lukomat Opublikowano 14 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Sigma 10-20mm f/3.5 juz do mnie jedzie. A Tamron poczeka, zonka wybiera sie za miesiac do Polski to sama przetestuje na miejscu. Choc powiem szczerze, ze do konca to nie jestem przekonany co do tego szkla.Dziekuje wszystkim za cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Plastyki i ostrości stałki to To nie ma, ale jako jasny spacer-zoom jak znalazł...Jak trafisz dobrą sztukę będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Plastyki i ostrości stałki to To nie ma, ale jako jasny spacer-zoom jak znalazł...Jak trafisz dobrą sztukę będziesz zadowolony Dokładnie za Patrykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Ja poszedłem za stałkowym ciosem. Na dniach dojdzie Nikkor 85mm f/1.8, a szklarnię opuszcza T17-50 f/2.8. To super szkło, ale jasność i jakość obrazka ze stałki jest nie do pobicia ( nawet kosztem nieporęczności zestawu - coś za coś ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 Ja poszedłem za stałkowym ciosem. Na dniach dojdzie Nikkor 85mm f/1.8, a szklarnię opuszcza T17-50 f/2.8. To super szkło, ale jasność i jakość obrazka ze stałki jest nie do pobicia ( nawet kosztem nieporęczności zestawu - coś za coś ). Hej @Patu, ciekawe posunięcie.Rozmawiałem ostatnio z człowiekiem który właśnie takiego Nikkora sprzedał i zamienił na Sumyanga 85/1.4.Ponoć mimo niższej ceny,lepszy.Ma jedną wadę, brak AF ale zdjęcia wynagradzają w 100% ten brak.Tak słyszałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 ... i tak czytałem, bardzo ostry i miły bokeh. Tyle, że nadaje się tylko do statycznych scen, czyli pozowanie modelki itp. Ciężko Ci będzie ostrzyć manualnie na obiekt w ruchu, czyli przy fotach niepozowanych jest pozamiatane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2010 ... i tak czytałem, bardzo ostry i miły bokeh. Tyle, że nadaje się tylko do statycznych scen, czyli pozowanie modelki itp. Ciężko Ci będzie ostrzyć manualnie na obiekt w ruchu, czyli przy fotach niepozowanych jest pozamiatane...I pewnie o to chodziło dla tego człowieka.Swoja drogą ciekawe że można nabyć za jakieś 850-900zł świetnie wykonane szkiełko które w boju bije te o wiele droższe.Zacząłem dopiero wnikać w te tematy ale to bardzo interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Samyang to jednak nie o co Nikkor 85 1.4. Ten drugi to pancernik, który spadł mi kiedyś z wysokości 1.5m na asfalt, odbił się?na kolejne 50 cm i ... zaliczył niewielkie wgniecenie w przednim pierścieniu. Ponadto zupełnie inna plastyka obrazu, inne rozmycie, bardziej kremowe oraz AF. Za to wszystko jednak trzeba zapłacić. A co do manuali. Obecnie robię zdjęcia, jak mi na to czas pozwala, w 100% manualnie - jest super! Co ciekawe wieczorami na 100% szybciej ostrzę niż AF'em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Samyang to jednak nie o co Nikkor 85 1.4. Ten drugi to pancernik, który spadł mi kiedyś z wysokości 1.5m na asfalt, odbił się?na kolejne 50 cm i ... zaliczył niewielkie wgniecenie w przednim pierścieniu. Ponadto zupełnie inna plastyka obrazu, inne rozmycie, bardziej kremowe oraz AF. Za to wszystko jednak trzeba zapłacić. A co do manuali. Obecnie robię zdjęcia, jak mi na to czas pozwala, w 100% manualnie - jest super! Co ciekawe wieczorami na 100% szybciej ostrzę niż AF'em N 85mm 1.4 kosztuje pewnie tyle co z 6 takich ciamciangów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 Niestety tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Pstrykamy juz Sigma 10-20mm. Ale szeroko i wogole super zabawa, ale filtr to musowo trzeba dokupic. Na poczatek polar i uv chyba wystarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 UV możesz sobie odpuścić,polar koniecznie slim bo będzie winietować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Krążą opinie, że UV-ka pod słońce może powodować spadek jakości obrazu. Mieliście już takie przypadki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2010 Ja nie miałem ale rzeczywiście tak może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2010 Przy najblizszej okazji zrobię test Tokiny 12-24 /4 pod ostre światło ( z i bez UV-ki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2010 Krążą opinie, że UV-ka pod słońce może powodować spadek jakości obrazu. Mieliście już takie przypadki? Miałem taki przypadek z moją Sigmą 10-20, obraz wyglądał bardzoo kiepsko,można było zauważyć słabą ostrość,a na bokach kadru to już była tragedia. To jest mój powód dla którego nie zakładam filtrów uv na obiektyw.Wszystkie swoje uv'ki sprzedałem i jakoś moje szkła jeszcze