Skocz do zawartości

Filtr "polowkowy" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pierwsze wycieczki w mocno przeswietlone obszary Hiszpanii sprawily ze rozgladam sie za filtrem pozwalajacym uzyskac (tu cytat z oferty z allegro) :

Eliminacje prześwietlenia jasnych partii obrazu, dłuższe naświetlenie ciemnej części kadru, wydobycie z cienia większej ilości szczegółów.

To ma umiec tytulowy filtr polowkowy.

To prawda ze mozna uzyskac widoczne efekty w tym zakresie za okolo 40 pln + wysylka ?

A moze zastosowac inny filtr ?

dziekuje za wsparcie

Guzu

Filtr połówkowy służy przede wszystkim do zaciemnienia nieba.

Bez filtra dość często na zdjęciach niebo wychodzi prześwietlone. Połówka pozwala zminimalizować ten efekt, a w połączeniu z filtrem polaryzacyjnym daje na prawdę świetne efekty.

Najodpowiedniejszy będzie szary filtr -2EV lub -3EV.

Hej, @Guzu!Na forum pentaxowym znalazłem wątek z śliucznymi zdjęciami kolesia który używa i sobie bardzo chwali filtry COKIN, nie mylić z COKIN P.

http://www.piter76.er.pl/

To te fotki.

:huh:

to robione na naszej planecie ?

Ja chcialem tylko to co w pierwszym poscie w tym temacie ;)

Guzu

Tak, to jest pełny. Taki przydaje się żeby w pogodny dzień wydłużyć czasy do tego stopnia żeby np woda była poruszona tak jak na niektórych zdjęciach z linku wyżej.

Ale do tego najczęściej będzie potrzebny statyw.

Jeśli chodzi o samą firmę to nic mi nie wiadomo na jej temat.

Marumi są niezłe jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny.

Taki jak zalinkowałem tylko w odpowiedniej średnicy powinien być ok.

Ale zastanów się tez nad polaryzacyjnym, daje na prawdę fajny efekt, tym bardziej nad wodą. Tylko zabawy z nim więcej bo trzeba pokręcić i zobaczyć jak się obraz zmienia.

Szara połówka jest o tyle wygodniejsza że w 90% przypadków wystarczy zadbać o to żeby szare było na górze :mellow: