Night_Walker Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 https://www.kogutomania.pl/daiwa-morethan-branzino-p-17811.h tml Jak w temacie - ktoś miał styczność z tym kijkiem? Co myślicie o stosunku ceny do jakości? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2010 Jak za taką cenę mogli dać dłuższy okres gwarancji na kij...sory za OF TOP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 5 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2010 Nie miałem w rękach. Ale , jeżeli chcesz narzędzie do łowienia to chyba każdy dostępny blank w tym kraju i każda pracownia jest do dyspozycji w tej cenie. Gdyby mimo wszystko było zbyt tanio zawsze można zamówić elementy wykończeniowe u jubilera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 396 cm dlugosci do lowienia ciezkim przynetami Klient docelowy - GULIWER Wszystko jest w opisie, nawet jak zlozyc wlasciwie wedke (czyli nie tak by przelotki byly w linii), ale...z ilu czesci ta wedka sie sklada ? Dla mnie to typowy przerost formy nad trescia. Guzup.s. dla przypomnienia dodam, ze kiedys byl watek o bojkocie tego sklepu w zwiazku ze zdjeciami martwych okazow zamieszczanych w galerii klientow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Revizor Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Pogadaj z @Tomy, o ile się nie mylę właśnie sprzedaje takie 2 cacka. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=14141&am p;start=0& 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 396cm przy 238 gramach.. Mimo, ze nie mialem okazji pomacac ten cud technologi i nie wiem co to za kombinacje wlokien weglowych, ale jedno jest pewne. Scianki blanku zapewne sa cienkie jak grubosc paznokcia Mialem juz do czynienia z cienkimi sciankami blanku w bolonkach shimano.. Cholernie zreszta drogich, pyknela sobie po roku uzytkowania na rybce 50 cm ;D Choc uwazam, ze nowe serie wedzisk daiwa morethan sa urocze to w zyciu bym nie dal 3 tysiakow za takiego patyczka.. Za 3 tys w pracowni, mozna przeciez poszalec i to na dwa baty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 396cm przy 238 gramach.. Mimo, ze nie mialem okazji pomacac ten cud technologi i nie wiem co to za kombinacje wlokien weglowych, ale jedno jest pewne. Scianki blanku zapewne sa cienkie jak grubosc paznokcia Mialem juz do czynienia z cienkimi sciankami blanku w bolonkach shimano.. Cholernie zreszta drogich, pyknela sobie po roku uzytkowania na rybce 50 cm ;D Choc uwazam, ze nowe serie wedzisk daiwa morethan sa urocze to w zyciu bym nie dal 3 tysiakow za takiego patyczka.. Za 3 tys w pracowni, mozna przeciez poszalec i to na dwa baty ...jak się postarasz to i na trzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Pogadaj z @Tomy, o ile się nie mylę właśnie sprzedaje takie 2 cacka. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=14141&am p;am p;am p;am p;am p;am p;am p;am p;am p;start=0&No,no to nie tak że sprzedaje z powodu że to są złe wędki.Po za tym się rozmyśliłem i wycofałem ofertę.Są to świetne wędki.Wykonanie,praca i materiały są na najwyższym poziomie.Kije z różnych pracowni też posiadam,a i przewinęło się trochę sprzętu przez moje ręce.Megabassów,Ewergreenów i rodzimych rodbuilderskich.Zaletą kijków zbrojonych jest luz psychiczny nad wodą,jak coś zawsze można reklamować a i jak człowiek orła wywinie na opasce i połamie to element dorobić też żaden kłopot.Przy kijkach Japońskich już nie jest to taka prosta sprawa.Jak masz kasę i Ci nie żal wydawać ok.3patyków na kij oraz jesteś ostrożny nad wodą kupuj,nie ma mowy żebyś się zawiódł na tych wędkach.Uzbrojenie wypasionej wędki w pracowni to koszt ok.2tysięcy złotych,przelotki w tytan ramkach,dobry blank 2,70-3,00m,ładny uchwyt itd.to też kosztuje.Postanowiłem sobie zostawić ten zestaw,będzie służył do łowienia