomy, Edmund Cichomski, specjalista rehabilitant, swego czasu opiekujący się naszymi olimpijczykami, całkowicie przestawił się na leczenie fanów i miłośników zdrowego stylu życia. Uprawiających body building, jogging and cetera, odżywiających się makro biotycznie oraz keto.Taka karma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi