Skocz do zawartości

Jak sprawdzić czy łożyska w multiplikatorze są do wymiany?

kolo807

Rekomendowane odpowiedzi

a tak dygresyjnie, to właśnie obejrzałem sobie łożysko pod szpulą w spinningowej Daiwie Presso, jest naoliwione (obustronnie odkryte), oliwka dość gęsta, ale oliwka

aha, zdjąłem teraz też panel, łożysko podpierające przekładnie od strony korbki jest też odkryte i nasmarowane jakimś dość rzadkim smarem

Edytowane przez bazyloss

Bazyloos. Ty cały czas nie na temat. Udowodnij że fabryczne łożyska nie są wypełnione smarem. Nie mówimy o zamiennikach. A to że warto dodac krople oliwki i fabryczny smar rozrzedzić to jasna sprawa.

Czym innym jest wypłukanie starego smaru i zalanie łożyska olejem.

Edytowane przez godski

a tak dygresyjnie, to właśnie obejrzałem sobie łożysko pod szpulą w spinningowej Daiwie Presso, jest naoliwione (obustronnie odkryte), oliwka dość gęsta, ale oliwka

aha, zdjąłem teraz też panel, łożysko podpierające przekładnie od strony korbki jest też odkryte i nasmarowane jakimś dość rzadkim smarem

Presso to czasem nie UL/L? Nie o takich multikach piszemy.

w instrukcji daiwy(dolaczonej do multiplikatorow) ,wyraznie pisze ze oliwka ktora dolaczaja do zestawu,sluzy wylacznie do lozysk

to jeszcze nic nie znaczy, piszą tak, aby ktoś nie naoliwił przekładni :)

ja mam np. oliwkę IOS Factory służącą zamiast smaru , którą można oliwić cześć bebechów z wyjątkiem samej przekładni, praca pewnie miodzio, trwałość pewnie już nie, bałbym się wypróbować

Bazyloos. Ty cały czas nie na temat. Udowodnij że fabryczne łożyska nie są wypełnione smarem. Nie mówimy o zamiennikach. A to że warto dodac krople oliwki i fabryczny smar rozrzedzić to jasna sprawa.

Czyn innym jest wypłukanie starego smaru i zalanie łożyska olejem.

jutro rozwalę to łożysko :), tylko narzędzia poszukam, bo nadal nie rozumiem sensu, najpierw smarują, a potem każą oliwić i zmieniać jego właściwości ?

jak będzie smar, to na kolana i rzeżucha przez dwa tygodnie ;) jak nie to mi tu bana dadzą za epitety ;)

tylko dlaczego miałby być smar skoro w Ryodze nie było .. hym

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

a zaraz zaraz Panie Andrzeju, zanim rozwalę to łożysko, skoro piszesz o smarowaniu - polecasz, to zrozumiem, że otwierałeś łożyska w klasowych multikach i był tam smar ?

Czyli twierdzisz że Shimano /Daiwa/ Abu do swoich średnich i ciężkich maszynek dawali olej a nie smar do łożysk zamknietych? Nigdy co prawda nie zdejmowałem blaszek z takich łożysk aby to sprawdzić ale po wypłukaniu starych złogów przypominajacych smar i zalaniu tam oliwki pracowały dużo lepiej. Nawet po dodaniu kropli oliwki bez płukania jest lepiej. I to jest oczywiste.

Jesteś pewien z tą oliwką w fabrycznych łożyskach zamkniętych ?

Nie czytasz uważnie. Już pisałem że nie otwierałem i głowy za to nie dam. Ryoga to wysoka półka a Presso U/UL i to o niczym nie świadczy.

I myślę że nie ma co wieść nocnych sporów. Jutro może zgłoszą się specjaliści np. p. Leśniak czy Endriu24 i rozstrzygną to czy w standardowe łożyska typowych multików wypełnione są fabrycznie smarem czy oliwką. 

Pewnie demontowali je wielokrotnie.