z wody tam co najwyżej mogę się wykąpać.Na opaskach i innych dość karkołomnych miejscówkach będą w użyciu dwa BR od Daniela sparowane z Ryogami 2020hl i 1016hl.Wracając do Morethan niepokoi mnie trochę tak długość,ja łowie tylko na długie kije no ale 4 metry??Co do grubości ścianki wcale nie są takie cienkie{foto}.W 2009 trochę rybek zaliczyły i nic się nie dzieje.W holu nigdy nie oszczędzam wędki,jest napisane na blanku jaka wytrzymałość w lb.nawijam odpowiednią plećkę na tym koniec,żadnego przeciągania walki z rybą im szybciej wyjedzie z wody tym lepiej dla niej,po wypięciu wyrywa do domku tak że łapę chce urwać.Co prawda z wędką na bolki BR 2,70m do 50g sparowaną z Ryogą 2020hl trochę przesadziłem bo 70tka wyjeżdża ślizgiem z wody,ale to akurat jest zestaw na miejsca w których miałem częste przyłowy wąsatych i mając dość ciągłych porażek taki sobie sprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Revizor Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 @Tomy, kompletnie nie miałem tego na myśli . Poleciłem Cie jako użytkownika kijków. chyba się nie zrozumieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 @Tomy, kompletnie nie miałem tego na myśli . Poleciłem Cie jako użytkownika kijków. chyba się nie zrozumieliśmy. A ja nie mam żadnych pretensji,jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 A ja właśnie miałem zapytac co producent miał na myśli robiąc 4-metrowy spining (o ile to powstało jako spining) ? Wędki mają różne przeznaczenia, jakie ma ten konkretny model? To, że w Polsce można go kupić nie oznacza, że został stworzony dla polskch warunków. Ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 dzięki za odpowiedzi, przydały się pracownia jednak wydaje się lepszym rozwiązaniem...a tę perełkę rozważałem pod kątem łowienia z brzegu za nocnym sandaczem po odleglejszych od brzegu rafkach, do których w nocy ryzykownie byłoby brodzić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Obecnie łowię na kije 290 maximum i do dalekich rzutów to wystarcza.A na odległościach mi zależało podobnie jak na skutecznym zacięciu. Istotnej różnicy między 2,9 a 3,2 nie zauważyłem(typu +15% odległości) a jak do sandaczy to także potrzebujesz szybkiego cięcia-reakcji o co przy krótszym kiju łatwiej. Sądzę że w FC @Irek Matuszewski coś doradzi. Miałem w rękach tylko blanki CD, nie łowiłem na gotowe wędki ale potencjał i rzutowy i w zacięciu w nich czuć. Reszta to już zależnie od chęci, wykończenie itd jak już pisałem bez problemu w tej cenie masz kija szytego na miarę w exclusiv wykończeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2010 Obecnie łowię na kije 290 maximum i do dalekich rzutów to wystarcza.A na odległościach mi zależało podobnie jak na skutecznym zacięciu. Istotnej różnicy między 2,9 a 3,2 nie zauważyłem(typu +15% odległości) a jak do sandaczy to także potrzebujesz szybkiego cięcia-reakcji o co przy krótszym kiju łatwiej. Sądzę że w FC @Irek Matuszewski coś doradzi. Miałem w rękach tylko blanki CD, nie łowiłem na gotowe wędki ale potencjał i rzutowy i w zacięciu w nich czuć. Reszta to już zależnie od chęci, wykończenie itd jak już pisałem bez problemu w tej cenie masz kija szytego na miarę w exclusiv wykończeniu.Nie do końca.Choć naprawdę rodbuilderzy robią piękne wędki trochę no tak ociupinkę im brakuje do jakości Morethan,Megabass itp,ale za sumę ok.1000zł niższą można uzbroić taka wędkę w full wypasie.Trudno mi coś radzić ale tałzen w kieszeni jednak przemawia za naszymi budowniczymi.Jedno ale radzę uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na kij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Nie miałem w ręku nigdy Evergreena ani Megabasa, ale czego może brakować wędzisku za 1000-1500zł w stosunku do wyżej wymienionych? Za tą sumę można przebierać