admin Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Tak, zdjęcia nie są powalające ale wnioski z ich oglądania można wyciągnąć. Jest kupa dobrych i wybitnych stałek w nikonie. Kiedyś miałem taką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Znacznie łatwiej, szybciej i lepiej jest na dalmierzu. Zgadza się - niekiedy szybciej niż aparatem z AFS'em. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Wybór jest ale jak się go zawęzi do możliwości portfela to się drastycznie kurczy <_< W sumie to widzę jeden, AF NIKKOR 20mm f/2.8D , lub jego manualne odpowiedniki. Nie wiem tylko dlaczego są droższe od AF??? Przy szerokim spokojnie się obchodzę bez AF ale jak dają gratis to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 A może jest coś godne uwagi ( stałki )ze stajni Zeiss i Leica do mojego D5000 ( tak do 2000 ) ?Ja swoje body nie zmienie przez 1-2 lata, bo najpierw muszę się podszkolić i poznać lepiej możliwości, potem pewnie wybiorę 300s lub tanią pełną klatkę z N. I dlatego będę chciał wykorzystać swoje szkła w przyszłości nim zarobie na lepsze . czaro73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Wybór jest ale jak się go zawęzi do możliwości portfela to się drastycznie kurczy <_< W sumie to widzę jeden, AF NIKKOR 20mm f/2.8D , lub jego manualne odpowiedniki. Nie wiem tylko dlaczego są droższe od AF??? Przy szerokim spokojnie się obchodzę bez AF ale jak dają gratis to... Często AIS są bardziej cenione przez ich obecną unikalność. Niektóre to wyjątkowe szkła np. Ais 35 f/1.4. Nie miał i chyba nie ma obecnie swojego odpowiednika (mimo, że mamy w systemie nikona od zeszłego roku afs 35 G). A Robert jaki aparat? Na pełnej klatce? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 A może jest coś godne uwagi ( stałki )ze stajni Zeiss i Leica do mojego D5000 ( tak do 2000 ) ?Ja swoje body nie zmienie przez 1-2 lata, bo najpierw muszę się podszkolić i poznać lepiej możliwości, potem pewnie wybiorę 300s lub tanią pełną klatkę z N. I dlatego będę chciał wykorzystać swoje szkła w przyszłości nim zarobie na lepsze . czaro73 Czaro73,Godne są ale obiektywy kupuje się tak jak wędki - okonie na jerkówkę? Można ale jak napiszesz, że chcesz okonie łowić to doradzimy Tobie lepszy wybór. Zatem do czego ten obiektyw? Poza tym początkującym polecam obiektywy z autofocusem. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 No to ja zeby nie bylo zanabylem droga kupna: Nikkor AF-S 300 f/4.0D IF-ED Juz sie paczki nie moge doczekac. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 @nyny, musisz mieć megaplecak na wszystkie szkła...Czekam na sample z nowego nabytku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 @nyny, musisz mieć megaplecak na wszystkie szkła...Czekam na sample z nowego nabytku.. No w ten co mam sie jeszcze powinien zmiescic, ale juz jest ledwo ledwo;)Chyba nastepny zakup to wiekszy plecaczek;) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Remek, aktualnie skłaniam się najbardziej ku D7000. Foto sample nie powalaj ale wiem, że wyduszę z niego dużo. Najbardziej kręcą mnie w nim filmy. Oj, poszalałbym sobie 18-200 będzie idealny do filmowania a myślę, że jako tele do fotek też da radę. Do tego lekka stałka w zakresie 28-32, po przeliczeniu oczywiście. Domyślasz się do czego Mam już nawet mobilny podgląd do tej zabawy W najbliższych dniach go wypróbuje przy filmowaniu pracy woblera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 D7000 bardzo dobra maszynka. Na sample na Internecie nie patrz. Ja już nie patrzę bo to najgorsza reklama dla sprzętu - niekiedy zastanawiałem się jak można spieprzyć tak zdjęcia - widać można ... nadal jednak nie wiem jak. 18-200 bardzo uniwersalny obiektyw. Przez wielu polecany jako obiektyw do travela. Widziałem nawet jedną publikację zrobioną tym obiektywem i d300 - wyszło wyśmienicie. Końcówka zakresu, jak zwykle przy tego typu obiektywach nie zachwyca ale przy kropie 1.5 ... 200mm masz już wcześniej więc płaczu nie będzie. Z 20mm rozumiem. Zastanawiam się czy coś jeszcze polecić. W nikonie w zasadzie jest jeszcze 16mm ale koszt I nie jest małym obiektywem. Później już 20, 24 mm. Można kombinować coś ze Sigmy ale ... po moich doświadczeniach nie kupuję innych szkieł niż z systemu - później i tak dochodziłem do wniosku, że trzeba zmienić. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Staram się wyszukiwać sample robione przez fachowców w oryginale. Właśnie znalazłem takowe i mnie utwierdziły w wyborze. Zadecydowały jednak filmy robione przez fachowców przy świetle zastanym. Miodzio Trafiłem nawet na większych kaskaderów ode mnie. Mieli taki mały helikopter do którego zapakowali D7000. Kurcze, musze wejść na forum modelarzy i się zorientować ile by takie coś kosztowało Co do 18-200 to na pewno bardzo rzadko będę wykorzystywał górny zakres przy zdjęciach. Przy filmowani na pewno tak bo długa ogniskowa skraca perspektywę z czego w filmach często korzystam. Ale tu nikt straty ostrości na brzegach nie zauważy Tak więc zestaw jest, potrzebna tylko kasa. Lece po kolorowy tusz do drukarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Wrzuć proszę?jakieś linki do tych sampli video - chętnie zobaczę PozdrawiamRemek P.S.A dla stałoklatkowców polecam jedyny obiektyw niesystemowy, z którego byłem NIESAMOWICIE zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 Jako uzupełnienie drugiego filmu http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcame ra/slr/d7000/sample.