Edytowane przez godski

Ja uważam, że łożyska zamknięte mają smar pomijając może jakieś super hiper konstrukcje.

Oliwka w zestawach jest dokładana z uwagi na łatwą aplikację dla przeciętnego użytkownika o czym nie można powiedzieć w przypadku smaru.

Witajcie.

Cztery strony bicia piany o pierdołach.Tomek88 wyjaśnił wszystko w jednym poście.

Po to jest smar w łozyskach zamkniętych,by zapewnić smarowanie na okres prawidłowego działania. (Powiedzmy,że tak przewidział producent).

Jeżeli łożysko wydaje jakiechś niepokojące dzwięki ,to jest do wymiany,i tyle w temacie.

Oliwka jest po to,aby profilaktycznie wpuścić ją do portu jeżeli łożyska zaczynają niedomagać.

Ja uważam, że łożyska zamknięte mają smar pomijając może jakieś super hiper konstrukcje.

Oliwka w zestawach jest dokładana z uwagi na łatwą aplikację dla przeciętnego użytkownika o czym nie można powiedzieć w przypadku smaru.

ja tu poddaje w wątpliwość smarowanie łożysk szpuli wysokiej klasy MULIPIKATORA, a nie łożysk obustronnie zamkniętych - w ogóle

• Like 1

ja tu poddaje w wątpliwość smarowanie łożysk szpuli wysokiej klasy MULIPIKATORA, a nie łożysk obustronnie zamkniętych - w ogóle

Czytałem wątek i wydawało mi się, że pod obiektyw brany jest rynek multiplikatorów jako ogół a nie od pewnej kwoty wzwyż...

Smary mają różne gęstości i właściwości, natomiast nie sądzę po prostu, aby producent do multiplikatora wartego plik zielonych dawał łożyska, które trzeba serwisować po pierwszym łowieniu inaczej szybko się zniszczą a przecież urządzenie obejmuje gwarancji. Nie mieści mi się to w głowie ze względów ekonomiczno-logistycznych :)

to jest przykład ewolucji...... pytanie "skąd mam wiedzieć że mam już wymienić łożyska" wyewoluowało "czy w łożyskach jest smar czy oliwka" ;)

ja przynajmniej się tu jednej rzeczy dowiedziałem.... że niektóre typy łożysk słychać bo taka ich natura i jedyne co moge powiedzieć z porównania słuchowego to tyle że abu jest głośniejsze od daiwy :D

dobrze, że przynajmniej wiem kiedy w samochodzie łożyska nadają się do wymiany :D

poświęciłem temu i tak chyba zbyt dużo czasu, bo to i tak nic u mnie nie zmienia, moje łożyska szpuli zawsze były i będą oliwione (przynęty 7-30g), to ma rzucać, rzucać jak najdalej :), ale

nigdzie  nie udało mi się znaleźć foto z otwierania łożyska szpuli "małego" multika z łożyskami miniaturowymi, jedynie "dość duże" łożyska w okrąglakach, zazwyczaj morskich i te były nasmarowane

przeleciałem kilka blogów, stron i poradników w JP i USA, WSZĘDZIE łożyska płuczą (obustronnie zamknięte kąpią) i oliwią, a taki np. Alantani, to otwiera na chama nawet te duże, wypłukuje i oliwi, więc nadal nie wiem czy np. łożyska w Zillionie, Steez itp. ma smar czy olej, bo łożyska dostępne na rynku jako sztuki, są pewnie smarowane lub te z możliwością otwarcia suche jak produkowane przez BOCA, producenci multików zalecają te łożyska oliwić i to wcale nie rzadko.

Czytam stronę EZO i z niej wynika, że można sobie zamówić sposób "smarowania" łożysk w zależności od zastosowań, podają oleje i smary przez nich stosowane w zależności parametrów technicznych łożyska i warunków pracy, podają tabelkę dla doboru, jedna uproszczona

post-50364-0-93333800-1443088870_thumb.jpg

i dwie już stricte techniczne i dla mnie nie zrozumiałe :)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1