i wybrzydzać jesłi idzie o custom. Czy jest coś takiego w materiałach, z których zrobione są blanki, co czynie je wyjątkowymi? Materiały i technologie, to od kilku ładnych lat żadna tajemnica, ewentualnie prawa do patentów, czy użycia praw do danej technologii. Czy wiedza projektantów (co by nie mówić, jest to produkt komercyjny) na temat budowy tych kijów, jest większa niż rodzimych rodbuildierów, którzy ukręcili pewną liczbę kijów? Koniec końców, ile % ceny zależy od logo marki... tak sobie pomyślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Nie miałem w ręku nigdy Evergreena ani Megabasa, ale czego może brakować wędzisku za 1000-1500zł w stosunku do wyżej wymienionych? Za tą sumę można przebierać i wybrzydzać jesłi idzie o custom. Czy jest coś takiego w materiałach, z których zrobione są blanki, co czynie je wyjątkowymi? Materiały i technologie, to od kilku ładnych lat żadna tajemnica, ewentualnie prawa do patentów, czy użycia praw do danej technologii. Czy wiedza projektantów (co by nie mówić, jest to produkt komercyjny) na temat budowy tych kijów, jest większa niż rodzimych rodbuildierów, którzy ukręcili pewną liczbę kijów? Koniec końców, ile % ceny zależy od logo marki... tak sobie pomyślałem To trza mieć najpierw w ręku co by się wypowiadać i widzieć różnice,które są i to spore,taka szczera prawda.Jednak jak wcześniej pisałem,kij od rodbuildera to mniejszy stres nad wodą,połamiesz to raz gwarancja łatwa do wyegzekwowania,jak ze swojej winy to dorobisz element i zapłacisz ale masz jednym słowem luzik.Przy Japońcach już tak kolorowo nie jest.Morethan to świetny blank,kapitalne przelotki perfekcyjnie rozmieszczone,bardzo niska waga przy zachowaniu dość grubej ścianki,ergonomia{pięknie leży w ręce}.Choćby człowiek chciał to nie ma się do czego przyczepić w tych patykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 To trza mieć najpierw w ręku co by się wypowiadać i widzieć różnice,które są i to spore,taka szczera prawda. Zdecydowanie jestem tego zdania co Tomek. Trzeba zobaczyć, pomachać- dopiero wtedy opinia. Wiele razy oceniałem coś przed naocznym sprawdzeniem tego samemu i wiele razy się myliłem! Wędki japońskie są inne, inne od tych ze sklepów czy zrobionych w pracowniach. W mojej opinii warte są swojej ceny. To tak jakby porównać dwa samochody- oba mają cztery koła, dobre właściwości jezdne, dobre silniki, klimatyzacje, dobre opinie użytkowników, oba są bezpieczne. Ale jeden kosztuje 60 tysięcy a drugi 260 tysięcy. Zapewniam, że to nie są takie same samochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Cześć Miałem Evergreen-y i Megabass-y, miałem Daiwa Steez-y i Morethan.Obecnie 9 kijaszków od Daniela X-Rods. Mam skalę porównania... Zdecydowanie podpisuję się pod słowami @Tomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Napiszę do Remka jak pozwoli to zrobię mini art.i porównanie Rodbuliderów Sawal VS X-Rods&kije Japan.Koledzy nie chcę tu burzy jakiejś stąd prośba do Remka o przyzwolenie na taki wątek.Do zbrojenia patyków skłonił mnie fakt że Japońce nie robią wędek o takich parametrach 2składy o takim CW.jakie mnie interesuje.Jednak co do terminów wykonania to napisze tak-BEZ JAJ!!!Może się ktoś tam na mnie obrazi ale pół roku czekać na kij to kpina jest jakaś.Co do jakości wykonania no jest dobrze ale do ideału daleka droga jak za kij za 1700zł np.Będą fotki,będzie opis plusów−ów i bez oszczędzania prosto z mostu i na temat.Sam prowadzę obecnie firmy-nie wyobrażam sobie takiego mulenia i nieterminowości z mojej strony w stosunku do klientów,było by mi po prostu wstyd.Gość u mnie ma załatwioną sprawę na pniu od zaraz,albo zdecydowaną odmowę że to się Panie nie da,bo bywają i takie zlecenia.Nadal zero odzewu a jak siew dodzwonisz to nie ma czasu i zadzwoni za parę minut,ale