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 29 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2011 PS. Oglądamy oczywiście tylko w wersji full HD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Rzeczywiście imponujące. Widać też, że niektóre ujęcia zrobione na jasnych szkłach. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Szkło, które chciałbym nabyć potrzebne mi będzie do portretów ( i tu skłaniam się ku N 35 ) i do pejzaży-jeśli można to pogodzić w tym zakresie cenowym.N 35 jest szersze o 50 i to wg mnie to plus, zawsze mogę podejść, cena super, foty jakie oglądałem też mi się podobają.No , ale jeśli jest jakieś szkło, które wg. Was jest bardziej odpowiednie, to bardzo proszę o pomoc .Na tą chwilę mam 18-55 i 70-300, a powyższy słoik to taki mały krok do rozszerzenia moich horyzontów Pozdr Czaro73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja należę do ludzi którzy wiedzą czego chcą więc jak coś kupuję to pod bardzo konkretne potrzeby. Robiłem i portrety stałą 125 mm bo plastyka takiej ogniskowej mi się podoba. Nigdy bym nie kupił obiektywu zbliżonego do 50 mm bo mnie fotki robione takowymi nie kręcą. Są zbyt normalne bo widza jak nasze oko. To jest dobre do fotografowanie dokumentów lub dowodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja należę do ludzi którzy wiedzą czego chcą więc jak coś kupuję to pod bardzo konkretne potrzeby. Robiłem i portrety stałą 125 mm bo plastyka takiej ogniskowej mi się podoba. Nigdy bym nie kupił obiektywu zbliżonego do 50 mm bo mnie fotki robione takowymi nie kręcą. Są zbyt normalne bo widza jak nasze oko. To jest dobre do fotografowanie dokumentów lub dowodów. A nie wiedzialem ze ogniskowa determinuje plastyke obrazowania przez obiektyw.Ale chetnie poczytam o tym. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 MZ to raczej zasługa budowy obiektywu, soczewek, ich układu i jakości. Co innego bokeh, z długiego jasnego szkła jest po prostu najładniejszy ( bokehowi onaniści nazywają go kremowym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Ja należę do ludzi którzy wiedzą czego chcą więc jak coś kupuję to pod bardzo konkretne potrzeby. Robiłem i portrety stałą 125 mm bo plastyka takiej ogniskowej mi się podoba. Nigdy bym nie kupił obiektywu zbliżonego do 50 mm bo mnie fotki robione takowymi nie kręcą. Są zbyt normalne bo widza jak nasze oko. To jest dobre do fotografowanie dokumentów lub dowodów. A nie wiedzialem ze ogniskowa determinuje plastyke obrazowania przez obiektyw.Ale chetnie poczytam o tym. pozdro Szerokie jasne szkła na pełnej dziurze powodują że zdjęcia są trójwymiarowe,wąskie i ciemne spłaszczają je.Trójwymiarowość równa się plastyka MZ.Kupiłem 135mm/f2,8 do portretu i je sprzedałem bo wychodziły płaskie.Uszy zdawały się być zaraz za oczami .Zgadza się że 50mm jest za normalne.Mówię niestety o formacie APS-c na pełnej klatce to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 nyny, jak postawiłeś sobie tezę, że jest jeden element „determinujący” plastykę to sobie będzie musiał sam z tą tezą dyskutować Mam ciekawsze rzeczy do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 J Nigdy bym nie kupił obiektywu zbliżonego do 50 mm bo mnie fotki robione takowymi nie kręcą. Są zbyt normalne bo widza jak nasze oko. To jest dobre do fotografowanie dokumentów lub dowodów. http://www.flickr.com/photos/23101599@N03/3683236213/sizes/l /in/photostream/50mm na D90, rzeczywiście jakieś takie dowodowe.. http://www.flickr.com/photos/isayx3/3807310630/sizes/l/in/ph otostream/35mm na D3, co on wyczynia, przecież to nie jest szkło portretowe.. http://www.flickr.com/photos/jermfestphotography/4830219568/ sizes/l/in/photostream/28mm, rozpusta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 nyny, jak postawiłeś sobie tezę, że jest jeden element „determinujący” plastykę to sobie będzie musiał sam z tą tezą dyskutować Mam ciekawsze rzeczy do roboty Zadna teza, ale ogniskowa nie ma nic wspolnego z plastyka, ani obrazowaniem.Jedyne z czym to z odlegloscia i rozkladem GO.Reszte robi uklad, jakosc, ilosc soczewek.Ja tez mam ciekawsze rzeczy do roboty, ale czasami warto kogos uswiadomic, bo jeszcze ktos inny przeczyta i kupi 1000mm do portretowania. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 dawid można 10mm 35mm 50mm 85mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi