Skocz do zawartości

Powiekszanie szklarni

Rekomendowane odpowiedzi

Do D90 i N 35mm f/1.8 (super szklo) chcialbym dokupic jasnego zoom 17/18-50/55mm i rozwazam dwa szkla: N 17-55mm f/2.7 lub Sigma 18-50mm f/2.8. Wiem ze na forum jest sporo zwolennikow Tamrona, ale ja bede zamawial przez internet i nie chce sie bawic w odsylanie do kalibracji. Ken Rockwell troszke zjechal 17-55mm sugerujac zakup 18-55mm f/3.5-5.6, co do ktorego mam spore watpliwosci. Natomiast Sigma 18-50mm troche odbiega jakoscia od N 17-55mm ale jest jakies £550 tansza. Czy przecietny uzytwonik zauwazy roznice miedzy Nikonem za £900 a Sigma za £350? Jaka jest wasza opinia na temat wymienionych obiektywow?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 313
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@Luko, wejdź na optyczne.pl. Masz tam miarodajne testy i porównania wielu szkieł podparte fotkami. Na pixelpeeper możesz poglądać sample z niemal wszystkich obiektywów, podpietych do różnych luster.

Miłego wybierania..

P.S o 18-55mm f/3.5-5.6 zapomnij... po przeciadce ze stałki będziesz negatywnie zszokowany

Czytalem juz optyczne.pl i fora dla nikoniarzy, ale dalej jednoznacznej odpowiedzi nie znalazlem :wacko: Chodzi mi o to, czy przecietny uzytkownik zobaczy roznice miedzy tymi szklami, bo jesli nie, to wole w inny sposob wydac £600.

PS: N 18-55mm nie bralem pod uwage, juz predzej bym sie skusil na 18-105mm.

Dla mnie kolega który strzela z D90 powiedział że jak się zacznie od stałek to już praktycznie żaden zoom nie spełni pokładanych w nich nadziei.Chodziło mu o ogólną jakość zdjęć i niezawodność w różnych warunkach.Z bardziej przystępnych to ten może być fajny:

Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM lub Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp.

Nikon 17-55 f/2.8 niczego lepszego nie kupisz tylko drogi jeśli porównać z Tamronem. Bardzo podobny jakościowo jest Tamron, ale mimo wszystko delikatnie ustępuje Nikonowi. Kena Rockwela :lol: to czytaj i odbieraj tak jak twórczość Lema - duży fantasta i niekiedy niestety pisze kompletne bzdury, ale to kompletne.

Pozdrawiam

Remek

Tak sobie wlasnie pomyslalem, jak zaczal wychwalac 18-55mm :huh:

Mial ktos do czynienia z ta Sigma 18-50 f/2.8? Mozna ja porownac jakoscia do Tamrona? Chodzi mi o to, czy te szkla przy f/2.8 sa ostre, czy mydla i trzeba troche przymknac przyslone. Jesli tak to moze warto dolozyc i kupic N 17-55mm f/2.8. Inna opcja ktora jeszcze chodzi mi po glowie to ciemniejszy Nikon i lampa. Co wy na to?

Luko, przy jasnym szkle warto korzystać ze światła zastanego. Lampa wypłaszcza fotkę i zabiera plastykę. Swoją SaBinę odpalam tylko w pomieszczeniach lub w skrajnych przypadkach, gdy chcę zniwelować cienie. Jak masz dziengi, bierz Nikora, Tamrona warto wybierać organoleptycznie.

No wlasnie problem z T. jest taki, ze trzeba go podpinac i z 5 sztuk wybrac jedna. Ja takiego luksusu nie mam w Aberdeen, a wybierac sie do Glasgow specjelnie w tym celu nie bardzo oplaca. Trzeba mi bylo zaczac od kitowskiego szkla, to wymagania bylyby teraz mniejsze niz po stalce.

A jeszcze pytanie dodatkowe, gdybym zdecydowal sie na wariant oszczednosciowy. Czy znacie kogos w Polsce kto sprzedaje na necie uprzednio przetestowane Tamrony? Czy trzeba podpiac do swojej puszki, zeby sie przekonac czy dobrze ostrzy?