zapomnij o tym szanowny kliencie-nie zadzwoni i tak w kółko [...] o shopenie,jak ktoś ma do tego nerwy to gratuluje i polecam.Ja nie mam i pozostanę fanem gotowców.Jest to zdecydowanie ostatni kij jaki zbroję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Koledzy...mnie to się wydaje patrząc na obecnie wykonywane kije określane jako największe wypasy od rodbouilderów, że one przypominają kije japońskie przynajmniej z wyglądu. Dlaczego nie przypominają typowych konstrukcji usa? Dlaczego coraz wiecej kijów amerykańskich zaczyna również upodabaniać się wizualnie do japońców? Chyba świadczy to o tym, że japońce robią najbardziej zaawansowane kije na świecie, zarówno konstrukcyjnie jak i designersko. Uważam, że wszyscy inni cały czas po prostu gonią za nimi, gonią, ale japońce i tak są zawsze o krok do przodu. Tacy uzytkownicy jak Tomek Czy Andrzej dla których cena nie jest barierą gdyby japońskie kije spełniały ich oczekiwania w 100% pewnie by innych nie szukali. Ale Japończycy robią wędki pod siebie, a nie pod innych, więc wiele rzeczy nam nie odpowiada, gramatury, długości czy przede wszystkich składowość. Same blanki poza najdroższymi konstrukcjami pewnie nie są wcale lepsze od amerykańców czy CDków, ale japoniec umie połączyć blank z szata graficzą tak, że osiaąga efekt, który staje się jakimś tam wzorcem do którego inni staraja się upodobnić. Odwrotnych tendencji raczej nie zauważyłem. Ceny jak ceny, w Polsce wszystko jest drogie, najwyższe podatki na świecie, więc jak ma byc tanio? Patrząc na ceny wędek japońskich w samej Japonii, nie importowanych gdzie indziej, gdzie cenę kosmicznie podnosi koszt wysyłki i podatki, to uważam, że japońskie wędki są bardzo tanie. Nikt u nas by nie wykonał wędki takiej jak najbardzie pospolity MEGABASS Destroyer za 1000 zł, bo gdzie cena za blank, specyficzne uchwyty czy chociażby tytanowe sic... Handlowcy z japonii czy innych podobnych krajów są zdumieni, że w Polsce są tak wielkie podatki i ceny, zawsze pytaja też..dlaczego koszt wysyłki FEDEX czy UPS jest akurat do Polski tak wysoki a do Niemiec niższy Szkoda słów. wysyłka z japonii 1 kołowortka to bez podatku około 70 zł. Wysyłka identyczna drogą EMS tego samego kręcioła z Polski do japonii to 150 zł. Dlaczego? VAT na poczcie to 0%. Rozumiecie to? Ja nie bardzo. Zarobki w Polsce są nieproporcjonalnie niskie. Ciekawe czy jak się okaże, że jestesmy potentatem gazowym po łupkach to czy poziom wzbogacenia społeczeństwa będzie podobny jak w Norwegi, gdzie każdy ma kasę raczej watpię Polska to durny kraj pod tym względem, paradoksalnie durny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Czyli jak to jest z japońcami? Chodzi o wartości estetyczne, czy użytkowe?. Czy są naprawdę tak zaawansowane technologicznie, jeśli idzie o blanki? Czy wyprzedzają całą resztę producentów? Bo rozumiem, że to stwierdzają chłopaki @Tomy i @LadyD. Estetyka tych kijów jest na pewno na najwyższym poziomie, to bez dwóch zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Estetyka i użytkowość.Chwała Bogu że nie zgoliłem tych morethanów.Żałuje też UFM-a który poszedł do Hermana,nie wiem co mi w dekiel pizdło.Pocieszam się tym że poszedł do kapitalnego człowieka jakim jest Sławek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Napiszę do Remka jak pozwoli to zrobię mini art.i porównanie Rodbuliderów Sawal VS X-Rods&kije Japan. No to by bylo cos niesamowitego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 A ja myślę, żę będzie z tego artykułu duże ciśnienie. Ale czekam, mam nadzieję że powstanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2010 Napiszę do Remka jak pozwoli to zrobię mini art.i porównanie Rodbuliderów Sawal VS X-Rods&kije Japan. Jestem za,jestem za!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi