admin Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Chyba też poszedłbym na początek w uniwersalizm. 18-200 będzie bardzo dobrym wyborem. PozdrawiamRemek18-105 już sporo radochy daje a do 200mm .......... W sumie tak i w sumie nie 200mm zależy dla kogo. Ja po szale długich szieł ... nie mam już takiego - najdłużej w zestawie 70mm. Wolę podejść i robić bliżej zdjęcia - są ciekawsze, głębsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 No tak Remku. Ale Ty już sporo poznałeś. Na początku (mimo, że kiedyś bawiłem się już dwusetkami w analogach) jest to całkiem interesujące. Stalka (mam tylko 35/1.8 ), bywa jak kałasznikow, z jednym pociskiem w komorze i właśnie wówczas rodzi się najczęściej pytanie: co chcę uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Stałki są?fajne, ale trzeba się do tego przyzwyczaić, później już patrzysz i myślisz jak stałka a wystarczą 3 ... i jak jest lekko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Szkła o dużej ogniskowej są fajnie lecz zależy dla kogo.Ktoś kto sprzedał stałki i kupił zooma po jakimś czasie powróci do stałek Obiektywom stałoogniskowym nic raczej nie dorówna, są świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Jako odmieniec systemowy mam chyba chlodniejsze spojrzenie na problem..Mialem do czynienia ze wszystkimi wymienionymi szklami (koledzy moi maja system N.) i 18-105 robi najlepsze obrazki. Jest szybki, celny, ostry i fajnie rysuje, i chyba jednak najoptymalniejsze szklo w zakresie szerokopojetej uniwersalnosci. Mialem przyjemnosc popracowac z D5000 wlasnie z 18-105 i dosyc komfortowa to praca byla. Do tego jeszcze jakas fajna jasna stalka i sadze ze wiecej do szczescia nie potrzeba.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 No i stabilizacja w 105 jest na medal (moim zdaniem) http://img138.imageshack.us/i/2038.jpg/i np. (też z ręki):http://img20.imageshack.us/i/dsc0021aq.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Hej !Wielkie dzięki za rady.Szkło te - spacerowe ma być, tak naprawdę dla mojej Żonki, która nie chce zmieniać obiektywów ( dla mnie oczywiście też ).Mam pytanie; z jak największej odległości zrobie fotkę dzieciakowi, powiedzmy twarzy, jednym i drugim szkłem.Co do 18-200, to słyszałem, że mocno winietuje przy 200, a przy 18 z kolei robi bardzo słabe foty.I jak z jakością tych fotek.Widziałem na innych forach kilka fotek robionych jednym i drugim szkłem, ale one tak na dobrą sprawę wiele nie mówią.Nie ma to jak spostrzeżenia użytkowników tych szkieł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Może komuś się przyda ta stronka - są wykresy ostrości i zniekształceń obiektywów... http://www.slrgear.com/reviews/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2010 Małe pytanko;N 18-200 czy Sigma 18-250 ? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 N 18-200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2010 Zdecydowanie N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2010 Wielkie Dięki Panowie ! Tylko wejdzie Matka Pieniężna... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Ja mam kolejna rozterke. Jakis czas temu byl u mnie kolega fotograf. Zona podpiela pozyczonego od niego N 70-200 no i... mam problem. Nie usmiecha mi sie wylozyc przeszlo 1500 funciakow, wiec szukam tanszej alternatywy.Jak dobrze pamietam, to chyba Remek pozytywnie wyrazal sie o N AF-S 70-300mm f4.5-5.6G IF-ED VR. Opcja nr 2 to Sigma 70-200mm. Troche drozsza, ze stalym jasnym swiatlem, ale bez stabilizacji. Moze to kwestia wprawy, ale mi ciezko bylo utrzymac N 70-200 przy ogniskowej 200mm i dluzszym czasie. Bede wdzieczny za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Jak nie potrzebujesz jasnego szkła to polecam Nikkora 70-210/4 lub ( 4-5.6), tzw. pompka. Ostry od pełnej dziury, daje piękny i kontrastowy obrazeki, ma przyjemny bokeh i niezniszczalną konstrukcję. Do okazjonalnego pstrykania przy normalnym świetle idealny ( co potwierdzają opinie userów), i kosztuje na rynku wtórnym 600 - 800PLN ( choć nie łatwo go upolować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Potrzebuje czegos ze stabilizacja obrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Będziesz pstrykał w ciemnych pomieszczeniach czy okazjonalnie w plenerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Ja podpiełem 70-300 N i Sigmę 18-250 ( która jest zdecydowanie lepsza w rankingu optyczne.pl ), zrzuciłem foty na kompa.I moim zdaniem przy najniżych ogniskowych N bije na głowę Sigmę, a już nie mówiąc o najdalszych. Foty robiłem w pomieszczeniach i na dworze.Przyznaje nie mogę o sobie powiedzieć, że jestem fotografem, ale z moich obsrewacji bez wachania wybrałbym N 70-300. Pozdr Czaro73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 @patu, najczesciej na zewnatrz, ale warunki oswietleniowe w Szkocji zostawiaja sporo do zyczenia. Kupilem w lipcu N 18-105mm i zabralem na Alaske. Stabilizacja ratowala mi tylek sporo razy, bo pogoda byla do bani. Ale stalki i jasnego swiatla i tak nic nie przebije. @czaro73, wydaje mi sie, ze jest spora roznica miedzy Sigma 18-250mm a 70-200mm. Gdyby nie brak stabilizacji obrazu, to nawet bym sie nie zastanawial. Pojawila sie teraz na rynku nowa Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM. Ta juz ma stabilizacje, ale kosztuje tylko troche mniej niz N 70-200mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2010 @patu, najczesciej na zewnatrz, ale warunki oswietleniowe w Szkocji zostawiaja sporo do zyczenia. Kupilem w lipcu N 18-105mm i zabralem na Alaske. Stabilizacja ratowala mi tylek sporo razy, bo pogoda byla do bani. Ale stalki i jasnego swiatla i tak nic nie przebije. @czaro73, wydaje mi sie, ze jest spora roznica miedzy Sigma 18-250mm a 70-200mm. Gdyby nie brak stabilizacji obrazu, to nawet bym sie nie zastanawial. Pojawila sie teraz na rynku nowa Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM. Ta juz ma stabilizacje, ale kosztuje tylko troche mniej niz N 70-200mm. Lukomat, ja pisałem o 70-300, a nie o 70-200 . Na razie 70-200 i tak jest w tej chwili poza moim zasięgiem , tak więc nic nie mogę powiedzieć więcej o tym szkle. Pozdr czaro73 Znalazłem jeszcze coś takiego - mały symulator, dla wszystkich, którzy szukają różnych szkieł - ogniskowych http://nikoniarze.pl/symulator-ogniskowej-dla-obiektywow-nik kor/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Pattu, przymierzałeś może do swojego body Nikkora MF 20 mm f/2.8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Czaro73, pisales o Nikonie 70-300mm i Sigmie 18-250mm, a ja o Nikonie 70-300mm i Sigmie 70-200mm. Wiem, ze N 70-300mm to dobre szklo. Szukam czegos z jasnym swiatlem i stabilizacja, ale wychodzi na to, ze musialbym wylozyc grubo przeszlo 1000 funciakow, a to juz mi sie nie usmiecha. W tym przedziale cenowym pozostaje kompromis miedzy stalym swiatlem i stabilizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Sorrki Lukomat, nie wczytałem się dość dokładnie Moim skromnym zdaniem, to najlepiej podpiąć dane szkło do body, a potem zrzucić swoje foty na kompa - do weryfikacji.A najlepiej to poznać kogoś z takiego sklepu i z nim wybrać się w plener z takim szkiełkiem.W sklepach niesieciowych jest to do wykonania. Pozdr czaro73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Pattu, przymierzałeś może do swojego body Nikkora MF 20 mm f/2.8?Robbert, nie miałem okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Ja podpiełem 70-300 N i Sigmę 18-250 ( która jest zdecydowanie lepsza w rankingu optyczne.pl ), zrzuciłem foty na kompa. Taaaaa .... optyczne.pl to ciekawa strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Może niekiedy trudno w to uwierzyć ale mój kolega używa właśnie 70-300 oraz D300 jako podstawowy zestaw do lotnictwa. Oczywiście używa też dłuższych obiektywów ale wiele zdjęć było zrobione wspomnianym nikkorem - http://www.hesja.pl/XPL/galeria/show/69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi