Sebus Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Witam Tak, tak wiem że dużo jest takich podobnych tematów.. Jednak sie naczytałem i mam kompletny mętlik w głowie, nie mam zielonego pojęcia co wybrać... Więc, tak jak w temacie, chciałbym rozpocząć przygodę z Castem, myślę że kij już wybrałem, będzie to Dragon Express teraz tylko sie zastanawiam czy 1,95m 40-80g czy 1,83 20-60g.. Z Multiplikatorem mam ogromny problem, nie wiem czy niskoprofilowy czy okrąglaczek... może to głupio zabrzmi ale szukam czegoś w miarę uniwersalnego, wiadomo..Fundusze :/ Planuję łowić jerkami Sliderem, sweeperem, jackiem czyli 30-70g, ale nie wykluczam jakiś sterowców lżejszych około 20paru gram Mam Twin powera 4000FC już około 6 lat i chciałbym go już odesłać na 'emeryturę' w sensie że nie chce już go 'katować' czyli też jakiś jesienny sandacz główka od 15-25g + rpiery, kopyta 4"-6"..Chciałbym żeby multik miał trochę zapasu mocy. Mam do wydania na Multiplikator około 600zł.. max 700zł... Da radę coś ogarnąć ??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek222 Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Kolego tak jak pisałeś takich tematów jest multum i w każdym to samo dlatego dla Ciebie też nic nowego się nie wymyśli jeszcze raz przejrzyj stare tematy i na pewno sam dojdziesz co kupić.Standard na początek z Abu to Revo S,STX,Premier,Shimano CuradoMoże być też Tatula od Daiwy Alumina od OkumyTo niskoprofilowe a czy bardziej Ci pasuje okrąglak czy niski profil to sam musisz pomacać i zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebus Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) Najbardziej zastanawiałem się nad Daiwą Tatula 200HSL.. jakimi max jakimi przynętami można tym rzucać? Okrąglaki są mocniejsze ? jak to z tym jest ? miałem w ręku taki i taki oba mi pasują Edytowane 21 Września 2015 przez Sebus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Zostaw Tatulę w spokoju. To nie młynek do ciężkich zadań. Wiem, podoba się, jest na topie itd. I pewnikiem da radę, ale po prostu go szkoda do tego jerkowania. Wychacz ABU 4601, 5601, serię Toro, SX, STX. Czy okrąglaki są mocniejsze? Na pewno są większym magazynem linki z reguły. Jednakże tu i tu masz mocarne maszynki.Są Daiwy Luny, Millionerki, są Okumy, jest Shimano. Tutaj budżet może zostać przekroczony. Ale warto śledzić giełdy na forach.Jeśli parcie jest do powstrzymania to w Twoim budżecie coś powinieneś wyrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Nie jestem jakimś znawcą tematu ale myślę że do tego zakresu przynęt okrąglaka nie potrzebujesz, niskoprofilowy da radę. Ja mam okume alumine i zakres 20-75g ogarnia. Niżej jest tak sobie wyżej nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Zostaw Tatulę w spokoju. To nie młynek do ciężkich zadań. Wiem, podoba się, jest na topie itd. I pewnikiem da radę, ale po prostu go szkoda do tego jerkowania. Wychacz ABU 4601, 5601, serię Toro, SX, STX. Czy okrąglaki są mocniejsze? Na pewno są większym magazynem linki z reguły. Jednakże tu i tu masz mocarne maszynki.Są Daiwy Luny, Millionerki, są Okumy, jest Shimano. Tutaj budżet może zostać przekroczony. Ale warto śledzić giełdy na forach.Jeśli parcie jest do powstrzymania to w Twoim budżecie coś powinieneś wyrwać. Ja mam inne zdanie. W przedziale 20-70 nie bierz 4601, 5601, Abu Toro . Namęczysz się tylko na samym początku i może nawet zniechęcisz. Mam Toro i C5601 ale Toro ma służyć do klocków 70-120 gramów na Szwecję a okrąglak ABU do trolla. Alumina też odpada - dużo niższy poziom. Jak koniecznie Okuma to VS. .Bierz niski profil . Wygodniejszy. I wytrzyma te obciązenia bez problemu. Możesz tylko wolniejszą Tatulę wyhaczyć. Tak naprawdę jerki nie powodują dużego obciążenia mechanizmów multika. Stawiaja mały opór w wodzie.Duże obrotówki i wobki SDR to jest wyzwanie dla sprzętu.Moje propozycje w tym budżecie to własnie Tatula, Citica, Rexo SX/STX, Daiwa Alphas ewentualnie Curado. Ameryki nie wymyślę... