Skocz do zawartości

Kołowrotek do ciężkiego, rzecznego spinningu (+ - 800 zł)

JakubS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zaubery bym sobie raczej odpuścił, fajne kołowrotki ale do średniego i lekkiego spina - zajechałem dwóch "braci" zaubera ze stajni spro  :lol: 
Okume Trio miałem w ręce ale jakaś mniejszą i wrażenia zdecydowanie nie były najlepsze, natomiast z wymienionych przez Ciebie skłaniał bym się ku rav II albo jak znajdziesz jeszcze saline. Sam użytkuje salinke 55 i za te pieniądze moim zdaniem ciężko znaleźć coś lepszego :) Penn Slammer napewno mega mocny ale to już inna klasa kołowrotka, pracuje inaczej sam nie łowiłem ale koledzy się skarżyli że plecionkę plącze. Jak Battle - nie macalem, nie lowilem. Niewiem jaki masz budżet przeznaczony na sprzęt, może posłuchaj kolegów i shimano/daiwa?

Bierz tego i sie nie zastanawiaj:

http://www.ebay.com/itm/TICA-TP-3000S-SPINNING-REEL-REELS-FISH-FISHING-ROD-RODS-WALLEYE-BASS-PIKE-/391352812167?hash=item5b1e720287:g:-ysAAOSwnipWWkp2

Pomogę sprowadzić jeżeli nie masz konta na ebay-u :)

Zdjęcia z serwisu:

https://mulinete.wordpress.com/2013/06/22/

Edytowane przez Mateo1989

Ciekawa opcja bedzie tez Fin Nor Lethal 40. Pancerna maszyna, moc hamulca 23lb i bardzo przystępna cena (400zl)

Żbiku jak oceniasz pracę tego kręciołka ? Jak to kręci ? Widziałem, że takiego sobie kupiłeś , ale szybko trafił na giełdę , co było tego przyczyną ?

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Ciężka orka to nie ultra cienkie linki. Tutaj liczy się moc hamulca a nie jego precyzja.

A później są opowieści jak to jakiś klamot potarmosił sprzęt. Bo kołowrotek popuszczał linkę jak chciał. Według mnie tak samo ważne są moc i płynność działania hamulca ale ja tam na ciężkiej orce się nie znam.

Może nowość na 2016, sam do niego się przymierzam powoli by przed majem sobie go zakupić, jeśli nic ciekawszego nie wyjdzie.

Fin-Nor Tidal 545 lub większy 555. Cały metalowy, 5 łożysk i 2 metalowe szpule. Cena... 320zł więc naprawdę zapowiada się ciekawie.

Niestety jak to z nowościami, na internecie jeszcze o nim cicho, jeśli coś droższego to może Penn Clash na zagranicznych forach czytałem pozytywne opinie.

Żbiku jak oceniasz pracę tego kręciołka ? Jak to kręci ? Widziałem, że takiego sobie kupiłeś , ale szybko trafił na giełdę , co było tego przyczyną ?

Sprzedałem tylko i wyłącznie dlatego, ze przeszedłem na casta. Miałem 2szt, uzywałem ich kilkukrotnie na zmianę. Jedna poszła na forum, druga wziął mój kolega, z którym często lowie na łowisku specjalnym. Ma na nim 30lb PP. Kreciol spisuje sie bardzo dobrze, bardzo poprawnie nawija linkę (nie jest to nawoj TP4000 '11 oczywiscie). Ma bardzo mocarny hamulec, aż 23lb. Myśle, ze bedzie ciężki do zajechania. Minusem moze byc brak przełącznika blokady obrotów wstecznych ale po chwili człowiek zapomina o tym i nie ma trudności w operowaniu kołowrotkiem.

Miałem okazje porównać ze Slammerem 560 i jesli chodzi o kulturę pracy, to na plus dla FinNora.

Edytowane przez Żbiku