żyją i mają się dobrze <_< PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 @Patu podziel sie wrazeniami z uzytkowania 24mm f2.8, bo widzialem fotki w wiesciach znad wody. Warto bylo sie przesiadac z Tamrona 17-50mm? Czytalem recenzje na optyczne.pl i jakos nie byli zachwyceni tym szklem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Recenzje, recenzjami, szczególnie na niektórych krajowych forach ( warto zapoznać sie z zagranicznymi opiniami). Generalnie szkło jest ostre od pełnej dziury ( moja sztuka wybierana była z 3-ech), małe i poręczne, posiada szybki i celny AF... no i srednica filtrów 52mm ( co wiąże się niższą ceną). Z trójki stałych ultrawide`ów Nikkora ( 20mm, 28mm) jest najbardziej zachwalane optycznie... Co do porównania z Tamronem, inna plastyka obrazka, inna rozdzielczość i ostrość na plus dla N.Wada jest praca pod ostre światło, potrafi łapać bliki ( ale to chyba przypadłośc większości szkieł - nawet topowych). Narazie pstryknąłem kilkadziesiąt fotek, po sezonie będę mógł powiedzieć więcej. P.S obejrzyj prace Jerzego, pstryka tym obiektywem ( bodajże przypiętym do analoga) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 No wlasnie cos tam pisali, ze pod analogiem to zupelnie inna sprawa. Bede trawil temat dalej, bo na razie sie nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Recenzje, recenzjami, szczególnie na niektórych krajowych forach ( warto zapoznać sie z zagranicznymi opiniami). Generalnie szkło jest ostre od pełnej dziury ( moja sztuka wybierana była z 3-ech), małe i poręczne, posiada szybki i celny AF... no i srednica filtrów 52mm ( co wiąże się niższą ceną). Z trójki stałych ultrawide`ów Nikkora ( 20mm, 28mm) jest najbardziej zachwalane optycznie... Co do porównania z Tamronem, inna plastyka obrazka, inna rozdzielczość i ostrość na plus dla N.Wada jest praca pod ostre światło, potrafi łapać bliki ( ale to chyba przypadłośc większości szkieł - nawet topowych). Narazie pstryknąłem kilkadziesiąt fotek, po sezonie będę mógł powiedzieć więcej. P.S obejrzyj prace Jerzego, pstryka tym obiektywem ( bodajże przypiętym do analoga) Może krótko jestem w temacie ale zdążyłem już się zorientować że testy na opacznych.pl są wyjątkowe .Wystarczy spojżeć na inne portale zagraniczne czy nawet na fotopolis.pl aby to dostrzec.Ja testów opacznych nie czytam(inna sprawa to komentarze użytkowników) i tyle,mam spokojne sumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Recenzje, recenzjami, szczególnie na niektórych krajowych forach ( warto zapoznać sie z zagranicznymi opiniami). Generalnie szkło jest ostre od pełnej dziury ( moja sztuka wybierana była z 3-ech), małe i poręczne, posiada szybki i celny AF... no i srednica filtrów 52mm ( co wiąże się niższą ceną). Z trójki stałych ultrawide`ów Nikkora ( 20mm, 28mm) jest najbardziej zachwalane optycznie... Co do porównania z Tamronem, inna plastyka obrazka, inna rozdzielczość i ostrość na plus dla N.Wada jest praca pod ostre światło, potrafi łapać bliki ( ale to chyba przypadłośc większości szkieł - nawet topowych). Narazie pstryknąłem kilkadziesiąt fotek, po sezonie będę mógł powiedzieć więcej. P.S obejrzyj prace Jerzego, pstryka tym obiektywem ( bodajże przypiętym do analoga) Może krótko jestem w temacie ale zdążyłem już się zorientować że testy na opacznych.pl są wyjątkowe .Wystarczy spojżeć na inne portale zagraniczne czy nawet na fotopolis.pl aby to dostrzec.Ja testów opacznych nie czytam(inna sprawa to komentarze użytkowników) i tyle,mam spokojne sumienie. ...dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 HejJa od niedawna jestem w posiadaniu d5000 z kitowym 18-55, i chcę wymienić te szkło. I pytanie do Was, lepiej wybrać 18-200, czy 18-105 i stałkę 50-kę albo 70-300.Chcę robić fotki; rodzinka + przyroda i to co mi wpadnie w oko - szkło.Szkiełka będę wybierał Nikona, bo z pewnością za pare latek będę chciał zmienić puszkę. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 14 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Moim zdaniem najlepszym wyborem dla ciebie będzie Nikkor 18-200, z tego względu że posiada bardzo uniwersalną ogniskową. Obfocisz nim pomieszczenia, wspólne wypady z rodziną, przyrodę również. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Chyba też poszedłbym na początek w uniwersalizm. 18-200 będzie bardzo dobrym wyborem. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Chyba też poszedłbym na początek w uniwersalizm. 18-200 będzie bardzo dobrym wyborem. PozdrawiamRemek18-105 już sporo radochy daje a do 200mm .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi