andwol Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Witam kolegów. Od jakiegoś czasu śledzę wpisy na forum - dużo już się dowiedziałem na temat metod połowu i sprzętu na pstrągi. Od nowego roku, jak Bog da, zamierzam zacząć wędkować - spiningować na górskich wodach w rejonie Zamościa - nie mam żadnego doświadczenia z połowem pstragów - naczytałem się o tym jedynie, ale coś mnie ciągnie nad Wieprz i Por i w przyszłym roku już nie odpuszczę. Proszę o radę z czym nad wodę - nie chce kupić "badziewia" ale w miarę dobry sprzęt i to zarowno wędzisko jak i kołowrotek, którymi mógłbym spiningować wobkami i wirówkami itp. Planuję na ten cel wydać łącznie ok. 800 - 900 zł. Jeżeli możecie koledzy to poradźcie - z góry dziękuję za pomoc Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Dobry sprzęt za 900 to pojęcie względne. Szukaj używek, np. kołowrotek coś z emblema 2500-były na forum w granicach 400zł w bardzo dobrym stanie.Kij jakaś używka, tyko jaką długość chcesz, brodząc to 2,13, natomiast z brzegu chyba coś dłuższego- powinieneś coś zakupić na forum, powiedzmy batsona np.IST 993F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) A co to jest ten "pastąg"A tak na poważnie to jak nowe to jakiś zauber lub klon w rozmiarze 3000 plus wędzisko w zależności od przynęt stosowanych i preferowane długości ... jakieś fenwick czy inne dragon. .. W używanych można już bardziej poszaleć ... ale pierwsze musisz wiedzieć czego chceszTzn długość i rodzaj przynęt Edytowane 24 Września 2015 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andwol Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Dzięki Jozi. Nie sprecyzowalem będę lowił glownie z brzegu. A ogłoszenia na forum śledzę i szukam juz tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andwol Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Przynęty - myślę głównie o woblerach 4-6 cm, obrotówki w rozmiarze 1-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 No to jakieś 12 lb będzie ok... długość jak dlamnie to 2.2 do 2.6Do powiedzmy 14 gram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andwol Opublikowano 24 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Długość kija to co najmniej 2,4 - ale chyba nie dłuższy niż 2,7 - o takim przynjamniej myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jogas Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Polecam dragona moderate 2,60 3-18 g super patyk głęboko się ugina. Wcześniej lowilem daiwa exceler jigger 240 5-25 też fajny kijek niby akcja fast i szczytowa ale nie pracował tylko szczytem ale przechodzi w parabole. Do tego mam penn battle 2000 i zestawik super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Polecam dragona moderate 2,60 3-18 g super patyk głęboko się ugina. Wcześniej lowilem daiwa exceler jigger 240 5-25 też fajny kijek niby akcja fast i szczytowa ale nie pracował tylko szczytem ale przechodzi w parabole. Do tego mam penn battle 2000 i zestawik super.Jak kij sprawdzony to może być. A jak kręcioł dobrze układa żyłkę, bardziej szedłbym w używanego emblema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Od nowego roku, jak Bog da, zamierzam zacząć wędkować - spiningować na górskich wodach w rejonie Zamościa - nie mam żadnego doświadczenia z połowem pstragów - naczytałem się o tym jedynie, ale coś mnie ciągnie nad Wieprz i Por i w przyszłym roku już nie odpuszczę.Na wymienionych rzekach oczywiście łowi się na wszelakie przynęty, jednak Roztocze jest chyba najbardziej "jigowo-kogutowym" zagłębiem pstrągowym. I to chyba w tym kierunku należałoby pójść sprzętowo, żeby wyjazdy były udane ! Czasem jak jakiś miły " Zamościak " pokaże swoje pudełko i kijka to można się silnie zdziwić czym się najlepiej łowi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Na giełdzie jest canadian im6. Powinien spełnić Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jogas Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Na allegro pojawiła się szeroka gama serii dragona moderate w fajnych cenach patyki naprawdę godne uwagi. Blanki toraya zdrowo zbrojone w fuji. Jak już pisałem posiadam taki kijek i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Na allegro pojawiła się szeroka gama serii dragona moderate w fajnych cenach patyki naprawdę godne uwagi. Blanki toraya zdrowo zbrojone w fuji. Jak już pisałem posiadam taki kijek i jestem zadowolony. Toray nie robi blankow, tylko maty weglowe. A blanki dla Dragona robia jakies chinskie raczki w chinskiej fabryczce, kompletnie nie zwiazanej z Torayem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Toray nie robi blankow, tylko maty weglowe. A blanki dla Dragona robia jakies chinskie raczki w chinskiej fabryczce, kompletnie nie zwiazanej z Torayem I zaraz się zacznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 A co to jest ten "pastąg"A tak na poważnie to jak nowe to jakiś zauber lub klon w rozmiarze 3000 plus wędzisko w zależności od przynęt stosowanych i preferowane długości ... jakieś fenwick czy inne dragon. .. W używanych można już bardziej poszaleć ... ale pierwsze musisz wiedzieć czego chceszTzn długość i rodzaj przynętJa ze swojego doświadczenia odradzam wszelakie klony Zaubera do stosowania na pstrągach. Używałem Spro Red Arc i przy lekkich wabikach często plecionka lądowała pod nakrętką szpuli. A nad wodą nie mam zamiaru zastanawiać się czy znowu tak będzie dlatego Spro poszedł do ludzi a jego miejsce zastąpił Shimano Technium 2500 fb. Moim zdaniem Shimano w rozmiarze 2500 to idealny rozmiar pod pstrąga.Jeżeli chodzi o wędkę to myślę, że do połowów z brzegu długość 2,4 m jest optymalna - da redę na większej wodzie a na ciurku nie będzie przeszkadzać. Tak jak radzą koledzy szukałbym czegoś w używkach i bardziej moderate niż super fast. Coś z węgla o niższym module. Ja używam Batsona rx6 2,7 m do 21 g. Troszkę przydługi na małe rzeczki ale łowi mi się nim doskonale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 http://jerkbait.pl/topic/63606-pacific-bay-im6-made-in-usa/Sprawdź sobie to ogłoszenie zagadać do sprzedającego i podpytaj go o kijek dokładnie bo powinien być idealny do twoich potrzeb do tego starczy na nowego zaubera nie chce zostać zlinczowany ale według mnie przynajmniej ja tak lowie używam właśnie zaubera w wielkości 2000 spokojnie wystarcza mi do prowadzenia przynęt z prądem nie muszę kręcić jak szalony wkoncu kołowrotek jest szybki a pod prąd mogę prowadzić bardzo wolno nie meczac się tak jak było to przy założeniu jego większego brata (zaubera)Druga zaletą tego kolowrotka przy pstragowaniu jest to ze dokupujesz zapasowa szpule w rozmiarze 1000 i nawiasz na nią do pełna cieniutka plecionke która idealnie się na nią mieści do pełna a na pewno będziesz używał ze względów ekonomicznych i po stracie kilku ładnych ryb (ja przezucilem się tylko na żyłkę 24 lowiac cienko a standardowo używam plecionki 0.12 i pstragowi to nie przeszkadza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) A po co emblem lub zauber 3000 ktore waza ok. 300g,pstrag to raczej lekkie lowienie i finezja. Radzilbym lzejszy sprzet np rarenium 2500-3000 daiwa 2500 lzejsze modele, ryobi slam Edytowane 24 Września 2015 przez bomber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 I zaraz się zacznie.... Oj tam, nic sie nie zacznie Toray robi tylko polprodukty i tyle. Robi lepsza kase na innych branzach, wiec po co by sie pchal w robienie gotowych produktow na taki niszowy rynek jak wedkarstwo Toray - Maker of fibers, textiles, resins, plastics, films, chemicals, ceramics, composite materials, medical products, and electronics. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Ja na Twoje rzeczki + Bystra, Bystrzyca, Chodelka używam zestawu Batson 933f , Spro red arc 3000 i HM80.Moim zdaniem idealny zestaw na te rzeczki.Na allegro jak i na giełdzie trafiają się te kije od 500 pln wzwyż / aktualnie jest chyba nowy za 770 pln na allegro /Red arc od 150 w góre używki, żyłka chyba 20 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Nie wiem jak się łowi na Roztoczu, ale wobler 6cm w nurtach Tanwi to inna klasa oporu niż gumka czy jig w Porze... I tak po pierwszym sezonie dopiero będziesz wiedział dokładnie czego potrzebujesz jeśli chodzi o kij. Jeden kocha gumki i jigi, inny nie widzi pstrągowania inacej niż wobler i blacha. A to determinuje jaki kij najlepiej spełni swoją rolę. Natomiast nie zrób mojego błędu z kręćkiem i kup shimaniaka. Na starcie kupiłem nówkę DAM-a, i okazało się że i waga za duża, i zła praca z cienkimi linkami. Został do cięższego spina, ale trochę nerwów straciłem.Teraz Technium FA i jestem bardzo zadowolony. Przy Twoim budżecie osobiście zrobiłbym tak - kręcioł za 600-700, Rarenium, biomek, stradic. A kij budżetowy ale przyzwoity bo i tak dopiero po sezonie sprecyzujesz oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Nie wiem jak się łowi na Roztoczu, ale wobler 6cm w nurtach Tanwi to inna klasa oporu niż gumka czy jig w Porze... I tak po pierwszym sezonie dopiero będziesz wiedział dokładnie czego potrzebujesz jeśli chodzi o kij. Jeden kocha gumki i jigi, inny nie widzi pstrągowania inacej niż wobler i blacha. A to determinuje jaki kij najlepiej spełni swoją rolę. Natomiast nie zrób mojego błędu z kręćkiem i kup shimaniaka. Na starcie kupiłem nówkę DAM-a, i okazało się że i waga za duża, i zła praca z cienkimi linkami. Został do cięższego spina, ale trochę nerwów straciłem.Teraz Technium FA i jestem bardzo zadowolony. Przy Twoim budżecie osobiście zrobiłbym tak - kręcioł za 600-700, Rarenium, biomek, stradic. A kij budżetowy ale przyzwoity bo i tak dopiero po sezonie sprecyzujesz oczekiwania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Bierz kijek 2,6-2,7 , cw do 20-25g, akcja fast. Pstrąg ma twardy pysk jak siądzie Ci większa sztuka to łatwiej go skutecznie przytniesz, a w rzeczkach z zawadami mocniejszą wędką będziesz lepiej kontrolował rybe... W tym sezonie łowilem na miękką wędka i powiem Ci tyle, że z dużym pstrągiem, wśród zawad, było baaaaaardzo ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Co do kolowrotka to zdecydowanie polecam red arc'a w rozmiarze 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Toray nie robi blankow, tylko maty weglowe. A blanki dla Dragona robia jakies chinskie raczki w chinskiej fabryczce, kompletnie nie zwiazanej z Torayem Jak mówił pewien chińczyk z kabaretu - "chłit marketingowy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Jak mówił pewien chińczyk z kabaretu - "chłit marketingowy" Nie sadze zeby Dragon gdziekolwiek napisal ze blanki robi Toray, wszedzie gdzie widzialem to pisalo ze robione na matach weglowych z Toraya A od maty do blanku to jeszcze dluga droga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi