Skocz do zawartości

Łowienie na koguty, opinie i uwagi

robka1

Rekomendowane odpowiedzi

No jak do tej pory lowilem tylko na woblery od 8 do 12 cm i kolory to wszelkie odcienie zieleni ,niebieski  i blekit.Zawsze ladne sztuki sie wieszaly nieraz bylo tak ze jak juz woblera po sciagnieciu mialem 5 moze 10 cm nad woda to jeszcze wyskoczyl i chapnal.

Wiec napewno zaczne od tych kolorow i potem bede probowal z innymi.Dzieki koledzy za informacje.

Do robienia kogutów stosuje się zazwyczaj pióra siodłowe lub szyjne koguta (pióra siodłowe są bardziej miękkie od tych z szyi). Poza tym na szczupaka można śmiało kombinować z piórami marabuta tworząc tzw. puchowce. Przyznam, że łowiąc szczupaki na koguty mam lepsze wyniki "jakościowe" w porównaniu np. gum. A kolory? No cóż, tak jak koledzy pisali: biały, żółty, czerwony, niebieski i seledyn - to chyba klasyka. 

A złowienie ryby na własnoręcznie wykonaną przynętę - bezcenne;)

Powodzenia przy kręceniu!

Dzieki kolego za porady.No wlasnie czekam dzis mial mi dostawca z Polski wyslac 130 glowek z kotwicami i niestety jutro wysle dopiero wiec czekam jeszcze tydzien az dojdzie do irlandii.Narazie zrobilem kilka na pojedynczych zwyklych glowkach i spodobalo mi sie krecenie.a przetestuje tak za 3 tygodnie jak pogoda sie poprawi bo raz deszcz raz mroz tak jak dzis.w tym roku pogoda wyjatkowo paskudna jest.

• 1 rok później...

Co sądzicie panowie o kogutach ? Od pewnego czasu łowie wyłącznie na swoje koguty i zaczynają dobrze brać na nie sandacze często również przyłowem są szczupaki oraz garbusy. Macie wyniki w ogóle na koguty ? to jeszcze nie jest rozpowszechniona metoda w polsce.

Koguta wymyślono w latach 90. Miał na celu obstukiwanie dna. Skakanie nim po kamieniach. Słabo nadaje się na mocno płynąca wodę chociaż są wyjątki od reguły. Bardzo dobre na stojąca wodę o twardym dnie. Łowi się nimi z podbicia. Ja najwięcej efektów miałem na zaporowkach. Mam nadzieje ze pomogłem :)

• 4 miesiące temu...

Krok pierwszy wpisać w Google "jak zrobić koguta sandaczowego"

Znajdziesz tam filmy z YouTube opisy itd...

Jak nie poszukaj twórców na jerkbait i popytaj jak coś jest niejasne

Ps ładnego kotleta odgrzewasz :D

Edytowane przez Tomasz eS