Skocz do zawartości

Jak sprawdzić czy łożyska w multiplikatorze są do wymiany?

kolo807

Rekomendowane odpowiedzi

łożysko  zamknięte dajwy  albo od steez lub od T3sv  w środku niema smaru  

tak z tym ze te lozyska musza byc conajmniej klasy ABEC5,shimano juz srednia polke zaopatruje w abec5-tki np.scorpion,curado,chronarch chodzi o material z jakiego wykonane sa kulki i bieznia calego lozyska,dlatego do nich podchodzi sie troszke inaczej,potrzebuja wyraznie odpowiedniego oliwienia,abec7 natomiast to lozyska,o ile dobrze pamietam,tzw hybrydowe na wpol ceramiczne ,abec 9 ceramiki,czyli przechodzac do sedna ,im wyzsza klasa  ABEC, tym mniejsze opory toczenia oraz wieksza trwalosc lozyska

P.S

ezo to lozyska 1lub2klasy wyraznie smarowane w srodku(bardzo dobre,oczywiscie wyplukane ze smaru i naoliwione :) )

Edytowane przez didi

ok ,coby zakonczyc i nie przedluzac a bylo to scisle i czytelne niech poprostu kazdy kto chce, opisal ,jak i z jakim skutkiem radzi sobie z lozyskami szpulki w multiplikatorze

ja ,od kiedy pamietam lozyska oliwilem,oliwie i bede oliwil ,probowalem tanich i drozszych oliwek i lozysk roznych producentow

pozostalem przy ABEC5,ktore uwazam za bardzo dobre,wystarczajace

poza malym incydentem,kiedy zajechalem SICI BB do ul na przynetach 100gr ,nie mialem innej przykrej historii

od kiedy do lozysk stosuje olej w spraju 3w1+sredniej klasy oliwka,nawet juz ich nie plukam tak czesto jak kiedys

wszystko dziala ok

Generalnie smarowanie olejowe daje lepsze rezulaty (dla łożyska) jednak niekoniecznie w multiku. Głównym powodem są warunki pracy - trudno utrzymac olej w węźle łożyskowym, a nie możemy zastosować smarowania natryskowago, kąpieli czy mgły olejowej ani tym bardziej smarowania w obiegu zamkniętym. Można temu zaradzić smarując łożyska co kilka dni, tylko czy to ma sens? Do uszczelnionego łożyska ze smarem plastycznym nie trzeba zaglądać czasem przez kilka lat.

Nie łowię ultralekko więc dylematów nie mam. Zresztą, jak pisałem wcześniej, mimo łożysk ze smarem plastycznym, nadal szpulki trzeba dodatkowo hamować...

Generalnie smarowanie olejowe daje lepsze rezulaty (dla łożyska) jednak niekoniecznie w multiku. Głównym powodem są warunki pracy - trudno utrzymac olej w węźle łożyskowym, a nie możemy zastosować smarowania natryskowago, kąpieli czy mgły olejowej ani tym bardziej smarowania w obiegu zamkniętym. Można temu zaradzić smarując łożyska co kilka dni, tylko czy to ma sens? Do uszczelnionego łożyska ze smarem plastycznym nie trzeba zaglądać czasem przez kilka lat. Nie łowię ultralekko więc dylematów nie mam. Zresztą, jak pisałem wcześniej, mimo łożysk ze smarem plastycznym, nadal szpulki trzeba dodatkowo hamować...

Zgadzam sie z powyższym.

Woda ma mniejszą możliwość dostania się do łożyska w przypadku smaru. Ta konserwacja to też mi sie nie uśmiecha.

wlasnie o to chodzi RBTS ,o dozowanie 

lozysko nie powinno byc zalane oliwka,to bardzo niekozystnie wplywa na odleglosci oraz zbieraniu sie oleju wewnatrz multiplikatora,1-2 krople na wyjazd

czesto kto uzywal np kolowrotka z hamulcem VBS wie o czym pisze,jak ciezko jest zapanowac nad poprawnoscia rzutow ,gdzie z lozyska oliwka dostala sie na tarcze VBS-a

dlatego ja uzywam bardzo rzadkiego oleju w spraju 3w1 zmieszanego 1x1 z oliwka,ma to na celu to iz podczas lowienia 5-6godzinnego nie zanotowalem spadku sprawnosci lozysk idacego w parze z odleglosciami,oraz to iz lozysko po takim lowieniu jest poprostu suche,w srodku nie zbiera sie olej

P.S

Na ogol sredniej klasy lozyska sa nierdzewne,wiec jesli smar ma na celu konserwacje,mija sie to z celem

caly czas pisze o lozyskach szpuli multiplikatora,tylko i wylacznie!!!

Edytowane przez didi

• 6 miesięcy temu...