Skocz do zawartości

Kołowrotek do ciężkiego, rzecznego spinningu (+ - 800 zł)

JakubS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym się dowiedziec jaki kołowrotek polecilibyście do ciężkiej rzecznej orki. Szukam czegoś pod kij 2,7 m długi, o cw do 65 gr. Czaęsto używam główek jigowych o gramaturze 40-50 gr.

Kwota jaką chcialbym przeznaczyc to +-800 zł. Zainteresowany jestem raczej nowym sprzetem.

Poza tym mam pytanie: Czy istnieje zasadnicza różnica w wytrzymałości kołowrotków, jeśli weźmiemy pod uwagę ten sam model ale w różnych rozmiarach? Generalnie, chodzi mi o różnice między młynkiem w rozmiarze 3000, a 4000.

Czekam na Wasze sugestie.

Pozdrawiam

Kuba

za +- 800zł to możesz kupić sobie dwa slammery :D 360 :D(ok 330-350zł na allegro) i po plecionce na każdy :D. Daiwa Caldia kix custom (nie mylić ze zwykłą Caldią, te kix custom jest bardzo istotne), podobno została stworzona do łowienia plecionkami, ale nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie wiec się nie wypowiadam.

Przede wszystkim życzę udanych zakupów :D.

Odnosnie mozliwosci slammerka 360 to najlepiej z @Gumofilcem B)

http://jerkbait.pl/art/images/00013/011.jpg

To jego 225 cm tu widac

Odnosnie szpuli to najlepiej tedy :

http://cgi.ebay.com/Penn-slammer-360-new-box-spare-spool-onl y-/110453281490?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&h ash=item19b78752d2#ht_1906wt_1137

Guzu

Ja piernicze!

Ryba pewnie została złowiona jakiś czas temu, ale Gumo, kłaniam się w pas i to bardzo nisko.

Nie podejrzewałem, że w ciągu jednego wieczoru podejmę decyzję co do kupka młynka. Dzięki panowie.

Jestem własnie na etapie składania kija u Daniela pod ten kręcioł. Wpadłem na pomysł, żeby dobrac nici w kolorze starego złota, co by się fajnie z Pennem komponowało.

Wszystkiego dobrego.

Ja stosuje na Ebro, gdy glebokosc lowiska jest okolo 15 metrow a guma ma rozmiary kopyta 6...

Uzywam do tego mniejszych kolowrotkow niz slammer 460.

Albo Shimano Stella 4000 SW, albo Slammer 360.

W moim wedkarstwie nie maja zastosowania kolowrotki staloszpulowe wazace ok 500 gramow.

Przeciez samo zwijanie linki obciazonej glowka 50 gramowa nie oznacza zabicia kolowrotka typu Slammer 360.

Juz bardziej dostanie w kosc przy zwijaniu woblerow typu Perch 14 SDR czy wirowek rozmiaru 7 -8...

Guzu

Kto i gdzie stosuje 50-gramowe główki?

Na moim odcinku Wisły takie obciążenie nie robi na nikim wrażenia. Łowię głównie z łodzi, w typowych fartowych miejscach. Stanardem jest 8cm Predator z 35 gr. główką na haku 5/0. Są jednak miejscówy gdzie takie ociążenie nie wystarcza i sięga się wtedy po większy kaliber. Zapewniam Cię, że nia ma w tym odrobiny przesady.

Serdecznie pozdrawiam.

Mam taką swoją ulubioną, fartową opaskę, przy której woda od razu schodzi do 8,5 metra. Uwierz mi, że przy średnim stanie wody, 40 gramowa główka często nie wystarcza.

W takich miejscach pozostaje jeszcze problem zakotwiczenia łodzi. Dlatego do tego celu zakupiłem 18 kg ciężarek. Mój kompan z łodzi całą zimę napierdzielał na siłowni żeby w sezonie stawic czoła wiślanej kotwicy B)

Pozdrawiam

A ja tak jeszcze podepnę sie pod shimano tp,bo mam slammera360 i jakos mi nie leżytzn ten kulfonowaty wygląd,nie idealny nawój,(przyzwyczajenie do certate)i własnie nosze sie z zamiarem kupna TP4000-FC i pytanko czy da rade nim operowac moze nie tak ciezko jak tu mowa ale całkowita masa wabika 40gr,głównie wisła,bolki z dna,czasem sumek,bo jest wiele opini i uwag ze jak juz ciezko to tylko slammer,ale jest tez spora grupa ludzi co wola dac troche wiecej,i miec sprzet bardziej aksamitny a porównywalnie mcony i trwały,czy jest to tylko głaskanie własnego ego za mam sprzet japan i kosztował nascie stówek?????

Aj tam od rzu CHESZ WYDAC,własnie o to chodzi ze nie chce,dlatego wystawiłem w dziale kupie ogłoszenie,a i na alledrogo sa ponizej tych nastu stówek,lecz zadałem pytanko czysto teoretyczne,bo mam slemmera ale...mysle nad tpFC,a i nie kumam zasad kupowania z ebaya (paypal i wogole)lecz nie powiem bo nie raz były naprawde swietne okazje i kasa była i wielka niemoc i zero znajomych co by mogli.a co do slammera to jeszcze trzeba troszke uchwyt szlifowac do nie wchodzi to uchwyow fuji.