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Zanim zdecydujesz czy niski profil czy okrągły podłącz do kijka i dotknij.Jeżeli nie masz małej dłoni to betoniarka C3 powinna Ci wystarczyć na początek.Jest to bardzo łatwy w obsłudze multiplikator, który zwłaszcza na początku nie zniechęci Cię.Zakres przynęt jaki osiągniesz tym okrąglakiem to od 10g do spokojnie 120g i pewnie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztyniak Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Kolego ja śmiało mogę Ci polecić Abu S i SX miałem te dwa multiki i na prawdę są nie do zajechania, u mnie ogarniały jerki do 120 g i nigdy nic się nie posypało pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki1983 Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Jakiś czas temu był na giełdzie Shimano Scorpion 1501 w starszej budzie,w dobrych pieniążkach.Myślę ze warto też go wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Wyjąłeś mi to z ust. Niedalej jak miesiąc temu widziałem się z Robertem Taszarkiem. On ten właśnie model miał przypięty do cięższego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Może jakiś Zillion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Miałem kiedyś Viento... minęło 8 lat... kupiłem nowsze Viento. Stare niebieskie było fajniejsze Jak byś chciał multik który ogarnia w przedziale 20-70g to wg mnie warto poszukać taniej i w mojej opinii doskonałej na początek konstrukcji Okuma San Juan. Za niewielkie pieniążki można spokojnie jerkować do powiedzmy Slidera 12 A tutaj nawet był opisany jako nowość http://jerkbait.pl/topic/17579-artyku%C5%82-na-planie-%E2%80%9Etaaakiej-ryby%E2%80%9D/ Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Ta Okuma to dobra opcja, ale już ciężko ją dorwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonah009 Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 cześć, polecam też tatule, przygodę z castem zacząłem właśnie z tym multikiem i jest super. nauka rzutów to przyjemność, a i zakres Twoich przynęt na pewno obsłuży. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Miałem kiedyś Viento... minęło 8 lat... kupiłem nowsze Viento. Stare niebieskie było fajniejsze Jak byś chciał multik który ogarnia w przedziale 20-70g to wg mnie warto poszukać taniej i w mojej opinii doskonałej na początek konstrukcji Okuma San Juan. Za niewielkie pieniążki można spokojnie jerkować do powiedzmy Slidera 12 A tutaj nawet był opisany jako nowość http://jerkbait.pl/topic/17579-artyku%C5%82-na-planie-%E2%80%9Etaaakiej-ryby%E2%80%9D/ PzdrKolega szuka - cytuję : "Planuję łowić jerkami Sliderem, sweeperem, jackiem czyli 30-70g, ale nie wykluczam jakiś sterowców lżejszych około 20paru gram"Mam ta Okumę jak i wyższy model Indurion. Waży 370 gramów z linką a to już jest naprawde sporo. Można się zniechęcić po kilku dniach na wodzie. Używam ich do trolla. Tak na marginesie uważam te Okumy za lepsze i mocniejsze multiki od popularnych Abu C3/C4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Po kolei Abu orra sxRevo s, sxC3C4 ShimanoCurado 201e7Scorpion 1501Chronarch 201Calcutta 101 DaiwaProcaster rojoVientoTatulaZillon To tak w skrócie - wszystkie dobre a wybierz ten który podoba Ci się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi