Skocz do zawartości

Łowienie na koguty, opinie i uwagi

robka1

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zapytam, to chcę zaznaczyć, ?źe w temacie kogut?łw mam 0 praktyki i bardzo mało wiedzy. Pytam, ?źeby się czegoś dowiedzieć, poniewa?ź stoję przed wyborem moich pierwszych kogut?łw.

Producent?łw jest wielu i ich wyroby czasami znacznie się od siebie r?ł?źnią.

Z poprzednich wypowiedzi wynika, ?źe jednak są lepsze i gorsze koguty wynikające choćby z jakości materiał?łw u?źytych do produkcji.

Poza tym nie jest tak, ?źe koguty są przynętami bez pracy, co mo?źna zobaczyć na początku tego filmiku. Chodzi mi o to, ?źe po opuszczeniu koguta na dno pi?łra falują, co mo?źe przy wolnym (nie agresywnym) prowadzeniu skłonić mało aktywnego sandacza do brania.

Na poni?źszych fotkach są koguty r?ł?źniące się od siebie właśnie upierzeniem.

Proszę osoby z doświadczeniem kogutowym o wyjaśnienie jaka będzie r?ł?źnica w pracy tych kogut?łw i czy kt?łryś z nich jest właśnie tym lepszym jeśli chodzi o pracę?

post-101-1348916220,8736_thumb.jpg

post-101-1348916221,3187_thumb.jpg

Zdecydowanie lepszy jest ten na dole. Wrzuć je do wody i sam oceń pracę... Dojdziesz do właściwych wniosk?łw...

Jak ju?ź chcesz robić takiego puchacza jak pierwszy z fotki to polecam futro lisa, jenota maska w połączeniu z dwoma pi?łrami siodłowymi... Dobrze jest wtedy mieć znajomego kuśnierza. Tanio wyjdzie. Nie wiem tylko czy to jeszcze kogut czy jig...

Pozdrawiam

Dzieki zo podpowiedz w sprawie kotwic.Nasunelo mi sie kolejne pytanie :mellow: Mianowicie o oczko do mocowania linki.

Wydaje mi sie ze oczko przesuniete w strone tulowia koguta daje lepsza prace niz takie jak w tradycyjnym jigu pod katem prostym.

Jak to wyglada w praktyce?

Dokładnie tak jak piszesz...

Całkiem inna praca.

Ostatnia podpowiedź: kotwica powinna być (ale nie musi) tak ustawiona by kogut siadając na dnie nie siadał na płozach tylko na jednym haku kotwicy. Siadając na dnie musi wtedy przewa?źyć się na jedną lub drugą stronę, poło?źyć na boku. Ten ruch często powoduje sygnał do ataku dla ostro?źnego i leniwego sandacza. Ja to sobie tłumaczę atakiem na dogorywającą ofiarę. W miarę ustabilizowany kogut na dnie wykonuje w tym momencie ciekawy ruch atrakcyjny dla ryby, delikatne elementy jego budowy czyli kryza i koniec ogona ładnie zafalują. Warunek - musi być to bogaty ogonek a nie harat. Pi?łra działają jak skrzydła lub stateczniki. W moich przynętach z futra lis?łw i nie tylko ten myk jest jeszcze bardziej wyrazisty. Często jest to ostania szansa na leniwą i ospałą rybę. Lepiej wtedy wykonywać podbicia bardzo kr?łtkie wolne i płynne. Wręcz ciągać przynętę po dnie... Szybowanie przynęty czuje się na kiju jako falowanie, nie tracę z nią kontaktu przy bezwładzie opadania.

Pozdro

Ka?źdy robi jak mu pasuje. Mnie do tego typu ustawiania kotwicy przekonał wędkarz kt?łry co wypad miał sandacze nawet jak nasza ekipa spływała o kiju. Ja w to uwierzyłem i tak stosuję lub stosowałem. U mnie koguty poszły do lamusa na kilka sezon?łw. Co do ilości brań, chyba miałem więcej. Mo?źe to te?ź wynikać z tego, ?źe przestałem łapać schematycznie: rzut, podbijanie w rytm, tempo i do g?łry... Bardziej przynętę eksponowałem przy dnie jak do tej pory. Co do zaczep?łw - w czym problem, jak są na dnie to i tak je złapiesz bez znaczenia czy masz jeden hak do dołu czy płozy...

Kogut dzisiaj na śląskich zapor?łwkach przestał być cudowną bronią, zbyt wiele go na dnie śmiga - opatrzony. Ci co teraz się zaszczepili niech to mają na uwadze czekając na puknięcia cwanych drapie?źc?łw.

Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...

Witam

Nie znalazłem podobnego tematu - więc pozwoliłem sobie założyć wątek.

Jednak gdyby temat już istniał proszę o przeniesienie go tam.

Dopiero zamierzam łowić na koguty i wykonałem dopiero 2 takie jak niżej.

Mam pytanie do znających się na rzeczy - jakie kolorki i ich kombinacje (materiały) są najlepsze na sandacze i szczupaki (może też inne rybki).

Z góry dzięki za pomoc.

post-52732-0-91296300-1357118086_thumb.jpg

post-52732-0-75760200-1357118108_thumb.jpg

Witam

Nie znalazłem podobnego tematu - więc pozwoliłem sobie założyć wątek.

Jednak gdyby temat już istniał proszę o przeniesienie go tam.

Dopiero zamierzam łowić na koguty i wykonałem dopiero 2 takie jak niżej.

Mam pytanie do znających się na rzeczy - jakie kolorki i ich kombinacje (materiały) są najlepsze na sandacze i szczupaki (może też inne rybki).

Z góry dzięki za pomoc.

Mi w zeszłym sezonie bardzo sprawdził się różowy kołnieżyk z pomarańczowo czrnymi piórami.

pzdr,

jacavip 

Dobre dla kogo? Dla forumowiczów? Nie My będziemy zagryzali Twoje kurczaki.Trzeba łowić,łowić, a sam dojdziesz jaki kolor na Twoim łowisku sprawdza się najlepiej.Każdy rok,pora roku,mętność wody to wszystko oddziałowuje na to jaki kolor będzie skuteczny. Z własnego podwórka wiem,że nie zawsze kolorem skutecznym będzie ten który dla nas wygląda atrakcyjnie.Po za tym, myślę że jednak technika łowienia na koguta bije na głowę rozprawy nad kolorem.

Jasne, tylko że jest coś takiego jak wyszukiwarka na forum,trzeba trochę chęci a wszystko znajdziesz. Bo inaczej to przewlekamy te same tematy po x-razy.Moje sprawdzone kolory to wszelkie oliwkowe,brązy,grizzli itp. w stonowanych barwach,rzadko jaskrawe.Choć są okresy że ich też używam.Tak jak pisałem wszystko zależy od wody i okresu na której się wędkuje.

• 1 rok później...

Witam was mogli byscie mi doradzic jakie kolory do robienia kogutow na szczupaka sa najlepsze?

Bede lowil w Irlandii na czystych klarownych jeziorach do 6m glebokosc.

A ze dopiero zaczynam samodzielnie robic koguty to nie mam doswiadczenia w kolorystyce.

Przydałoby się dowiedzieć na czym szczupak żeruje w tym akwenie lub wiedzieć na jakie kolory. Jeśli na okoniu to jakieś zielenie, jeśli na płoci to srebrne, białe itp.

Kiedyś wysłałem trochę kogutów  na sandacza do Norwegii i kolega wyjął metrówkę szczupaka na zielonego koguta.