Skocz do zawartości

Wędzisko i kołowrotek do połowu pstrąga?

andwol

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy wybieraja grube kije a ja bym nie przesadzal z gramatura i szukal patyka do 14gr. Spokojnie mozna kontrolowac rybe do 60cm a rzuty sa dalsze i reka mniej zmeczona. Wyjatkiem jest sytuacja gdy lowisz glownie na duze wobki ponad 10cm w stylu @Guzu wtedy faktycznie wyzsza gramatura ma sens. Ja tradycyjnie lowie wobkami 5-8cm wiec artmaty nie potrzebuje.

• Like 1

Nie sadze zeby Dragon gdziekolwiek napisal ze blanki robi Toray, wszedzie gdzie widzialem to pisalo ze robione na matach weglowych z Toraya :)

A od maty do blanku to jeszcze dluga droga ;)

Masz rację Dragon na swojej stronie informuję że do budowy blankow zostały zastosowane maty węglowe toray.

Kij, jakikolwiek wybierzesz, spasuj z kołowrotkiem. Źle dobrany do kija kołowrotek potrafi zepsuć nawet jego pracę.

O ile dobrej klasy kręciołek można spokojnie kupić przez net, to kij i tak musisz pomacać, założyć kolowrotek, przeciągnąć linkę, obciążyć. Byłoby dobrze spróbować rzutu o ile jest gdzie i sklep pozwoli, najlepiej ciezarkiem o takiej masie, jaką bedą mialy najczesciej uzywane wabiki.

Wcale nierzadkim widokiem wśród pstrągarzy jest kreciołek z wyższej półki i budżetowy kij. Pomacaj wędziska Mikado, w klasie tanich kijów oferuje najlepszą jakość blanków w stosunku do ceny, czasem kosztem estetyki wykończenia ale to mało obchodzi pstrąga czy kij jest ładny... A jak zapadniesz na ciężką chorobę zwaną salmonidozą to i tak pojawi się pomysł kija z pracowni ;-)

Bierz kijek 2,6-2,7 , cw do 20-25g, akcja fast. Pstrąg ma twardy pysk jak siądzie Ci większa sztuka to łatwiej go skutecznie przytniesz, a w rzeczkach z zawadami mocniejszą wędką będziesz lepiej kontrolował rybe... W tym sezonie łowilem na miękką wędka i powiem Ci tyle, że z dużym pstrągiem, wśród zawad, było baaaaaardzo ciężko...

Polecam XLS do 14gr

Ooo.Tak. Łowię takim XLS, w wersji 7'0". Lorbasom nie daję wielkich szans. 

Nabyłem ci ja ostatnio taką maliznę pstrągową, DAM Quick 1000.

Kilka zdięć wrzucam.

Na pierwszym i trzecim serce kołowrotka: ślimacznica. Oczywiście z brązu.

Na czwartym porównanie wielkościowe z Mitchellem 300, na piątym łożysko ślizgowe, jakżeby, z brązu.

Można zauważyć na fotce, że nawój żyłki daleki jest od ideału, ale przy tym rozwiązaniu konstrukcyjnym nie ma cienia możliwości uzyskania takich nawojów, jakie mają współczesne kręciołki.

Budowa arcyprosta. Dość powiedzieć, że go rozebrałem na czynniki pierwsze (i złożyłem) za pomocą scyzoryka Victorinox.

Wiem, ze są na forum miłośnicy takich, podobno niezniszczalnych, gadżetów. Fakt, nie ma się tam co zepsuć.

Ale czy lepszy jest od nowoczesnych konstrukcji? Na pewno nie.

Jednak w praktycznym łowieniu nowe wyroby lepiej się sprawdzają, są tanie, jak się zepsują, można bez żalu wywalić do śmietnika i kupić nowy kręcioł, z nowymi bajerami.

Po co więc wydałem dwie stówki?

Po prostu lubię stare mechanizmy, jakoś do mnie przemawiają. Podziwiam pracę projektanta, który w niewielkiej przestrzeni pomieścił wszystko, co niezbędne.

Kołowrotek oczywiście bedzie łowił. Jeszcze tej jesieni. Nie pstrągi oczywiście, ale okonie może?

Ma tylko jedno łożysko kulkowe, zatem na duże ryby nie ma co liczyć, bo każdemu wszak wiadomo, że ilość łożysk jest wprost proporcjonalna do uzyskiwanych wyników, a kto myśli inaczej, jest w błędzie i do końca życia pozostanie początkującym adeptem wedkarstwa. Prawda?

post-60006-0-98631900-1443892042_thumb.jpg

post-60006-0-21975200-1443892084_thumb.jpg

post-60006-0-48010400-1443892100_thumb.jpg

post-60006-0-70212700-1443892123_thumb.jpg

post-60006-0-97826100-1443892144_thumb.jpg

post-60006-0-85777100-1443892185_thumb.jpg

łowi ktoś może  kijem shimano catana 7-21 ?

Kiedys lowilem podobnym, ale stara seria. Ta nowa z tego co slyszalem jest calkiem inna. 

Stara, to akcja slow i pewnie jakis kompozyt weglowo szklany. Male rzeczki pstragowe spokojnie ogarniala 2-15g, a na szczuple mialem 10-30g. Stare czasy ;)