Skocz do zawartości
  • 0

pomocy silnik 3,5 KM

jadwiga

Pytanie

mam problem wymieniłem olej w silniku i spodzinie wypłynąłem na jezioro i po piętnastu minutach wywaliło korek od oleju jakby się wszystko wytopiło na gwincie ,silnik Mercury 3,5 KM w poprzednim sezonie było wszystko ok ,a w tym kaplica co to morze być silniczek jest ledwo dotarty ma wypływane zaledwie 4,5 godziny w sumie służy do dopłynięcia na łowisko i z powrotem , woda chłodząca leci z wylotu ,nie mam pojęcia morze ktoś miał podobny przypadek

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegę według mojej wiedzy nie ma to nic wspólnego z jakością oleju. Moim skromnym zdaniem kolega zalał silnik olejem na maxa ponad stan,i kompresja w komorze korbowej zrobiła się za duża i wywaliło,jest to prawidłowy objaw w takich przypadkach olej ponad stan jaki podaje producent na bagnecie kontrolnym może doprowadzić do połamania korbowodów rozwalenia skrzyni korbowej uszkodzić tłoki Jadwiga musisz usunąć nadmiar oleju z silnika do wymaganego poziomu i będzie ok.I zapamiętajmy; oleje obecne na rynku są naprawdę bardzo dobre bo stosowane do silników które robione są tak samo z bardzo dobrych materiałów, no może poza spadkobiercami z ZSRR typu Salut czy Wicher i one też dają se radę poza ogromną ilością decybeli :lol: Pozdrawiam Tornado

• 0

??????????????????????????????? hm,no jeśli tak to nie ma sprawy,jeszcze jedno teoretyczne pytanie czy może być tak że silnik potrzebuje ok 300 ml oleju spuszczam dziś olej i jest go na miarce do oleju 300 ml tak troszkę nad kreskę to czy to morze być przyczyna i drugie pytanie co będzie jak kolumna pójdzie trochę głębiej niż powinna ,chodzi o płytę kawitacyjną która u mnie jest poniżej 5 cm pod kilem ? a rybki są tylko trza je wyciągać co ja gadam muszą brać

• 0

Na bagnecie masz dwie kreski dolną i górna musisz z olejem zmieścić się między nimi.To mały silnik i może tylko 300g mu wystarczy w instrukcji jest na pewno podane ile do silnika a ile do spodziny. 5 centymetrów to jeszcze nic strasznego nie gazuj silnika na starcie a nie odczujesz że coś z wysokością płyty jest nie tak startuj płynnie i będzie OK.na forum jest na pewno ktos kto ma taki silnik i Ci poda dokładna ilość oleum B) Powodzenia

• 0

Zmienialem olej w sobote i tez zeby nie rady kolegi wieslawka ,byc moze mail bym podobna sytuacje .Dzieki Wiesiu .

Zalalem na maxa po czym odlewalem zgodnie ze wskaznikiem tak aby okolo 4 cm kreska(skala) byla zanurzona do okol polowy .W niedziele testy przeszly pomyslnie .

Olej do 4-taktow maialem pelen syntetyk o takich samych parametrach jak twoj .W 5 -konnym silnik weszlo okolo 700ml -800ml reszte odlewalem strzykawka co jakis czs pzrecierajac wskaznik i zerkajac na poziom .

Tornado ja zawsze jezdzilem z dziadkiem na wichrze to mialem wrazenie ze te kolo zamachowe kiedys odpadnie .Faktem bylo tez ze po 8 km z powrotem dymalismy na wioslach a.Znaczy sie ja dymalem a dziadek naprawial B)

Pomijak wycieroka czy saluta bo nawet z dwoma dymalem na wislach .Milo sie wspomina jaki czlowiek byl kiedys wysportowany :mellow:

pozdrawiam Termos

• 0

300 sztuk ,musze kupic dobre okulary bo cyfry niedowidze .O jezu tyran :mellow: .

Tak przy okazji -Apropos etanolu barzdo popularne paliwo ekologiczne w skandynawi .Czy jest prawda ze zajezdza silniki ?

Mam w szrocie taka opcje ze mogie jezdzic na etanolu ,ale podono to tak jak z gazem .Pytam wiec ekspetra .

ps. dziadek do tej pory z 6 robi jednego ,nawet ostatnio kupil nowy .Niestety zachandlowal na stary bo stwierdzil ze po co mu garaz jak silnik sie nie psuje nie ma co robuc .A lubi pogrzebac .Pzrejal moja stara yamahe ,made in japan .

Nic tylko cyka a on i tak ciagle swiece zmienia .

Muj kochany dziadzia :D

pozdrawiam termos

sory za off topa

• 0

Trochę źle mnie zrozumiałeś ,uprawiałem modelarstwo wyczynowo. Wyścigi łodzi motorowych zdalnie sterowanych gdzie z silnika wyciska się wszystkie soki i z 15ccm pojemności dzisiaj mamy ponad 8KM mocy 27000 obr/min i całymi godzinami tak się kręcą a paliwo to metanol doping to 30% nitrometan i trzy rodzaje oleju syntetycznego o jakich w ogóle nie słyszałeś sprowadzane przez kolegów z Angli ze stanów. A modeliki pędzą ponad 100km na godzine po ciasnej trasie przez pół godziny w 12-16 modeli i tylu oszołomów jak wytrzymasz ten młyn to znaczy że jesteś dobry. i właśnie w czwartek zaczynam u siebie taką imprezę największą w Polsce 17 raz z rzędu. B)

• 0

No i okazało się że to nie wina oleju ,tylko wirnika pompy wody ,na wysokich obrotach woda leciała a na wolnych nie miała ochoty kanały w pompie wodnej były przytkane przez kawałki gumy z wirnika i woda cieniutko leciała teraz wali jak z sikawki strażackiej 6 dyszek i po kłopocie ,ale na wszelki wypadek odlałem troszkę oleju ,pozdrawiam pragnących pomóc