Skocz do zawartości

Anty moskito

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie są dwie substancje aktywne - deet i permetryna. Działanie jest całkowicie różne, deet odstrasza, permetryna zabija. Do dziś używam tylko środków z deet, nie znoszę łażących po mnie robali, więc je odstraszam. Najskuteczniejsze to Ultrathon i Repel, od stycznia oba nielegalne na terenie UE (trzeba spieszyć się z zakupem). W Finlandii i Norwegii można kupić Off w "kulce" z zawartością deet na poziomie 50%, u nas nigdy nie był dostępny. Działania uboczne deet to możliwe podrażnienia skóry (czerwone, swędzące plamy), zawroty głowy i destrukcja sztucznych tworzyw na bazie polipropylenu i polietylenu (już dwie pary okularów, czapkę i chustę diabli wzięli). Poważną wadą dla wędkarza jest smrodek, który zostaje na dłoniach (paskudnie odstrasza ryby).

Permetryna zabija wszelkie owady, niestety owad musi jej liznąć i to jest największa wada. Komar, meszka, mrówka musi przemaszerować po naszej skórze (ubraniu), żeby padła. To jest dla mnie nie do przyjęcia, mam przykre doświadczenia z ogromną ilością owadów, szczególnie meszki. W Argentynie i w Rosji przeżyłem prawdziwą inwazję tych bestii i nie chcę, żeby po mnie łaziły, nim zdechną. Wolę, żeby nie siadały, a to zapewnia deet.

Kupujcie szybko preparaty z dużą ilością deet, za chwilę znikną i będziemy mieli problem.

Bartek

Bartek, 

czy permetryna nadaje się do aplikacji na membrany? 

Adasiu, nie pękaj.. już niebawem skończą się te straszne udręki.. Transhumanistyczny fisherman przyszłości będzie od dziecka miał całe ciało szczelnie pokryte membraną. Łącznie z pytą.

Komary i kleszcze - no pasaran!! :) 

• Like 2

Ja akurat stosowałem różne specyfiki . W ubiegłym roku jadąc na ryby w ostatnim momencie zorientowałem się że nic w kamizelce nie zostało wiec wskoczyłem do Rossmana i kupiłem to http://www.rossmann.pl/Produkt/Kontra-spray-na-komary-i-kleszcze-90-ml,366130,5878  jak pierwsze lepsze z półki i tanie. Powiem szczerze że jest bardzo skuteczne, komary nie siadają. Stosuję powierzchniowo psikając na spodnie powyżej kostek  i wyżej, rękawy koszuli , czapkę  i na tą chwile nic innego nie potrzebuję. Jedynie polecam wstrzymać oddech przy aplikacji , albo psikać z wiatrem bo cholerstwo strasznie duszące.