JakubS Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Witam, Chciałbym się dowiedziec jaki kołowrotek polecilibyście do ciężkiej rzecznej orki. Szukam czegoś pod kij 2,7 m długi, o cw do 65 gr. Czaęsto używam główek jigowych o gramaturze 40-50 gr. Kwota jaką chcialbym przeznaczyc to +-800 zł. Zainteresowany jestem raczej nowym sprzetem. Poza tym mam pytanie: Czy istnieje zasadnicza różnica w wytrzymałości kołowrotków, jeśli weźmiemy pod uwagę ten sam model ale w różnych rozmiarach? Generalnie, chodzi mi o różnice między młynkiem w rozmiarze 3000, a 4000. Czekam na Wasze sugestie.PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Wiekszośc odpowie,ze Penn Slammer i to bedzie dobry wybor Poszukaj watków o tym kołowrotku,zawartych jest tam duzo cennych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Dzięki Mariano, Coprawda zamierzałem wybierac miedzy Shimano a Daiva, ze wskazaniem na tego pierwszego. Najbliżej mi było do Strdica. Ale zabiram się za lekture dotyczącą Slammera. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 ...jeżeli ze stajni Shimano, i do ciężkiej orki to tylko Twin Power ( w tym przedziale cenowym oczywiście, choć z nowym może być problem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Podjarałem się tym slammerem konkretnie. Twardy, funcjonalny kręcioł. Do tego ten old schoolowy design. Mariano, a co myślisz o rozmiarze, biorąc pod uwagę zastosowanie, które opisałem w pierwszy poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Witam, Slammer 360. Mnie te kolowrotki nigdy nie zawiodly... Za czesc tej kasy kupisz nowke i dolozysz 1 lub 2 szpule zapasowe.Jeszcze starczy na komplet linek o roznych mocach. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zrobie dokładnie tak jak piszesz Guzu Tak na marginesie zapytam, czy na Ebro miałeś okazję spradzic slammerka? Jesli tak to napisz cos wiecej na ten temat. Zacząłem szukac zapasowych szpul, narazie z mizernym skutkiem...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darsio Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Jeśli coś innego, to masz niezbyt częstą okazję nabyć w dziale sprzedam Caldię kix w rozmiarze 4000.Też możesz wpisać w wyszukiwarkę, trochę o nim było napisaneOczywiście Slammer to bardzo dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 za +- 800zł to możesz kupić sobie dwa slammery 360 (ok 330-350zł na allegro) i po plecionce na każdy . Daiwa Caldia kix custom (nie mylić ze zwykłą Caldią, te kix custom jest bardzo istotne), podobno została stworzona do łowienia plecionkami, ale nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie wiec się nie wypowiadam.Przede wszystkim życzę udanych zakupów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Odnosnie mozliwosci slammerka 360 to najlepiej z @Gumofilcem To jego 225 cm tu widac Odnosnie szpuli to najlepiej tedy : http://cgi.ebay.com/Penn-slammer-360-new-box-spare-spool-onl y-/110453281490?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&h ash=item19b78752d2#ht_1906wt_1137 Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Ja piernicze! Ryba pewnie została złowiona jakiś czas temu, ale Gumo, kłaniam się w pas i to bardzo nisko. Nie podejrzewałem, że w ciągu jednego wieczoru podejmę decyzję co do kupka młynka. Dzięki panowie. Jestem własnie na etapie składania kija u Daniela pod ten kręcioł. Wpadłem na pomysł, żeby dobrac nici w kolorze starego złota, co by się fajnie z Pennem komponowało. Wszystkiego dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Przy takich parametrach przynęt (główki 40-50g) ja bym wziął Penn Slammera 460!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Moim i chyba nie tylko moim zdaniem to już chyba za ciężki kaliber do takich obciążeń. 