Chyba nie ma specjalnej roznicy miedzy poszczegolnymi egzemplarzami D90?

No wlasnie problem z T. jest taki, ze trzeba go podpinac i z 5 sztuk wybrac jedna.

Tak mozna przeczytac na forach czy w recenzjach. Trudno mi powiedziec, jakie kryteria włączyć, zeby odcedzic prawde od wierutnych bzdetow wypisywanych przez sfrustrowanych oszolomow.

Na podstawie tego co slyszalem od ludzi, z Tamronem glownie sa klopoty po podpieciu do Canona.

Nawet jak trzeba bedzie kalibrowac to czy nie lepiej to zaryzykowac zamiast wydawac kwote 3 x wyzsza. Poza tym ponoc ten Nikon to naprawde soolidnny kawalek obiektywu (masa i gabaryty)

Jezeli nie rusza Cie zadna z tych rzeczy w/w to bralbym Nikona w ciemno. B)

Z pewnoscia bedzie mial lepszy AF niz w T. Czy na tyle, zeby za to tyle zaplacic tego nie wiem i to chyba zalezy od kupujacego i od tego jak bedzie to wykorzystywal.

Gumo

Przy krótkich i jasnych szkłach można sobie odpuścić VR-a.

Mam Tamrona jeszcze bez VR i przy długim końcu trzeba mieć niezłą delirę i dodatkowo focić w ciemnej bramie żeby poruszyć.

A tak serio, przy tym zakresie, stałym f/2.8 i wysokim użytkowym ISO w D90 jest to zbędny gadżet.

Troche szkoda mi czasu na analizowanie co tam w tych linkach jest napisane...ale kazdy kto traktuje fotografie nie zawodowo musi przyznac, ze w tym tamronie cos jest, mimo ze AF glosny jak karabin maszynowy, na 5szt 1 dobry...,...,...

CZy warto zaplacic ze 3kpln (po naszemu) wiecej a to, ze byc moze AF bedzie sie mylil zamiast 1/ 20szt - 1/25szt zdjec?

Zreszta co ja tu bede pierniczyl i na sile uszczesliwial. <_< Mnie jeden remek udzielil wskazowki, pozostali mieli tylko uwagi... :unsure:

Gumo

Luko, jak masz możliwość zakupu u Cichego, to po sprawie. Z tego co wyczytałem, gość nie sprzedaje lipy - wszystkie szkła są sprawdzane. Ja z racji zakupu na miejscu, miałem możliwość przetestowania swojego ( na stronie testowej AF ściągniętej z neta), a z niepewnego źródła brać to raczej loteria...

Panowie, za dużo czytacie :D lepiej ten czas poświęcić na naukę kadrowania. Nikkor jest najlpeszy ale są też egzemplarze miękkie przy 2.8. Tamron jest bardzo dobry ale z BF/FF - ja miałem sztukę kupioną od kogoś i trafiała w 100%. Sigma moim zdaniem najgorsza - miałem wiele szkieł sigmy i ... skończyłem na nikkorach.

W poniedzialek dostane odpowiedz czy Cichy wysle mi to do Szkocji i za ile, a jak nie to zonka za kilka tygodni jedzie do Polski i wtedy sama odbierze.

@Remek, siedze na morzu i nie bardzo moge pstrykac, wiec pozostaje mi czytanie i klikanie. Czy miales moze Sigme 10-20mm f/3.5? Bo sie do niej przymierzam wlasnie.

Dostalem link do jego aukcji na priva.

Na allegro zapewnia, ze sprawdza zawrowno ostrosc i celnosc AF.

Juz do niego napisalem.

A wracajac do tematu Sigmy :lol: (bede uparty) Jest ktos na forum kto mial/ma szkla tej marki?

Ostrość to może sprawdzi ale do sprawdzenia celności AF musiałbyś mu wysłać swój aparat .W razie kłopotu BF FF wysyłasz body ze szkłem do serwisu i tam ustawiają celność pod konkretny aparat.Z innym już nie musi trafiać.