Skocz do zawartości

Powiekszanie szklarni

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba też poszedłbym na początek w uniwersalizm. 18-200 będzie bardzo dobrym wyborem.

Pozdrawiam

Remek

18-105 już sporo radochy daje a do 200mm ..........

W sumie tak i w sumie nie :D 200mm zależy dla kogo. Ja po szale długich szieł ... nie mam już takiego - najdłużej w zestawie 70mm. Wolę podejść i robić bliżej zdjęcia - są ciekawsze, głębsze.

• Odpowiedzi 313
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No tak Remku. Ale Ty już sporo poznałeś.

Na początku (mimo, że kiedyś bawiłem się już dwusetkami w analogach) jest to całkiem interesujące.

Stalka (mam tylko 35/1.8 ), bywa jak kałasznikow, z jednym pociskiem w komorze i właśnie wówczas rodzi się najczęściej pytanie: co chcę uzyskać :D

Jako odmieniec systemowy mam chyba chlodniejsze spojrzenie na problem..

Mialem do czynienia ze wszystkimi wymienionymi szklami (koledzy moi maja system N.) i 18-105 robi najlepsze obrazki. Jest szybki, celny, ostry i fajnie rysuje, i chyba jednak najoptymalniejsze szklo w zakresie szerokopojetej uniwersalnosci.

Mialem przyjemnosc popracowac z D5000 wlasnie z 18-105 i dosyc komfortowa to praca byla. Do tego jeszcze jakas fajna jasna stalka i sadze ze wiecej do szczescia nie potrzeba.

pozdro

Hej !

Wielkie dzięki za rady.

Szkło te - spacerowe ma być, tak naprawdę dla mojej Żonki, która nie chce zmieniać obiektywów ( dla mnie oczywiście też ).

Mam pytanie; z jak największej odległości zrobie fotkę dzieciakowi, powiedzmy twarzy, jednym i drugim szkłem.

Co do 18-200, to słyszałem, że mocno winietuje przy 200, a przy 18 z kolei robi bardzo słabe foty.

I jak z jakością tych fotek.

Widziałem na innych forach kilka fotek robionych jednym i drugim szkłem, ale one tak na dobrą sprawę wiele nie mówią.

Nie ma to jak spostrzeżenia użytkowników tych szkieł .

• 4 tygodnie później...

Ja mam kolejna rozterke. Jakis czas temu byl u mnie kolega fotograf. Zona podpiela pozyczonego od niego N 70-200 no i... mam problem. Nie usmiecha mi sie wylozyc przeszlo 1500 funciakow, wiec szukam tanszej alternatywy.

Jak dobrze pamietam, to chyba Remek pozytywnie wyrazal sie o N AF-S 70-300mm f4.5-5.6G IF-ED VR. Opcja nr 2 to Sigma 70-200mm. Troche drozsza, ze stalym jasnym swiatlem, ale bez stabilizacji. Moze to kwestia wprawy, ale mi ciezko bylo utrzymac N 70-200 przy ogniskowej 200mm i dluzszym czasie. Bede wdzieczny za podpowiedz.

Jak nie potrzebujesz jasnego szkła to polecam Nikkora 70-210/4 lub ( 4-5.6), tzw. pompka. Ostry od pełnej dziury, daje piękny i kontrastowy obrazeki, ma przyjemny bokeh i niezniszczalną konstrukcję. Do okazjonalnego pstrykania przy normalnym świetle idealny ( co potwierdzają opinie userów), i kosztuje na rynku wtórnym 600 - 800PLN ( choć nie łatwo go upolować).

Ja podpiełem 70-300 N i Sigmę 18-250 ( która jest zdecydowanie lepsza w rankingu optyczne.pl ), zrzuciłem foty na kompa.

I moim zdaniem przy najniżych ogniskowych N bije na głowę Sigmę, a już nie mówiąc o najdalszych. Foty robiłem w pomieszczeniach i na dworze.

Przyznaje nie mogę o sobie powiedzieć, że jestem fotografem, ale z moich obsrewacji bez wachania wybrałbym N 70-300.

Pozdr

Czaro73

@patu, najczesciej na zewnatrz, ale warunki oswietleniowe w Szkocji zostawiaja sporo do zyczenia. Kupilem w lipcu N 18-105mm i zabralem na Alaske. Stabilizacja ratowala mi tylek sporo razy, bo pogoda byla do bani. Ale stalki i jasnego swiatla i tak nic nie przebije.

@czaro73, wydaje mi sie, ze jest spora roznica miedzy Sigma 18-250mm a 70-200mm. Gdyby nie brak stabilizacji obrazu, to nawet bym sie nie zastanawial. Pojawila sie teraz na rynku nowa Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM. Ta juz ma stabilizacje, ale kosztuje tylko troche mniej niz N 70-200mm.

@patu, najczesciej na zewnatrz, ale warunki oswietleniowe w Szkocji zostawiaja sporo do zyczenia. Kupilem w lipcu N 18-105mm i zabralem na Alaske. Stabilizacja ratowala mi tylek sporo razy, bo pogoda byla do bani. Ale stalki i jasnego swiatla i tak nic nie przebije.

@czaro73, wydaje mi sie, ze jest spora roznica miedzy Sigma 18-250mm a 70-200mm. Gdyby nie brak stabilizacji obrazu, to nawet bym sie nie zastanawial. Pojawila sie teraz na rynku nowa Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM. Ta juz ma stabilizacje, ale kosztuje tylko troche mniej niz N 70-200mm.

Lukomat, ja pisałem o 70-300, a nie o 70-200 :D . Na razie 70-200 i tak jest w tej chwili poza moim zasięgiem :( , tak więc nic nie mogę powiedzieć więcej o tym szkle.

Pozdr

czaro73

Znalazłem jeszcze coś takiego - mały symulator, dla wszystkich, którzy szukają różnych szkieł - ogniskowych

http://nikoniarze.pl/symulator-ogniskowej-dla-obiektywow-nik kor/

Czaro73, pisales o Nikonie 70-300mm i Sigmie 18-250mm, a ja o Nikonie 70-300mm i Sigmie 70-200mm. Wiem, ze N 70-300mm to dobre szklo. Szukam czegos z jasnym swiatlem i stabilizacja, ale wychodzi na to, ze musialbym wylozyc grubo przeszlo 1000 funciakow, a to juz mi sie nie usmiecha. W tym przedziale cenowym pozostaje kompromis miedzy stalym swiatlem i stabilizacja :(

Sorrki Lukomat, nie wczytałem się dość dokładnie Embarassed

Moim skromnym zdaniem, to najlepiej podpiąć dane szkło do body, a potem zrzucić swoje foty na kompa - do weryfikacji.

A najlepiej to poznać kogoś z takiego sklepu i z nim wybrać się w plener z takim szkiełkiem.

W sklepach niesieciowych jest to do wykonania.

Pozdr

czaro73

Może niekiedy trudno w to uwierzyć ale mój kolega używa właśnie 70-300 oraz D300 jako podstawowy zestaw do lotnictwa. Oczywiście używa też dłuższych obiektywów ale wiele zdjęć było zrobione wspomnianym nikkorem - http://www.hesja.pl/XPL/galeria/show/69