460 waży o ile dobrze sobie przypominam 560 gram, różnica to 560 gr vs 375 gr na korzyść oczywiście rozmiaru 360 - chyba sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 460 do spiningu ? wracamy do kategorii GULIWER ? Z calym szacunkiem, panowie. Nie ma w Polsce ryby wymagajacej zastosowanie 460 do spiningu, 360 to swiat i ludzie. Wczesniej pusci/ posypie sie i tak wszystko inne w zestawie wedkarskim (spiningowym). Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Kto i gdzie stosuje 50-gramowe główki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Łowca dziennych sumów w głębokim i szybkim nurcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Ja stosuje na Ebro, gdy glebokosc lowiska jest okolo 15 metrow a guma ma rozmiary kopyta 6... Uzywam do tego mniejszych kolowrotkow niz slammer 460.Albo Shimano Stella 4000 SW, albo Slammer 360. W moim wedkarstwie nie maja zastosowania kolowrotki staloszpulowe wazace ok 500 gramow. Przeciez samo zwijanie linki obciazonej glowka 50 gramowa nie oznacza zabicia kolowrotka typu Slammer 360. Juz bardziej dostanie w kosc przy zwijaniu woblerow typu Perch 14 SDR czy wirowek rozmiaru 7 -8... Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Kto i gdzie stosuje 50-gramowe główki? Na moim odcinku Wisły takie obciążenie nie robi na nikim wrażenia. Łowię głównie z łodzi, w typowych fartowych miejscach. Stanardem jest 8cm Predator z 35 gr. główką na haku 5/0. Są jednak miejscówy gdzie takie ociążenie nie wystarcza i sięga się wtedy po większy kaliber. Zapewniam Cię, że nia ma w tym odrobiny przesady. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Próbowałem 50 g kiedyś na Zegrzu przy moście gdzie jest miejscami ponad 10 m, ale uznałem że to przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 9 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Mam taką swoją ulubioną, fartową opaskę, przy której woda od razu schodzi do 8,5 metra. Uwierz mi, że przy średnim stanie wody, 40 gramowa główka często nie wystarcza. W takich miejscach pozostaje jeszcze problem zakotwiczenia łodzi. Dlatego do tego celu zakupiłem 18 kg ciężarek. Mój kompan z łodzi całą zimę napierdzielał na siłowni żeby w sezonie stawic czoła wiślanej kotwicy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymi Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 A ja tak jeszcze podepnę sie pod shimano tp,bo mam slammera360 i jakos mi nie leżytzn ten kulfonowaty wygląd,nie idealny nawój,(przyzwyczajenie do certate)i własnie nosze sie z zamiarem kupna TP4000-FC i pytanko czy da rade nim operowac moze nie tak ciezko jak tu mowa ale całkowita masa wabika 40gr,głównie wisła,bolki z dna,czasem sumek,bo jest wiele opini i uwag ze jak juz ciezko to tylko slammer,ale jest tez spora grupa ludzi co wola dac troche wiecej,i miec sprzet bardziej aksamitny a porównywalnie mcony i trwały,czy jest to tylko głaskanie własnego ego za mam sprzet japan i kosztował nascie stówek????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Jak chcesz wydac nascie stowek to kup Stelle 4000 SW z ebay. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymi Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Aj tam od rzu CHESZ WYDAC,własnie o to chodzi ze nie chce,dlatego wystawiłem w dziale kupie ogłoszenie,a i na alledrogo sa ponizej tych nastu stówek,lecz zadałem pytanko czysto teoretyczne,bo mam slemmera ale...mysle nad tpFC,a i nie kumam zasad kupowania z ebaya (paypal i wogole)lecz nie powiem bo nie raz były naprawde swietne okazje i kasa była i wielka niemoc i zero znajomych co by mogli.a co do slammera to jeszcze trzeba troszke uchwyt szlifowac do nie wchodzi to uchwyow fuji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Do jakiego rozmiaru uchwytu fuji i jakiego modelu tego uchwytu Ci slammer nie wchodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymi Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Ale koledzy niema co robic wielkich oczu lecz tak jest naprawde a nie pasuje do tego uchwyty na tym kiju. http://www.allegro.pl/item1060766564_spinning_fujitsu_shogun _sh_3_05m_12_60g_japonczyk.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi